İnsanlar Neden Yolu Şaşırıp Kaybolur Hiç Düşündünüz mü?
İnsanlar Neden Yolu Şaşırıp Kaybolur Hiç Düşündünüz mü?
Bir otoparkta aracınızı bulmakta zorluk çektiğiniz oldu mu? Ya da başka bir yerin yollarını sanki yıllardır orada yaşamış gibi kolaylıkla bulabiliyor musunuz? Kimileri yeni mekanlarda adeta bir rehber gibi yollarını bulurken, kimileri ise sürekli kayboluyor.
Gelin yön duygusunun kökenlerine inelim ve bu beceri ne kadar kişisel bir yetenekle ilgiliymiş bakalım. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yön duygusu, temelde iki ana yeteneği içeriyor bunlar haritalama ve yerelleştirme. Haritalama dediğimiz şey basitçe çevremizdeki dünyanın bir haritasını oluşturmak anlamına geliyor. Yerelleştirme ise haritada kendi konumumuzu tespit etme yeteneği.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yön bulmak dediğimiz şey bir duyuya bağlı olmamakla birlikte, aslında görme, işitme, koku alma, tat alma ve dokunma gibi temel duyular yön bulma becerimizi önemli ölçüde destekliyor.
Bunun yanında, vestibüler sistem ve propriosepsiyon gibi daha az bilinen duyular da bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Vestibüler sistem, hareket sırasında vücudumuzu uzayda algılamamıza yardımcı oluyor.
British Columbia Üniversitesi'nden biyomedikal mühendislik uzmanı Manu Madhav "Gözlerinizi kapatsanız bile, içsel haritanız sayesinde nerede olduğunuzu tahmin edebilirsiniz" diyor.
Beynimizde, konumumuzu ve yönümüzü belirlemek için özelleşmiş hücreler bulunur. Bu hücreler, farklı konumlar ve yönler için özel olarak aktif hale gelir. Ancak bazı kişilerde bu hücreler ya da işlevleri doğru şekilde çalışmayabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yön duygusundaki problemler dikkat sorunları, algı problemleri ya da hafıza eksiklikleri gibi şeylerden kaynaklanabilir.
Araştırmacılar bu gibi durumların insanların alışık oldukları yerlerde bile kaybolmalarına yol açabileceğini, bu kişilerin sosyal becerileri iyi olduğunu, ancak yön bulma konusunda zorluk yaşadığını belirtiyor.
Bunların dışında bazen de duyular arası çatışmalardan dolayı yön bulmada zorluk yaşayabiliriz. Örneğin, gözlerimizin ve iç kulağımızın birbirine zıt bilgi vermesi, yön duygusunu kaybetmemize neden olabilir.
Peki size GPS cihazlarının da yön bulma yeteneğinizi zayıflatabileceğini söylesek? Evet doğru duydunuz! GPS cihazları ve haritalar, yön bulma konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor. Ancak, sürekli teknolojiye bağımlı olmak, yön bulma becerilerimizi zamanla zayıflatabiliyor.
Son olarak size bir soru soralım: Sizce kadınlar mı daha fazla kayboluyor, erkekler mi? Kadınlar diyorsanız doğru cevap. Ama öncelikle şunu netleştirelim: Kadınlar ve erkekler arasında kaybolma konusunda doğal bir yetenek farkı olduğunu söylemek pek doğru değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu fark, büyük ölçüde kültürel ve sosyal etmenlerden kaynaklanıyor. Evet, araştırmalar bazı durumlarda erkeklerin yön bulma becerilerini daha iyi geliştirdiğini gösteriyor ama bu, doğuştan gelen bir üstünlük değil.
Kadınlar ve erkekler arasındaki yön bulma farklarının altında yatan asıl neden, tahmin edeceğiniz üzere toplumsal roller ve sosyal deneyimler. Birçok kültürde erkekler, daha genç yaşlardan itibaren dışarıda keşifler yapıp, seyahat edebiliyor.
Diğer taraftan, bazı toplumlarda kadınlar daha çok ev içi rollerle sınırlı kaldıklarından yön bulma deneyimleri de sınırlı olabiliyor. Bu nedenle de becerilerini yeterince geliştiremeyebiliyorlar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldum. Mezuniyetimin ardından alanımla ilgili kendimi geliştirmek amacıyla çeşitli kurslara katıldım ve bu süreçte birçok sertifika aldım. 2020 yılından itibaren editörlük, muhabirlik ve içerik üretimi gibi farklı pozisyonlarda görev alarak medya dünyasında aktif bir şekilde yer aldım. 2024 yılı itibariyle Onedio’da Yaşam Editörü olarak çalışıyorum ve siz okuyucularımıza güncel, ilgi çekici ve farklı içerikler sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Allah yolunuzu şaşırtmasın hayırlı cumalar…
İnsan zihninde kaybolduktan sonra dünyada kaybolsada bir şey farketmez
Yine trolleme yorumları yapılmış ama bence baya sosyolojik ve psikolojik altyapısı olan bir çalışma :) Editörün eline saglık. Muhtesem bir tespit bence. Odak... Devamını Gör