Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Instagram Fotoğraflarına Göre Depresyon Analizi Yapan Algoritma

Instagram Fotoğraflarına Göre Depresyon Analizi Yapan Algoritma

Onedio Medya
22.08.2016 - 19:21 Son Güncelleme: 23.08.2016 - 14:58

Renklerin duygu durumları ile arasındaki ilişki artık bilinen bir gerçek. Örneğin daha parlak renkler pozitif duygu hallerini yansıtırken; gri ve nötr renkler de negatif duyguları yansıtıyor. Bu ilişkiden hareketle kollarını sıvayan araştırmacılar ise Instagram fotoğraflarına göre depresyon analizi yapan yeni bir algoritma geliştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

WebMasto'da yer alan habere göre Harvard Üniversitesi’nden Andrew Reece ve Vermont Üniversitesi’nden Chris Danforth isimli iki araştırmacı, renkleri ve fotoğrafların ardındaki diğer detayları analiz ederek Instagram kullanıcılarının depresyon seviyelerini ölçen bir sistem geliştirdi.

Amazon’un Mechanical Turk servisinde çalışan 500 Instagram kullanıcısının dahil olduğu araştırmada, katılımcılara depresyon durumlarıyla ilgili çeşitli anketleri doldurmaları istendi. Ardından araştırmanın daha ileri seviyelere ulaşabilmesi için kullandıkları Instagram hesaplarını paylaşmaları istendi. Sonrasında ise 70’si sonradan olmak üzere 170 katılımcının depresyonda olduğu sonucuna ulaşıldı.

Toplam 40,000 fotoğraf incelendi

Toplam 40,000 fotoğraf incelendi

Katılımcıların Instagram hesaplarını inceleyen araştırmacılar, toplamda 40,000 fotoğrafı analiz etti. Herhangi bir depresyon sorunu olmayan sağlıklı katılımcıların son paylaştığı 100 Instagram fotoğrafını; depresyonda olan katılımcıların ise depresyona girmeden önce paylaşmış olduğu 100 fotoğrafı detaylı olarak inceledi. 

Sonrasında ise bu fotoğrafları katılımcılara göstererek ilgi çekicilik, beğenilebilirlik ve mutluluk kriterlerine göre 0’dan 5’e kadar puanlamaları istendi. Ek olarak fotoğraflardaki renk doygunluğu, parlaklık, kontrast gibi metrikler de araştırmaya dahil edildi.

Araştırmacılar, ayrıca fotoğraflardaki kişilerin yüzlerini tanıyabilmek adına bir yüz tanıma yazılımı da kullandı. Bunlar da aldığı etkileşimler (beğenme, yorum vs) ile ilişkilendirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Araştırmanın sonucunda ise depresyonda olan kişilerin mavi, gri ve genel olarak daha koyu renklerin yoğunlukta olduğu fotoğraflar paylaştığı ortaya çıktı. Ayrıca bu kullanıcıların diğerlerine göre çok daha az beğeni ve yorum alması da araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu oldu.

Depresyonda olan kullanıcıların en çok kullandığı filtre: “Inkwell”

Depresyonda olan kullanıcıların en çok kullandığı filtre: “Inkwell”

Yapılan araştırmada Instagram filtrelerinde de farklılık gözlendiğini belirtmek gerekiyor. Öyle ki depresyonda olan kullanıcılar orantısız bir şekilde fotoğrafları siyah-beyaz yapan “Inkwell” filtresini kullanırken; sağlıklı olan kullanıcıların ise fotoğrafları daha parlak hale getiren “Valencia” filtresini kullandığı belirtiliyor.

Depresyonda olan kullanıcılar daha fazla fotoğraf paylaşıyormuş

Depresyonda olan kullanıcılar daha fazla fotoğraf paylaşıyormuş

Son olarak depresyonda olan Instagram kullanıcılarının sağlıklı kullanıcılara göre çok daha fazla fotoğraf paylaşımı yaptığı da araştırmanın bir diğer sonuçları arasında yer alıyor. Ancak bu fotoğraflar diğer kullanıcıların paylaştığı fotoğraflara göre daha az “yüz” içeriyor.

Geliştirilen algoritma ayrıca %70 doğruluk oranına da sahip. Bu da ilgili algoritmanın diğer bağımsız anketler ve sağlık uzmanlarının yaptığı araştırmalara göre çok daha doğru sonuçlar verdiğini bizlere gösteriyor.

WebMasto

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
155
53
26
19
18
13
11
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sertaç Gönültaş

ne alaka hocam. genel olarak underexposed fotoğraf çekmeyi severim ama depresif değilim. mutlu konuları da az pozlanmış, karanlık şekilde anlatabilitim

Pasif Kullanıcı

inkwell çok güzel efekt bir kere