Japonya'ya Deprem Sonrası Tsunami Alarmı Verildi! Peki Tsunami Nedir ve Nasıl Oluşur?
Bugün Japonya’nın Fukuşima bölgesi açıklarında, yerel saatle 05.59’da 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapılırken, vatandaşlara denizden uzakta ve yüksek yerlere gitmeleri yönünde çağrıda bulunuldu.
Peki tsunami nedir, neden oluşur, nasıl oluşur? '99 depreminde Marmara Denizi'nde de görülen tsunami hakkında gelin biraz bilgilenelim.
Tsunami, genellikle okyanuslarda meydana gelen, belli bir etken neticesinde ortaya çıkan dalga serilerine verilen bir ad.
Peki tsunamiler nasıl oluşur?
Temel şeyleri verdikten sonra biraz daha detaya inelim.
Tsunami dalgaları, güçlerinden hiçbir şey kaybetmeden 5 bin km yol gidebilir.
Üstelik okyanusun derin olduğu bölgelerde, saatte 800 km hıza varabilir. Hatta bu hıza vardığında bile, tespit edilmeden ilerleyebilir. Bu durumdayken açık denizde boyu ortalama 30 cm dolaylarında olduğu için, denizciler tarafından fark edilmeyebilirler. Kıyıya vardığında bir tsunaminin boyu genelde 3 metre olurken, 30 metre boylarında tsunami dalgaları da oluşabilir.
Tsunamiler, kıyıya dev dalgalar şeklinde yaklaşmaktan çok, kıyıya geldiğinde birdenbire yükselen dalgalar olarak davranırlar.
Kayıtlardaki en büyük tsunami 2004'te Hint Okyanusu'nda gerçekleşmiş ve 200 bin kişinin ölümüne neden olmuştur. Ülkemizdeki '99 depreminden sonra da Marmara Denizi'nde tsunami dalgaları meydana gelmiştir.
Tsunami sırasında açık denizde iseniz neler olur?
Suyun altına doğru çekileceğinizi düşünmüş olabilirsiniz, ama hayır. Şaşırtıcı bir şekilde, tsunami esnasında açık denizde bulunmak, kıyıda bulunmaktan çok daha güvenli. Bunun nedeniyse ise derin bölgelerde tsunaminin yükseklik bazında pek etkili olmaması, siz varlığını bile anlamadan altınızdan öylece geçip gidebilir, ki genelde de böyle oluyor. Geçmişteki tsunami olaylarında, o esnada açık denizde bulunan insanların olayın meydana geldiğini hiçbir şekilde anlamadıkları ortaya çıkmıştı.
Peki gece Japonya'da olan deprem sonrası neler olacak?
Tsunami dalgaları 48 saat sonrasında bile kıyıları vurabiliyor, dolayısıyla tehlike geçmiş denemez. Hatta Japon yetkililer, deprem sonrası üst düzey tsunami alarmı verdiler. Dalgaların 3 metre boylarına ulaşabileceği belirtilmişti ki, bu yükseklikte bir dalga kıyı şeridinin altını üstüne getirmeye yeter de artar bile.
Depremden 2 saat sonra, Sondai kıyılarını 1.4 metre yüksekliğinde dalgalar vurdu.
Bu dalgalar, gün boyunca ölçülen en yüksek dalgalar oldu aynı zamanda. 2011 tsunamisinin en etkili olduğu alanlarda verilen uyarılar, saatlerce çalan sirenlerle birlikte insanların kıyıdan uzaklaşıp yüksek yerlere çıkmasına neden oldu. Ancak olaylar bu defa beklendiği kadar korkunç gelişmedi neyse ki.
Tüm bu gelişmeler neticesinde, Japon yetkililer olası bir tsunami tehlikesi seviyesini düşürdü.
Yani neyse ki büyük kayıplara yol açacak bir doğal afetle karşı karşıya kalınmayacak. Bunun yanı sıra 7.3 şiddetindeki depremde de ölen kimse olmadığını düşünürsek, Japonya bu korkunç felaketi sadece 2 hafif yaralıyla atlatmayı başarmış görünüyor.
Özetle, Japon yetkililerinin ve halkının deprem bilincine hayran kalmamak elde değil.
Aynı büyüklükte bir deprem ülkemizde olsa gerçekleşecek can ve mal kaybını düşünüp korkarak, o zamana kadar tüm önlemlerimizi alacağımızı da umarak yazımızı noktalandıralım.
Yorum Yazın
Allah JAPONYAYA sabır versin.
Japonya'nın bu konuda bilinçli olmasının en önemli nedeni okyanus kıyısı bir ülke olması ve bunu daha önce defalarca tecrübe etmesi.. Yine de ucuz atlatılmış... Devamını Gör