İnsan Kaynaklarında Gelecek Bulutta
İnsan Kaynaklarında Gelecek Bulutta
Başarılı bir şirket olmanın yolu, insana verilen değerden ve insan kaynaklarına yapılan yatırımlardan geçiyor.
Şirketler sürdürülebilir rekabeti sağlayabilmek ve çalışanlarının ihtiyaçlarına cevap verebilmek için var gücüyle çalışıyor. Çalışanların gelişimine ve kariyerine katkı sağlayan bulut tabanlı performans yönetim sistemi “Pusula360” maliyet avantajı, çok kaynaklı geri bildirim, kolay değerlendirme, özelleştirilebilir anket, özel e-posta seçeneği, grafik raporlar, özel yorumlar, esneklik, veri güvenliği, sürekli erişim gibi avantajlarıyla İnsan Kaynakları çalışanlarının işlerini ve süreçlerini kolaylaştırıyor.
Küreselleşme, dijitalleşme, ekonomik problemler derken iş hayatımız temel değişimler geçiriyor. İş dünyası hiç olmadığı kadar hız ve çeviklik istiyor. Kurulması herhangi bir maliyet ve teknoloji gerektirmeyen “bulut” altyapısı, web’in ikinci büyük dalgası olarak dünyada ve Türkiye’de gelişmesini sürdürüyor. İnsan kaynakları yönetiminde bulut teknolojisi, avantajlarıyla öne çıkıyor. İnsan Kaynakları bölümleri, özellikle çalışan sirkülasyonunun yoğun ve karmaşık olduğu firmalarda, süreçleri kolaylaştıracak ve otomatik hale getirecek uygulamalara ihtiyaç duyuyor.
İnsan Kaynaklarında bulut teknolojisinin geleceği nasıl g örülüyor?
İstatistiksel veriler bu soruları cevaplamamızı kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar bulut teknolojisi ve bulut tabanlı uygulamaların gelecekte hızla büyüyeceğine işaret ediyor. Deutsche Bank araştırmasına göre bulut teknolojisi kullananların sayısında büyük bir artış var. 2011 yılında 21 milyar uero olan bulut piyasası, 2016 yılında 71 milyar euroyu bulacak. Forrester’ın yaptığı tahmine göre ise genel bulut hizmeti pazarı son 3 yılın gelişimi ve olgunluğuna bakıldığında 2020 yılında 191 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. PWC’nin bir araştırmasına göre, “Neden bulut bilişimi tercih ediyorsunuz?” Soruna kurumlar en çok %83’le maliyet tasarrufu, ikinci olarak da %76’lık geniş bir kesim erişim hakkı ve kullandıkça öde opsiyonu nedeniyle bulutu tercih ettikleri görülüyor.
İnsan Kaynakları bulut teknolojisini, geleceğin platformu olarak g örüyor
Bulutu depo olarak gördüğümüz, bulutun sahibi kim, benim bilgim nerede depolanıyor? Gibi sorular artık çok gerilerde kaldı. Türkiye’deki şirketler için bulut, asıl olması gerektiği yere yani yazılım, platform, altyapı olarak da var olma yoluna girdi.
İnsan Kaynakları geleneksel performans değerlendirme yaklaşımını terk ediyor
İnsan kaynağının stratejik önemi bu kadar merkezi bir noktaya oturmuşken aşırı bilgi ve teknoloji yükü altındaki İnsan Kaynakları uzmanları, çalışma ortamının sadeleştirilmesini talep ediyorlar. Geleneksel performans değerlendirme yöntemlerini terkediliyor. İnsan faktörünün en önemli ekonomik değer yaratıcısı olduğunun farkında olan “Pusula360” stratejik İnsan Kaynakları yönetiminin ihtiyaçları konusunda, teknoloji ve bilgi tabanlı bir bakış açısına sahiptir. Pusula360 performans değerlendirme sistemi, insan kaynakları bölümlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş olup, kurumların ihtiyaçlarına daha fazla cevap bulabilmek için kendini devamlı geliştirmektedir.
Dünyada ve Türkiye’de İnsan Kaynakları bulut teknolojisi uygulamaları
Dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlarını değerlendirmede; temel, teknik, yönetsel yetkinlikler, hedefler ve sonuçlara dönük performans değerlendirmesi yapıyorlar. Performans değerlendirme sistemleri insan kaynakları ücret yönetimini kolaylaştırırken, şirketlerin geleceğine etki eden stratejik planlama çalışmalarına da katkı sağlıyor. Yeni pozisyonları doldurmak, üretim ve hizmet etkinliğini arttırmak, kaliteyi yükseltmek iyi bir kariyer yönetimi gerektiriyor. Bu kapsamda çalışanlar performans sonuçlarına göre eğitim ve gelişim programlarına yönlendiriliyor, başka bir işe ilgi duyanlar rotasyona tabi tutuluyor. Yetenek havuzları çalışanları motive ediyor. İnsan kaynakları açısından performans yönetim sistemleri ücret yönetimi, personel planlama, kariyer planlamanın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.