27 Aralık 2008 - 18 Ocak 2009 tarihleri arasında İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından tek taraflı olarak başlatılan operasyonun amacı bir kez daha 'İsrail'e yönelik füze saldırılarının sona erdirilmesi' olarak ilan edildi.
27 Aralık günü saat 11.30'da İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16'lar ve AH-64 Apache helikopterleri ile saldırılar başladı. İsrail güçleri tarafından 220 saniye içerisinde daha önceden belirlenen 100 hedefin tamamı vuruldu. İlk saldırıdan 30 dakika sonra 60 İsrail jet uçağı belirlenen 60 hedefi daha vurdular. Saldırılar sırasında 140 Hamas üyesi hayatını kaybetti. Öldürülenler arasında Hamas Emniyet Teşkilatı Başkanı Tevfik Cabbar da bulunmaktayken, saldırının ilk gününde çoğu kadın ve çocuk 230 sivil Filistin vatandaşı da katledildi.
Hava saldırısını denizden saldırılar ve karadan işgal harekatı izledi. Topçu atışları, tanklar ve kara unsurlarının tamamının Gazze'ye yönelik harekatı sırasında İsrail Hava Kuvvetleri de şehre yönelik saldırılarına devam ettiler.
Savaş sırasında İnsan Hakları Örgütleri 1400'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Filistin İnsan Hakları Derneği'ne göre ölenlerin 926'sı silahsız sivil vatandaşlarken, bunların önemli bir kısmı kadın ve çocuktu.
BM Misyonuna göre 'İsrail saldırısı tüm Gazze nüfusunu hedef alarak cezalandırma' amacını taşıyorken, 'orantısız ve aşırı' bir kuvvet uygulandı.
29 Mart 2009 tarihli ABD merkezli 'İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 71 sayfalık raporuna göre saldırılar sırasında hukuka aykırı olarak beyaz fosfor bombaları kullanıldı. Uluslararası Mülteci Hakları Örgütü'nün İsrail ve Filistin sorumlusu Donatella Rovera 'bu bombaların sivillere etkisi bilinmesine rağmen tekrar tekrar kullanılması bir savaş suçudur' tespitinde bulunacaktı.
İsrail Saldırılarının etkisiyle Gazze nüfusunda ağır bir sağlık sorunu başgösterdi. El Şifa Hastanesi'ne göre bu periodda yaşanan doğumların yüzde 60'ında doğan bebeklerin kalıcı bir sorunu bulunuyordu. BM Gıda programına göre Gazze'nin gıda endüstrisinin yüzde 35'i ile yüzde 60'ı arasındaki bir bölümü yok oldu, 50 bin 800'den fazla Gazzeli evsiz kaldı. Filistin otoritelerine göre 219 fabrika yok edilirken, bütün sanayi kapasitesinin yüzde 3'ü kaybedildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göreyse Gazze'de bulunan 112 sağlık kurumunun yüzde 48'i ya tamamen kullanılamaz hale geldi. Gazze'de bulunan 27 Hastane'nin 15'i tahrip edilirken, 41 birincil sağlık kurumu da saldırılara hedef oldu.