onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İşte Masadaki Formüller: Aşı Olmayanlar İçin Yeni Kısıtlamalar Gündemde

İşte Masadaki Formüller: Aşı Olmayanlar İçin Yeni Kısıtlamalar Gündemde

Batuhan
08.06.2021 - 09:00

Türkiye'nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde aşılamanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Buna göre, pandeminin sonbahar aylarına kadar kontrol altına alınması ve toplumsal bağışıklığın yüzde 70’e ulaşması planının başarısı için bazı önlemler gündemde.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, sonbahar aylarına kadar kontrol altına alınması ve toplumun büyük bölümünün aşılanma planının hayata geçirilmesi için yeni kararlar gündemde.

Salgında son durumu değerlendiren uzmanlar, 'Aşı yavaşladı, açılma hızlandı. Böyle giderse sonbahar hedefini tutturmak zorlaşır' yorumu yapıyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre hızlı bir aşı kampanyasıyla sonbaharda toplumsal bağışıklığın yüzde 70’e ulaşması planının başarıyla uygulanabilmesi için bazı önlemler alınacak.

'Orta yaş gruplarındaki aşı duyarsızlığı'

'Orta yaş gruplarındaki aşı duyarsızlığı'

Yapılan değerlendirme toplantılarında, aşı randevularına ilginin azalmasının nedeni olarak, 40-50 yaş arasındaki orta yaş gruplarındaki aşı duyarsızlığı gösteriliyor. 18-35 yaş arasının ise hem kurallara uyum, hem de aşıya ilgi açısından en duyarsız kitle olduğu belirtiliyor.

Sadece aşı kampanyası değil, Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda, karar vericiler ve sosyal bilimcilerle birlikte toplumun aşı psikolojisini yönetmek için yeni kararlar alınması gerektiği de ifade ediliyor.

Özellikle, sonbahara kadar toplumun yüzde 70’inin bağışıklık kazanması gerektiği, aksi durumda bu oranın yüzde 50’de kalabileceği öne sürülüyor.

'Pozitif ayrımcılık uygulanması'

'Pozitif ayrımcılık uygulanması'

Uzmanlar, 'Yani, kurallara uymayarak toplumu enfekte eden ile aşıya duyarsız olan aynı yaş grubu. Bir de ‘sonbaharda her şey bitecek, maskesiz dönem başlayacak’ gibi erken yayılan hava nedeniyle, fazla rahatlama yaşanmaya başladı' diyor.Kovid-19 aşısına ilginin artmaması durumunda, aşı yaptıranlara pozitif ayrımcılık uygulanması da planlar arasında bulunuyor. HES kodu olmayanların kamu binaları, bankalar ve AVM’lere alınmaması gibi, aşı yaptırmayanlara dönük sınırlamalar da tartışılmaya başlanacak.

Aşıya erişimin yaygınlaşmasının ardından, aşı yaptırmayanların oranının yüksek olması durumunda, sinema, tiyatro, spor müsabakaları, konser, hatta bazı kamu kurumları gibi yerlere aşı olmayanların girememesine ilişkin kuralların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Kronik hastalıklar listesi genişledi

Kronik hastalıklar listesi genişledi

Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin aşılanması tamamlandıktan sonra, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanan hastalar hatta obezite sorunu yaşayan vatandaşlar için aşı çalışmalarına başlamıştı.

Bakanlık ülkeye ulaşan BioNTech aşılarıyla birlikte, kronik hastalıklara yenilerini eklerken aşılanacak vatandaş sayısını artırdı. Bu yeni kronik hastalıkların başında tansiyon, diyabet, ileri böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları da bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
120
59
38
10
7
6
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mgs

Hiçbir güç veya hükümet kişilerin özgürlük seyahat etme, sosyal faaliyetlere katılma, kişilik haklarını engelleme YA-PA-MAZ. Zorlama ile, aba altından sopa ... Devamını Gör

Melih Korkmaz

Kimse senin adina secim yapamaz haklisin, ama sen de baska insanlari hakkinda secim yapamaz onlari riske atamazsin dimi :)

Barney

aşı duyarsızlığı mı? ortada aşı mı var da duyarsızlığı olsun? boy boy aşılar geldi de insanlar mı bana ne yaa olmıycam ben dedi? faturayı halka kesmekten vaz... Devamını Gör

David Webb

- Sen risk grubunda değilsin, aşı olmayacaksın. + Tamam o zaman, hadi bana eyvallah. - Dur bakalım nereye gidiyorsun, senin dışarı çıkman riskli! + Riskliyse... Devamını Gör