onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İcra Takip Dosyaları 25 Milyonu Aştı

İcra Takip Dosyaları 25 Milyonu Aştı

Kübra Köklü
11.09.2022 - 20:19 Son Güncelleme: 11.09.2022 - 20:22

Vergi borçları nedeniyle çıkarılan haciz kararları büyük mağduriyetler yaratıyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu haciz kararlarına ilişkin “Haciz kararları esnafı, tüccarı çaresiz bırakıyor, bu kararlar tekrar gözden geçirilmeli. Ülkemizde mevcut icra takip dosyaları 25 milyonu aşmış durumda, her gün ortalama 7 bin yeni icra takibi başlatılmakta” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da yazılı açıklama yaparak hem iş insanlarının hem de yurttaşın yükselen döviz kurları ve piyasadaki dengesiz sürecin etkisiyle ciddi sorunlar yaşadığını belirtti.

Sadıkoğlu, artan borçlanma sonucu icra dosyalarının da katlandığını hatırlatarak “Ülkemizde mevcut icra takip dosyaları 25 milyonu aşmış durumda, her gün ortalama 7 bin yeni icra takibi başlatılmakta. Vergi borçları nedeniyle haciz kararları ile karşılaşan üyelerimiz mağduriyetlerini bildiriyor. Ticari faaliyetlerinde kullandığı araca haciz kararı çıkan esnafımız, tüccarımız nasıl para kazanacak, nasıl borcunu ödeyecek” diye sordu.

Artan vergi borçlarının tahsilatı için başlatılan e-haciz uygulamasının, yaşanan ekonomik darboğazda hem iş insanlarını hem vatandaşı zor durumda bırakabildiğine dikkat çeken Sadıkoğlu, ”Bugün borcunu yapılandıran birçok üyemizin dahi ödemelerinde güçlük yaşandığını görüyoruz. Üyelerimizden son dönemde aldığımız en ciddi şikâyetlerden biri ise elektronik haciz konusunda. Gelir İdaresi başkanlığı, vergi borcu olan veya yapılandırılan taksitlerinde ödeme güçlüğü yaşayan mükelleflerin hesaplarına e-haciz ile bloke koyuyor. Borcun ve ödemenin durumuna göre maaşlara, gayrimenkullere veya araç gibi menkullere de bu yolla haciz kararı alınabiliyor” dedi.

''Araçlara el koymak eli kolu bağlıyor''

''Araçlara el koymak eli kolu bağlıyor''

Başkan Sadıkoğlu, “Kamu borçları nedeniyle borçlunun hesabı ve menkulleri üzerine tedbir koyup borcun ödenmesini beklemek mükellefleri çaresiz bırakmak anlamına geliyor. Örneğin mükellefin ticari faaliyetlerini sürdürdüğü aracına haciz ve yakalama kararı çıkartılması açıkça borçlunun elini kolunu bağlamak anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi. 

Sadıkoğlu, devletin tahsilat uygulamalarında mevcut zorlu ekonomik koşulları göz ardı etmemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Her zaman sarf ettiğimiz bir husus var. Devlet böylesi zorlu dönemde azap yüzünü değil şefkat yüzünü göstermeli. Bu sosyal devlet ilkesinin de gerekliliğidir. Haciz kararları üyelerimize ciddi mağduriyetler yaşatmakta, ticari hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Daha önce Vergi İl Müdürlüğümüzü ziyaret ederek konuyu ve yaşanan sorunları dile getirmiştik. Maliye Bakanlığı ve TOBB’a üst yazı ile ilettiğimiz bu sorunu basın aracılığıyla da gündeme taşıyoruz. Ekonomi çarklarının istikrarlı dönmesi için tüccarımız ve sanayicimizin üretimini, ticaretini devam ettirebilmesine bağlı. Bu noktada üyelerimize destek olunmasını, sistemin gözden geçirilmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini bekliyoruz” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
biri

Hakkımda 4 icra takibi var. Hepsi de bankalara.. gocunmuyorum gurur duyuyorum