Uzman Gözü ile Kadıköy Rıhtıma Cami Planı
Kadıköy’de ‘ihtiyaç’ olduğu gerekçesiyle yapılması planlanan cami projesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Şehir Plancıları Odası’ndan Tayfun Kahraman, 'Kadıköy Rıhtım'da hali hazırda anıt eser olarak da tescilli olan tarihi bir cami zaten var. İhtiyaçlar doğrultusunda değil, siyasal simge olarak yerleştirilmek istenen bir camiden bahsediyoruz' dedi.
BirGün'den Hazal Yüksel'in haberine göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, yapılması planlanan cami projesinin bölgedeki bir ihtiyaç sonucu ortaya çıkmadığını ifade etti.
'İhtiyaçtan değil, siyasal simge olarak yerleştirilmek istenen bir camiden bahsediyoruz'
Kahraman, ''Rıhtım’da yapılmak istenen cami projesinin ihtiyaç doğrultusunda olup olmadığı kısmı çok önemli. Kadıköy Rıhtım'da hali hazırda anıt eser olarak da tescilli olan tarihi bir cami zaten var. Sosyal donatılar bir ihtiyaç doğrultusunda yapılır. Ancak burada simgesel bir anlam taşıması istenen bir cami yapılmak isteniyor. Taksim ve Çamlıca’da da aynı tartışmalar yaşandı. Burada ihtiyaçlar doğrultusunda değil, siyasal simge olarak yerleştirilmek istenen bir camiden bahsediyoruz'' diye konuştu.
'Kanuna aykırılık var'
Projeye ilişkin yetkili kurumlara gerekli başvuruları yapacaklarını belirten Kahraman şöyle devam etti: ''Bu konuya ilişkin bir çalışma başlatacağız. Planlar yeni askıya çıktı, ancak projede kıyı kanununa ayrıkırılıktan tutun, pek çok konuda hukuki olarak da karşı argümanlar üretilebilir durumda.''
Ne olmuştu?
Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, kalabalık cemaate uygun büyüklükte yeni bir ‘Ulu Cami’ yapılması planlanıyor.
Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Cami için1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarıldı.
Askıya çıkan rapora göre, İstanbul’un Anadolu yakasında, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde, ‘Selatin Cami’ veya ‘Ulu Cami’ mahiyetinde cami yer almadığı belirtilmişti.
Raporda, plan değişikliğinin gerekçesi şöyle anlatılmıştı: “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla ifa edilecek cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami’ inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir.”
Kadıköy Belediye Başkanı: 'Hukuki süreç başlatacağız'
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, cami projesi için hukuki süreç başlatacaklarını ve yol haritası çizip kamuoyunu bilgilendireceklerini söylemişti.
Cami yapımı planlanan alana yürüme mesafesinde camiler bulunduğunu ifade eden Nuhoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Bu tamamen siyasal bir karar. Ortalığı karıştırmak için yapılıyor. Ankara’dan Kadıköy’de cami mi lazım, kilise mi lazım nasıl görüyorsun? Sana ne? Kadıköylüler oturup kendi aralarında karar verir. Dünyada bu kadar sorun varken, camiyle mi uğraşıyorlar? Camiler kutsal mekanlardan, siyasete alet edilmesi doğru değil. Dava açacağız' demişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!