onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'İlk Seçim 2019'da; Erdoğan Seçilirse 2030'a Kadar Görevde Olabilir'

etiket 'İlk Seçim 2019'da; Erdoğan Seçilirse 2030'a Kadar Görevde Olabilir'

AKP’nin MHP’ye sunduğu başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişiklik teklifinde ilk cumhurbaşkanlığı seçiminin 2019’da yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o süreye kadar düzenlemedeki bazı yetkileri kullanmasının sağlanacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanının en fazla iki kez seçilebileceği teklife göre Erdoğan'ın 2030’a kadar koltukta oturabileceği vurgulanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Reuters'a bilgi veren AKP'li yetkililer, başkanlık sistemine dair özellikleri taşıyan yeni modelin isminin 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' olarak tanımlandığını belirtirken, cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen değil, 2019 yılında yapılmasının öngörüldüğünü kaydettiler.

Taslak hakkında bilgi veren bir başka AKP'li yetkili, bu süre içinde Erdoğan'ın görevini sürdüreceğini ve yeni sistemde tanımlanan bazı yetkileri kullanabileceğini vurguladı.

"Adının başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması sıkıntı olmaz"

Pakistan'a hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, yeni anayasa çalışmaları için MHP ile AK Parti'nin ortak çalışmaya başlamasına, 'hayırlı olsun' demiş ve anayasada 'cumhurbaşkanı' ifadesinin kullanılma ihtimali için, 'Başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.' ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesinin de doğru olmayacağını belirtmiş 'Partisi ile beraber bu yolu yürümesi, bu süreci hissetmesi, hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak” demişti.

"Öne çıkan görüş seçimin 2019'da yapılması"

"Öne çıkan görüş seçimin 2019'da yapılması"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aynı AKP'li yetkili, 'Seçimin 2019 öncesinde yapılmasına yönelik bazı görüşler de var ancak şu anda öne çıkan görüş 2019 yılında seçimin yapılması yönünde' dedi.

Seçimin 2019 yılında yapılmasının temel mantığının o döneme kadar hayata geçirilmesi gereken mevzuatın hazır hale getirilmesi olduğunu kaydeden aynı yetkili, 'Taslakta öngörüldüğü şekilde bu düzenlemeler başkanlık kararnamesiyle çözülebilir' dedi.

Taslağa göre cumhurbaşkanı, yürütmenin alanına giren konularda 'cumhurbaşkanlığı kararnamesi' çıkarabilecek. Temel hak ve özgürlükler ile ilgili konularda ise kararname çıkaramayacak.

Taslakta neler var?

Taslakta neler var?

Taslakta, cumhurbaşkanının devletin ve yürütmenin başı olması öngörülüyor, ülkenin üniter yapısı korunuyor. TBMM'nin mevcut tekli yapısı da sürdürülüyor. ABD'deki senato gibi ikinci bir Meclis olması öngörülmüyor.

Cumhurbaşkanı iki kez seçilebilecek

Cumhurbaşkanı iki kez seçilebilecek

Cumhurbaşkanı, beşer yıllığına en fazla iki kez seçilebilecek. 

Seçim iki turlu olacak. İlk turda yüzde 50 oy çıkmazsa, ikinci tura en fazla oyu alan iki aday katılacak. Burada en yüksek oyu alan cumhurbaşkanı seçilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İki cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir

İki cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın bir yardımcısı olacak. Ancak taslakta bu konuda alternatifler bulunuyor. MHP'nin de sıcak bakması halinde cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının iki olabileceği belirtiliyor.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı, rektörler başta olmak üzere üst düzey bürokratları atayacak. 

Yine Cumhurbaşkanı belli oranda HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ne de üye seçebilecek. 

Taslakta, HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı'nın seçmesi öngörülüyor.

"Fesih konusu halen tartışılıyor"

"Fesih konusu halen tartışılıyor"

Yetkililer, fesih konusunun ise AKP ile MHP arasında anayasa değişikliğiyle ilgili kurulacak komisyonda netleştirileceğini belirtiyorlar. 

Alternatifler arasında Parlamento'nun ve Cumhurbaşkanı'nın karşılıklı fesih yetkisi de bulunuyor.

AKP'li bir yetkili 'Fesih konusu halen tartışılıyor. Nasıl bir yol izleneceği önümüzdeki dönemde belli olacak, ancak şu anda taslağa konulmaması, eğer konulursa da Cumhurbaşkanı ve Meclis'ni karşılıklı olarak birbirini feshetmesi şeklinde düzenleme yapılabilir' ifadesini kullandı.

Kabine dışarıdan atanacak

Kabine dışarıdan atanacak
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

AKP'li yetkili ayrıca, taslakta Cumhurbaşkanı'nın kabineyi Parlamento dışından atamasının düzenlendiğini belirterek, Parlamento içinden atama yapılırsa atanan bakanın milletvekilliğinin düşeceğini de belirtti.

AKP taslak metni gönderdi; top artık MHP'de

AKP taslak metni gönderdi; top artık MHP'de

Türkiye'nin yönetim şeklinin başkanlık sistemine dönüştürülmesini savunan ancak bunun için gereken anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmek için TBMM'de en az 14 sandalye desteğine daha ihtiyaç duyan AKP, bu konuda Parlamento'da 39 sandalye ile temsil edilen MHP'ye güveniyor.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği için geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmüş; Bahçeli dün yaptığı açıklamada AKP'nin taslak teklifinin kendilerine ulaştığını, partiler arası kurulacak komisyonda anlaşılan maddeleri Meclis'e getirmeyi amaçladıklarını söylemişti.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
903
612
199
145
113
70
38
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Avrupalı

Türkiye'yi 2030 yılına kadar bu adamın yönetme ihtimalini düşünmek bile istemiyorum. Pakistan Kuzey Kore karışımı bir ülke olur Türkiye.

iyi düşün bence daha kötüsü geliyor .

Emre Ateş

Olsun anasını satayım ölüncede mezarından yönetsin böyle halkın %50 si aptalken oda olur hiç merak etmeyin.