onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?

Müge Kakşi
23.09.2021 - 11:30

Birçok çalışan işten çıkarıldıktan sonra ne yapacağını bilmiyor ve haklarını internet üzerinden araştırıyor. İşe girerken işveren ve işçi arasında yapılan iş sözleşmesi, bir nevi taraflardan birinin iş sözleşmesini sonlandırmasının ardından, iki tarafında haklarını korumak için yapılır. İşçinin ilgili kanunlarca belirlenmiş olan olumsuz davranışlarda bulunmaması durumunda işten ayrıldıktan sonra birçok hakkı bulunuyor. Bu hakları alabilmesi için iş mahkemelerine başvuruda bulunabiliyor. Ayrıca mahkemeye başvurmadan da yasal olarak işten çıkarılan işçinin, haklı olsun veya olmasın işveren tarafından verilmesi gereken hakları bulunmaktadır. Peki, işten çıkarılan işçinin hakları nelerdir? Sorunun cevabını haberimizin detaylarında sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İş hayatı da çalışanlar için bir takın istenmeyen durumları barındırıyor. Çalışanlar için bu istenmeyen durumlardan bir tanesi de işten kovulmak. Oldukça can sıkıcı bir durum olan işten kovulmak yani iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi, maddi manevi çeşitli kayıplara neden olabiliyor. Fakat bu gibi durumlarda da İş Kanunlarınca işçinin belirli hakları bulunmaktadır. İş sözleşmesi de aslında sözleşme feshedildikten sonra veya bittikten sonra tarafların haklarını koruması için yapılmaktadır. İşte iş sözleşmesi feshedilen işçinin haklarına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinde yer verdik...

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?

İşten çıkarılan işçinin yani iş sözleşmesi işvereni tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş işçinin ilgili kanunlarca düzenlenmiş olan belli hakları vardır. 4857 sayılı İş Yasası'na göre işçi işveren tarafından alacaklı konuma gelmektedir. Bu gibi durumlarda işveren işçi ile anlaşma yoluna gitmektedir. İşveren ve işçi ikale anlaşması yaparak iş sözleşmesini bozmak adına yeni bir sözleşme yapmış olurlar. 

İkale sözleşmesi işveren ve işçi arasında yapılan ve kelime anlamı anlaşmayı bozma anlamına gelen bir sözleşmedir. İkale sözleşmesinde işveren ve işçi tıpkı işe girerken konuşup anlaşarak yaptıkları sözleşme gibi bu seferde işten ayrılırken konuşup anlaşarak bir sözleşme imzalarlar. Ortak noktada kendi çıkarlarını koruyarak yapılan bu anlaşmaya da ikale sözleşmesi denilmektedir.

İşten Çıkarılan İşçinin Haklarını İse Şu Şekilde Sıralayabiliriz;

  • Kıdem tazminatı almalıdır,

  • İhbar tazminatı almalıdır,

  • Birikmiş ücretli izinlerin ücretini almalıdır,

  • İşten çıkış ihbarın yapıldığı güne kadar ki maaşını almalıdır,

  • Fazla mesailerin ücretleri almalıdır,

  • Ayrıca işten kovulan işçi haklı olduğunu düşünüyorsa işe iade davası açma hakkı da bulunmaktadır.

  • Eğer taraflar arasında ikale sözleşmesi yapıldıysa iş veren işsizlik ödeneği için vermesi gereken paranın tamamını işten çıkardığı işçiye temin etmek zorundadır.

  • İşten anlaşarak ayrıldığı için işveren bu süreyi göz önüne alarak 2-3 maaş ikramiye ödemesi yapabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın