Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İmara Aykırı Restore Edilen Vahdettin Köşkü'nde Ağaç Katliamı
Restorasyondan önce Vahdettin Köşk'ü ve çevresi (2009)
Restorasyondan sonra Vahdettin Köşk'ü ve çevresi (2014)
İmar değişikliğine neden olan plana koruluk ve yeşil alan 'resmi alan' olarak işlenmiş
Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisi olarak kullanılmak üzere restore edilen Çengelköy sırtlarında bulunan Vahdettin Köşkü’nün Boğaziçi Kanunu’na aykırı bir şekilde restore edildiği ortaya çıktı.
Üç yılda yapılan çalışmalar sonucu çehresi baştan sona değişen köşkün bahçesinde 300 ağacın yeni yapılaşma nedeniyle kesildiği ileri sürülüyor. Vahdettin Köşkü’nün, 2009 yılı imar sınırları ve restorasyon bitiminden sonraki durumunu gösteren uydu fotoğrafları, vahameti gözler önüne seriyor. 2011 yılında aslına uygun bir şekilde restore edilmek amacıyla yıkılan Vahdettin Köşkü’nün etrafında bulunan 300 kadar ağacın kesilmekle kalmamış Boğaziçi İmar Kanunu gereği aynıyla ve binaların yerinde restorasyonu zorunluluğu bulunurken bu kural hiçe sayılmış.
Restorasyon ile köşkün çevresinde ciddi değişikliklere kapı aralanmış. Boğaziçi öngörümün bölgesinde bulunması, tarihieser hüviyeti nedeniyle çok hassas restorasyon kuralları uygulanması gerekirken, bölge ‘resmi alan’ statüsüne alınmak suretiyle adeta her türlü imar hukuksuzluğuna zemin hazırlanmış.
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı dizelerine ilham oldu
Üsküdar'da Kuleli Askeri Lisesi'nin arkasındaki tepelik arazide bulunan bu koruluk, 60 dönümlük bir alana sahip olan Vahdettin Köşkü ve haziresinde 4 ayrı ahşap yapı bulunuyordu. Ana köşkün yanı sıra bitki zenginliği açısından da İstanbul'un nadir bölgelerinden biriydi bölge. Örneğin tarih kayıtlarında ve son dönemlerdeki seyahat yazılarında çevreci ve turizmcilerin tespitlerine göre köşkün bahçesinde, koruluğun içinde suni gölcük ve köprüleri; sedir, fıstık çamı ve porsuk ağaçları çevreliyor. Fıstık çamları, at kestaneleri ve çınarlar, akçakesme, ıhlamur, kermes meşesi, yalancı akasya, toros sediri, himaleya sediri, servi ve erguvanlar bulunuyordu. Leylak, karayemiş, gül ibrişim, manolya ve çoban püskülleri gibi çiçekli ağaçların yanı sıra, malta eriği, yabani fındık, kızılcık ve yabani kiraz gibi mevye ağaçları vardı. Yeşili ve boğaziçine hakimiyeti nedeniyle şairlere ilham kaynağı oldu. Orhan Veli'nin 'İstanbulu dinliyorum gözlerim kapalı' dizelerini burada yazdığı ve sık sık İstanbul manzarasını izlemek için buraya geldiği rivayetler arasında yer alıyor.
Zaman