İkinci Dünya Savaşı'nın En Kanlı ve Acımasız Geçen, Tarihi Değiştiren Muharebesi: Stalingrad Savaşı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İkinci Dünya Savaşı'nın En Kanlı ve Acımasız Geçen, Tarihi Değiştiren Muharebesi: Stalingrad Savaşı
İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren ve Nazilerin ağır bir yenilgi alarak doğudaki ilerlemesini durduran Stalingrad Savaşı, günümüz tarihçileri tarafından sürekli olarak anlatılıyor.
Peki dünyanın seyrini değiştiren bu savaşta neler yaşandı?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nın hemen başında Avrupa'daki hızlı ilerleyişi, Çekoslovakya ve Fransa'yı topraklarına katması büyük yankı uyandırmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Hitler, Sovyetler Birliği ile bir "dostluk antlaşması" imzalamış ve iki ülkenin birbirine saldırmayacağını tüm dünyaya duyurmuştu.
Hitler Avrupa'daki büyümesini tamamlayınca gözünü Londra'ya çevirdi.
Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'ndaki askeri harekatlarının en önemli özelliği hıza ve sürprize dayalıydı. Önce hava kuvvetleri yoğun bir bombardıman gerçekleştirirdi.
Hitler daha önce imzaladığı barış antlaşmasını bozarak Sovyetler Birliği'ne karşı 22 Haziran 1941'te saldırıya geçti ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki doğu cephesi açılmış oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Almanya'nın 4.5 milyon asker ile katıldığı Barbarossa Harekatı tarihin en geniş çaplı askeri harekatı olarak tarih kitaplarında yerini almıştı.
Hitler Alman ordusunun kısa süre içerisinde elde ettiği başarılardan memnundu. Sovyetler'e yapılan çıkarma öncesinde Hitler Moskova öncesi en kritik hedefini çoktan belirlemişti: Stalingrad.
Hitler komutanlarına Stalingrad'ın en kısa sürede alınması için büyük baskı uyguluyor, Stalin ise bölgedeki birliklere kanlarının son damlasına kadar orada kalmalarını emrediyordu.
Hitler'in en kısa sürede alınmasını emrettiği Stalingrad'ın büyük bir kısmı alınmasına rağmen kış gelmeden şehir tam olarak işgal edilememişti.
Zaman geçtikçe kış şartları nedeniyle Naziler zayıflıyor ve lojistik destek de alamıyordu. Tam da bu noktada kış nedeniyle soğuktan ölen Naziler'in sayıları bir anda artmaya başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sovyetler Birliği Stalingrad'ı Naziler'den tamamen temizlemek için 1,1 milyon askerle Uranüs Harekatı'nı başlattı.
Sovyetler'in düzenlediği Uranüs Harekatı kısa sürede başarılı olmuş ve lojistik desteği kesilen, soğuktan donarak ölmeye başlayan askerler bir süre dirense de sonunda teslim olmuştur.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
İki tarafta dikta rejimidir, ikisinden de hiçbir insanoğluna hayır gelmez... İyi birşey olsalardı tarihin tozlu sayfalarında kalmazlardı zaten
iyi olup da tarihin tozlu sayfalarında kalmayan bir şey söyle
Arada bir kopukluk var. Moskova saldırısı başarısız olur ve Barbarossa Harekatı durur, Ukraynada geride kalan Ruslar ortadan kaldırılır. 7 8 ay sonra Staling... Devamını Gör