Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Isparta'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Isparta'da Ne Yenir?

Isparta'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Isparta'da Ne Yenir?

Elif Ateş
30.08.2021 - 08:50

Paleolitik Çağ'dan günümüze kadar gelen bu şehrin tarihi, M.Ö 2002'li yıllara dayanmaktadır. Bu bölgede Frigler, Persler ve Lidyalılar'ın yaşadığı düşünülmektedir. Büyük İskender bu topraklarda 323 yılına kadar egemenliğini sürdürdü. Bölge, Büyük İskender'in ölümü ile Yunan egemenliğine girdi. 1204 yılına kadar Doğu Roma ve Bizanslıların elinde olan Isparta, bu tarihten itibaren Anadolu Selçuklu Devlet'ine geçmiştir. Osmanlı'nın Anadolu'da hüküm sürmesi ile 1391 yılında ise Isparta, Osmanlı Devleti'nin topraklarından biri sayılmıştır. Dönemin en önemli ticari merkezlerinden biri olarak bilinir. Peki, Isparta'da gezilmesi gereken yerler ve yenilmesi gereken yemekler nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

 Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nde bulunan Isparta; batıda Burdur, doğuda Konya, güneyde Antalya, kuzeyde Afyonkarahisar, güneyde ise Antalya ile çevrilidir. Isparta ili; Gelendost, Eğirdir, Atabey, Gönen, Şarkikaraağaç, Sütçüler, Senirkent, Uluborlu, Aksu, Yalvaç, Yenişarbademli olmak üzere 12 ilçeden oluşur. Gül yetiştiriciliği ile tanınan Isparta, rosa gallica ve rosa moschata güllerinin birleşmesiyle oluşan fındık gülü dünyada ün salmıştır. Seyahat planları olanlar için Isparta'da gezilmesi gereken yerlerin ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

ISPARTA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Göller Yöresi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Isparta, tarihi ve doğal güzellikleriyle gelenleri kendine hayran bırakmaktadır. Lavanta ve gül bahçeleri her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Isparta'da gezilmesi gereken yerlerden bazıları şunlardır:

  • Eğirdir Gölü: Ispar8ta'nın en meşhur gölleri arasında yer alan Eğirdir, günün farklı saatlerinde renk değiştirmesi ile bilinir. Isparta'da görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

  • Kova Milli Park: Yaban hayat çeşitliliği ile bilinen bu milli park; kampçıların ve kuş gözlemcilerin uğrak yeridir. 

  • Yazılı Kanyonu: 1989 yılında tabiat parkı ilan edildi. Kanyonda Bizans dönemine ait yapılar bulunmaktadır. 

  • Pınargözü Mağarası: Türkiye'nin en derin ve en büyük mağarasıdır. Mağaranın içinde şelaler, damla taş havuzları ve gölcükler bulunur.

  • Pisidia Antiokheia Antik Kenti: Bizans kilisesinin kalıntılar, Roma döneminden kalma yapılar bulunmaktadır. Her yıl Ortodoks mezhebine ait birçok turist bu ören yerini ziyaret etmektedir.

  • Aksu Zindan Mağarası: Isparta'nın Aksu ilçesinde bulunur. İçinde akan suyun magnezyum ve potasyum değerleri oldukça yüksektir.

  • Gölcük Gölü: Birçok çeşit hayvan ve bitkinin bulunduğu bu göl, tabiat parkı olarak tescillenmiştir. Isparta halkının dinlenmek için geldiği yerlerin arasındadır.

  • Kuyucak Köyü: Lavanta tarlaları ile ünlü olan Kuyuca Köyü hasat zamanı yerli yabancı birçok turisti ağırlamaktadır.

ISPARTA'DA NE YENİR?

Anadolu ve Akdeniz yemeklerinden esintiler taşıyan Isparta mutfağı, muhteşem lezzetleriyle herkesin damak zevkine hitap etmektedir. İşte Isparta'da tadabileceklerinizden bazıları:

  • Fırın Kebabı: Her mevsim farklı bir etin şişe takılıp 3-4 saat pişirilmesi ile yapılır. Isparta ile özdeşleşmiş bir lezzettir.

  • Şalgam Aşı: Isparta halkının çok sık yaptığı bir yemektir. Şalgamların dilimlenip kıymalı ve soğanla karıştırılması ile pişirilir.

  • Tatar Mantısı: Diğer mantılardan farklı olarak patates iç harcıyla yapılır.

  • Yatırtma: Patlıcanların yarılarak içine kıyma harcı koyulup fırında pişirilir. Isparta ile simgeleşen bu lezzet, tadılması gereken yemeklerdendir.

  • Dirgit: Isparta yöresinde genellikle bebeklerin ilk dişi çıktığı zaman yapılır.

  • Hamursuz: Kahvaltıların vazgeçilmesi olan bu ekmek, hamursuz yapıldığından dolayı bu ismi almıştır.

  • Su Peltesi: Isparta'nın ünlü bir tatlısıdır. Şeker, su ve mısır nişastasıyla yapılır.

  • Yalvaç Güllacı: Yalvaç ilçesine özgü olan bu tatlı, Kesmik güllacı olarak da bilinir. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan Yalvaç Güllacı gül şeklinde sarılır.

  • Gül Şerbeti: Isparta'nın meşhur güllerinden yapılan bu şerbet mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir.

  • Bambur: Kuzu işkembesi, karaciğer ve pilav ile yapılan bu yemek Isparta'nın gözdesidir.

  • Isparta Peksimeti: Özellikle Ramazan aylarında tüketilen bu çörek, toz karanfil ve tarçın ile yapılır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın