İngiltere Dışişleri Bakanı Türkiye'de: ‘Erdoğan'a Hakaret Şiiri Gündeme Gelmedi’
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson, beraberinde heyetle 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Birleşik Krallık Hükümeti'nin Türkiye ile dayanışmasını göstermek üzere Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Johnson, gazetecinin bir sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiir konusunun Ankara'daki temaslarında gündeme gelmediğini söyledi. Johnson ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile görüştü.
Johnson, görevine başlamadan iki ay önce, mayıs ayında Erdoğan hakkında televizyonda hakaret içerikli şiir okuyan Alman komedyen Jan Böhmermann'a destek için İngiliz Spectator dergisinin düzenlediği yarışmada birinci olmuştu.
Temaslarının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Johnson'a bir gazeteci tarafından Ankara’daki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret şiiri konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu ve 'Özür dileyecek misiniz?' dendi.
Bu sorunun üzerine 'Aslında bu hiçbir şekilde detaylı konuşmalarımızda dile getirilmedi. Buna ben de şaşırdım. Bunu ilk dile getiren siz oldunuz' diyen Britanya Dışişleri Bakanı, şöyle devam etti:
'Türkiye’de, Ankara’da, İstanbul’da bir araya geldiğim insanlar Birleşik Krallık’ın burada olmasının Türkiye’nin demokrasisi için bir taahhüt olduğunun farkında. Birleşik Krallık aslında Türkiye’nin demokrasinin kurulmasında ne kadar merkezi olduğunun farkında ve aslında şaşırdım, hiçbir şekilde dile getirilmedi bu.'
Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin bu zorlu günlerde Türkiye'ye verdiği güçlü destekten dolayı Johnson ve İngiltere yönetimine teşekkür etti. Ayrıca Çavuşoğlu, Münbiç operasyonuna katılan YPG'lilerin, operasyon sonrasında Fırat'ın doğusuna çekileceği yönünde ABD'nin kendilerine söz verdiğini hatırlattı ancak bu sözün yerine getirilmediğini söyledi.
Çavuşoğlu, 'Obama söz verdi, Biden söz verdi, Kerry söz verdi. Yani tüm yetkililer söz verdi. Şimdi ya geri gönderemiyorlar, yani YPG'ye söz geçiremiyorsunuz, ya da göndermek istemiyorsunuz. Bunun başka bir seçeneği yok. 200'den fazla YPG unsuru Münbiç'te. 200 YPG'liyi Fırat'ın ötesine gönderemiyorsanız, o zaman diğer alanlarda YPG'ye nasıl güveneceğiz?' ifadelerini kullandı.
Johnson ve Çavuşoğlu'nun ortak basın toplantısındaki açıklamalarının tamamı:
Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü
Başbakan Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ı kabul etti. Yıldırım, Johnson ile görüşmesinde İngiltere'nin, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gösterdiği güçlü dayanışmayı takdirle karşıladığını belirtti. Johnson da görüşmede, İngiltere'nin Türkiye'yi en önemli müttefik ve ortaklarından biri olarak gördüğünü belirtti.
Johnson, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
Erdoğan, görüşmede Manchester Belediye Başkanı Robert Neil'in Sultan Abdülaziz mektubunun replikasını hediye etti
Anıtkabir'i ziyaret etti
Johnson, Ankara'daki temasları çerçevesinde Anıtkabir'i ziyaret etti.
Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, deftere şunları yazdı:
'Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yeralmasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık.'
'Atalarımın topraklarında olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum'
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dün görüşmüş ve ortak açıklama yapmıştı.
Darbe girişimi sonrası İngiltere'nin gösterdiği tavrın Türkiye'yi memnun ettiğini belirten Çelik, 'Darbe girişimi sonrası ilk ziyaret İngiltere'den yapıldı. Bu aramızdaki ortak değerler ve tarihi bağların göstergesi oldu' dedi.
Boris Johnson ise 'Atalarımın topraklarında olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum' diyerek şöyle devam etti:
'İngiliz hükümeti ve şahsım adına terörizmle mücadeledeki kayıplar için baş sağlığı diliyorum. Darbe girişimini bertaraf edişinizle ilgili olarak sizleri tebrik ediyorum. Türkiye'de demokrasi üstün geldi. Bu çok önemli. Demokratik olarak seçilmiş kurumlar ayakta kaldı.'
Türkiye'nin AB üyeliğine destek
İngiltere’nin Türkiye’ye AB üyeliği konusunda destek olmaya devam edeceğini belirten Johnson, Türkiye’nin üyeliğinin, Birliğin geleceği açısından hayati olduğuna dikkati çekti.
'İkinci darbe iddiaları saçmalık'
İkinci darbe girişimi ve bunun İngiltere'yle bağlantısı olduğuna dair iddialarla ilgili bir soruya, Johnson, “Türkiye ile her türlü terörizmle mücadele konusunda omuz omuza duruyoruz. Bu iddialar saçmalıktır ve temelsizdir. Türkiye’nin demokratik kurumlarını destekliyoruz. Türkiye terörizmle mücadele konusunda vazgeçilmez bir ortağımızdır.” şeklinde cevap verdi.
Nizip'teki konteyner kenti de ziyaret etti
'Uluslararası konuların ele alınması ve kapsamlı iş birliğinin ileri taşınması imkânlarının değerlendirilmesi öngörülüyor'
Yapılacak temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alınmasının ve Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki kapsamlı iş birliğinin güçlendirilerek, ileri taşınması imkânlarının değerlendirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmişti.
Yeni Başbakan Theresa May tarafından Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmişti
İngiltere’deki referandum sürecinde AB'den çıkılmasından yana kampanyanın önde gelen figürlerinden olan ve kampanya sırasında Türkiye karşıtı açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Muhafazakâr Partili Boris Johnson, bir süre önce görevine başlayan yeni Başbakan Theresa May tarafından kabinede Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmişti.
2008-2016 yıllarında başkent Londra'nın belediye başkanlığı yapan Johnson, geçtiğimiz yıl İngiliz ITV kanalına yaptığı açıklamada, 'PKK'ya ve Peşmerge'ye çok fazla sempati duyuyorum' ifadelerini kullanmıştı.
Johnson, İngiltere'deki referandum sürecinde de Türkiye karşıtı açıklamalarda da bulunmuş, Türkiye'nin olası bir AB üyeliğini kampanya malzemesi haline getirerek, seçmenlere, 'Türkiye'nin üye olacağı bir AB'den çıkma' çağrısı yapmıştı.
Mili Mücadele'ye karşı çıkan Ali Kemal'in torununun oğlu
Johnson, aynı zamanda, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde Dâhiliye Nâzırlığı yapmış Ali Kemal'in İngiliz eşinden olan çocuğunun torunu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
sen gelme ulan ayı
Orospu çocukları 1.darbede tam kontrol sağlayamadılar. 2. darbe planlarını rahat yapsınlar diye olay bölgesine intikal ediyorlar. Almayın lan bunları ülkey... Devamını Gör
Damat ferit gibi onun bunun çocuğu, vatan haininin hükümetinden birinin torunu.. Şaşırmadım sözlerine. Daha o gün sempati besleyenler vardı osmonlo torono di... Devamını Gör
Kuşkusuz. Bu, öbürünün dingiliz versiyonu