onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan İsveç'e NATO Mesajı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan İsveç'e NATO Mesajı

Batuhan
19.05.2022 - 08:00

İletişim Başkanı Altun, İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili, 'Terör konusunda duruşunu değiştirmeden NATO’nun parçası olması kabul edilemez' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsveç gazetesi Expressen’de ülkenin NATO üyeliği ile ilgili makale yazdı.

Altun yazısında, dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olan Türkiye’nin İttifak’ı barış ve istikrarın sigortası olarak gördüğünün altı çizerek, bu nedenle geleneksel olarak NATO’nun ‘açık kapı politikasını’ desteklediğini ifade etti.

Hem Soğuk Savaş’ın hemen sonrasında başlayan genişleme sürecinin, hem de daha sonra NATO’ya üye olmak isteyen ülkelere Türkiye’nin tam destek verdiğini vurgulayan Altun, bu süreçte Türkiye’nin ‘açık kapı politikası’ izlerken NATO’nun kurumsal kimliği ve kurum içi uyumunun zarar görmemesine hassasiyet gösterdiğini vurguladı.

"NATO’ya katılmak isteyenler, her üyenin kaygılarına hassasiyet göstermeli"

"NATO’ya katılmak isteyenler, her üyenin kaygılarına hassasiyet göstermeli"

Her uluslararası örgütün üyelik için oluşturduğu asgari şartlar ve standartlar bulunduğuna işaret eden eden Altun, bir kolektif güvenlik örgütü olarak inşa edilen NATO’ya katılmak isteyen ülkelerin, teşkilatın her üyesinin güvenlik kaygılarına hassasiyet göstermesi örgütün ve mevcut üyelerin son derece meşru bir beklentisi olduğunu dile getirdi.

Altun, özellikle terör ve terörle mücadele gibi son yıllarda uluslararası sistemi ve devletlerin ulusal güvenliğini ciddi bir şekilde tehdit eden bir konu hakkında aday ülkenin mevcut üyelerle eşgüdüm göstermesinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'NATO’nun son 20 senede terörle mücadele konusunda yeterince işbirliği ve eşgüdüm sağlayamadığı konusunda uğradığı eleştirilerden sonra, terör örgütleri konusunda yeterince kararlı bir pozisyon alamamış ülkelerin üyeliğine olumlu yaklaşılması düşünülemez. ‘Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için’ diyen bir örgütün üyelerinden birinin diğerlerinin güvenliği konusunda takındığı kayıtsız tavır örgütün kimliği için de açık bir risk oluşturmaktadır. Bu durum başlı başına NATO’nun geleceği için de bir tehdit oluşturmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’nin son günlerde, NATO’nun genişlemesi konusunda ortaya koyduğu duruş hem ilkesel açıdan kurumun geleceği ve hem de güvenlik açısından Türkiye’nin hassasiyetleri ile ilgilidir.'

"İsveç’in terör konusunda duruşunu değiştirmeden NATO’nun parçası olması kabul edilemez"

"İsveç’in terör konusunda duruşunu değiştirmeden NATO’nun parçası olması kabul edilemez"

Dünyanın en tehlikeli bölgelerinden birinde barış ve istikrar adası konumunda bulunan Türkiye’nin yaklaşık 40 yıldır çeşitli terör örgütlerinin hedefinde bulunduğuna dikkati çeken Altun, bunların başında ise Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde bulunan ve birçok silahlı grubun ‘şemsiyesi’ olarak tanımlayabileceği PKK’nın bulunduğunu ifade etti.

"Türkiye’nin haklı endişeleri giderilmeli"

"Türkiye’nin haklı endişeleri giderilmeli"

Kendilerini İsveç toplumuna siyasi sığınmacı gibi gösteren, öte yandan Türkiye’de birçok suça karışmış, masum insanların hayatını kararmış olan bu insanlarla mücadele edilmesinin Türkiye nazarında müttefikliğin “olmazsa olmazı” olduğunu vurgulayan Altun, 'Eminim ki bir terör örgütü Stortorget’te intihar saldırısı düzenleyip, onlarca insanı katletseydi ve Türk hükümeti bu örgütü himaye etseydi İsveç halkı da bizim bugün hissettiklerimizi hissederdi. İsveç’in böyle bir terör tehdidiyle karşı karşıya olmaması bizleri sevindiriyor' dedi.

Altun, yazısında 'Ancak açıkça ifade etmek istiyorum ki, İsveç’in NATO’ya katılımı Türkiye’nin bu haklı endişeleri giderilmediği müddetçe mümkün olmayacaktır. Bir saldırı durumunda NATO’nun en büyük ikinci ordusunun sizleri savunmasını bekliyorsanız bu gerçeği kabul etmek durumundasınız' ifadelerine yer verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
5
3
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın