Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İşte Yeşil Yol

İşte Yeşil Yol

Nefise Altun
14.08.2015 - 09:27

İşte Yeşil Yol

Doğu Karadeniz’de tartışmalara neden olan ve Yeşil Yol olarak tanımlanan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nın en ayrıntılı haritasına Al Jazeera ulaştı. Plana göre bölgedeki 8 ilde toplam 38 ayrı turizm merkezi yapılacak.

Muhabir

Doğu Karadeniz’de Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin yaylalarını birleştirip turizme açmayı hedefleyen proje üç aşamalı olarak planlanıyor. Al Jazeera, Yeşil Yol olarak tanımlanan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nın en ayrıntılı haritasına ulaştı. Haritanın üzerinde gezerek ve haritayı yakınlaştırarak köy köy hangi projelerin planlandığını inceleyebilirsiniz. Haritanın sol alt tarafında, kullanılan kısaltmaların açık halini bulabilirsiniz. Projenin ilk aşamasını haritada yeşil olarak çizilen ve '1. Öncelikli Yeşil Yol' olarak tanımlanan yolların yapılması oluşturuyor. Bu yolların ardından haritada mavi ve mor renklerle gösterilen yollar yapılacak. Bu yollar da '2. ve 3. Öncelikli Yeşil' olarak tanımlanıyor. Bu yollar sekiz ayrı ildeki 38 turizm merkezini birbirine bağlayacak.

Dört kış sporları merkezi

Doğu Karadeniz Turizm Master planı’na göre oluşturulacak merkezler 'Turizm Merkezleri' ve 'Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgeleri' olarak adlandırılıyor. Plana göre Doğu Karadeniz’de dört kış sporları merkezi oluşturulması hedefleniyor. Bu kış sporları merkezleri Gümüşhane’de iki, Rize ve Samsun’da birer tane olarak planlanıyor. Kış sporları merkezleri haritada KM koduyla gösteriliyor. Master Plan'a göre hangi turizm merkezinde ne tür konaklama yapılacağı da belirtilmiş. Haritada EV koduyla işlenen merkezlerde ev pansiyonculuğu, KM ile belirtilen yerlerdeyse temel konaklama merkezleri yapılması öngörülüyor. Eko turizm merkezleri ise haritada EKO ile belirtilmiş.

Proje ne aşamada?

Plana göre ilk aşamada 2600 km yol yapılması gerekiyor. Bu yolun 1000 km’lik kısmını karayollarının mevcut yolları oluşturuyor. 2012 yılından bu yana yaklaşık 500 km yolda iyileştirme çalışmaları yapıldı yani ortalama 4 metre genişliğinde olan yayla arası yollar iki midibüsün yan yana geçmesini sağlayacak şekilde genişletildi, iyileştirildi. Geriye kalan 1100 km’lik yolun ise 2018’e kadar tamamlanması hedefleniyor. Projeyi yürüten Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) şu anda haritada gösterilen turizm merkezlerinin planlamasını yapıyor. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın planları onaylayıp, bu bölgeleri turizm merkezleri olarak ilan etmesinin ardından belirlenen merkezlerde çalışmalar başlayacak.

Yarın: Yeşil Yol’a tepkiler neler? Yaylalarda yaşayanlar, bölge insanı, akademisyenler proje hakkında ne düşünüyor? DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce eleştirilere ne yanıt veriyor?

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam