Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İnsanın Yedikçe Yiyesini Getiren Kısır Tarifi

etiket İnsanın Yedikçe Yiyesini Getiren Kısır Tarifi

Harika bir kısır tarifi ile karşınızdayız. Kısır yapımı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız hadi buyrun tarifimize.

Bulgurun 3 hali; pilav, çiğ köfte ve kısır... Çiğ köfte hali biraz meşakkatli ve ayrı bir seremoni gerektirmekle birlikte kısır hali, her gün yapılabilir, her gün yenebilir. İnsanın yedikçe yiyesi gelir, buna da kısır döngü denir. Kimseler bilmez ama şahane bir sporcu ve diyet yemeğidir kendisi. Hazmı kolay, uzun süre tok tutar ve ne kadar çok sebze katkısı varsa o kadar besleyici özellikte. Yanında ayranla müthiş bir öğün. Ana öğünlerde, çay saatlerinde, salata niyetine, her türlü gideri var. Hatta gece yatarken 2-3 kaşık yerseniz daha rahat uyursunuz. Çünkü aklınız dolapta kalmaz, uykularınız kaçmaz.

Kısır tarifi için malzemeler;


  • 2 su bardağı ince bulgur

  • 1 su bardağı kaynar su

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 3 adet iri domates

  • 2 adet salatalık

  • 7-8 dal taze soğan

  • 1 adet iri kuru soğan

  • 1/2 demet maydanoz

  • 5-6 sap taze nane

  • Tuz

  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı

  • 1 adet limon

  • Nar ekşisi de olur

  • Pul biber de yakışır

  • Marul ya da kıvırcık


Normal şartlarda 4 kişiye rahatça yetebilecek kadar kısır yapabilirsiniz bu malzemeyle. Tüm malzemeyi rahatça harmanlayabileceğiniz büyüklükte, tercihen kapaklı bir kaba (büyük bir tencere de olur, saklaması daha kolay olur o zaman) bulguru koyun. Üzerine domates ve biber salçalarını, 1 çay kaşığı tuzu, kaynar suyu ekleyip karıştırın ve üstünü kapatın. Bulgur orada şişedursun, siz sebzeleri yıkayıp doğramaya başlayın.

Kuru soğan küçük küçük küp, taze soğanlar ince ince halka, domatesler irice küp, yeşillikler ince ince, salatalık küp küp doğranacak. Yarım saat-45 dakika geçtiyse bu arada, bulgura bir bakın bakalım; suyu tamamen çekip iyice şişmiş mi? O zaman sebzeleri, ekşileri ve baharatları katma zamanı da gelmiş demektir. Yağını da ekleyin, karıştırın. Tuz ilavesi gerekebilir. Ama azar azar ekleyin ve iyice karıştırın, birden bire çok tuzlu olabilir. İstediğimiz bu kıvamı zeytin yağı, limon ve domateslerin suyuyla sağlamalıyız. Tadından, kıvamından razı olduğunuz kısırı, şık bir servis tabağına alın. Domates ve salatalık dilimleri, nane, maydanoz yapraklarıyla süsleyin. Marul yaprakları ve eğer evde varsa turşuyla birlikte sofranın orta yerine koyun.

Hadi kısırın püf noktalarına bakalım!

Kısır, taze yenmesi gereken bir yiyecek. İçindeki çiğ soğandan ötürü 1, bilemedin 2 gün sonra, halk arasında "sasımak" adı verilen durum meydana gelir ve kısırın tadı kaçar. Yiyeceğiniz kadar yapın, yarın yine yaparsınız.

Çoğunlukla ara sıcak mevkiinde görev alır kısır ama rahatlıkla bir öğünü kurtarabilecek güce sahiptir. Kısır aynı zamanda soğuk yenen bir yemektir. Bu da onu klasik tencere yemeklerinden daha cazip hale getirir çoğunun gözünde.

Sebze yemeklerine mırın kırın eden yavrulara ya da iştahsız ergenlere yedirmek istediğiniz ne varsa (makul ölçülerde tabi) kısıra ekleyebilirsiniz. Misal; kabak. Minik minik, küp küp doğradığınız kabakları ister çiğ olarak, ister hafifçe kavurarak kısıra ekleyin, gerisini merak etmeyin. Ya da kısırın geleneksel eşlikçisi marul yerine lahana kullanabilirsiniz.

Kısırı biraz renklendirmeye ne dersiniz?

Bir de değişik renkte sebzelerle kısıra renk katma hikayesi var ki, onu da şimdi anlatalım eksik kalmasın. Haşlanmış pancarı rendeleyerek bulgurla karıştırırsanız, şahane bir renk elde edersiniz. Ama o zaman salça koymayacaksınız. Tabi buna artık kısır denir mi, emin değiliz. İyisi mi biz kısırdan dönmeyelim.

Kısırın aslını bozmadan, süsleme aşamasında üzerine ceviz eklemek de bir başka cin fikir, besleyici değerini en az 5 katına çıkarır. Ya da nar taneleri; ceviz gibi hem kıtırtı hem şahane bir tatlı-ekşi lezzet hem de müthiş bir görüntü. Kısırın gücüne güç katmak için uygulanacak yöntemlerden biri de, yağda yumurta takviyesi. Bu ölçülerde yaptığınız kısıra 2 tane, zeytin yağında pişmiş yumurta ekleyip, ezerek karıştırın ve seyreyleyin gürültüyü. Tezahüratların ardı arkası kesilmeyecek, garanti. Bulgurun hazmı kolaydır ama kuru soğan çiğ haliyle bazı midelerde sıkıntı yaratabilir. Böyle bir çekinceniz varsa soğanları önceden, az yağda çevirip pişirerek de ekleyebilirsiniz. Eh ne diyelim, afiyet olsun!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
73
25
18
16
15
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın