Kadının Adı Hala Yok! 8 Mart'ta Verilerle Türkiye'de Emekçi Kadın Olmanın Zorlukları
Kadının Adı Hala Yok! 8 Mart'ta Verilerle Türkiye'de Emekçi Kadın Olmanın Zorlukları
Her 8 Mart tarihinde şirketlerin kadının önemi ve değerine dair paylaşımları ekranları süslüyor. Emekçilik, derleme, toparlama, güzelleştirme, annelik, merhamet gibi olgular üzerinden herkes kendine göre 'kadın' güzellemesi ve şekillendirmesi yapar. Türkiye'de kadın olmak zordur. Ataerkil düzende, ne yapmanız gerektiğinin dikte edildiği, yılda bir kez güzellemelerin yapıldığı ülkemizde veriler kadınlar için ne diyor? Kadının iş hayatındaki yerine birlikte bakalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'de kadın hakları ve eşitliği için mücadele deyince, ilk akla gelen isimle başlayalım. Yıllar önce hayatını kaybeden gazeteci, yazar Duygu Asena, Türkiye'de feminizmin öncülerinden olurken, 80'li yıllarda filmi de çevrilen "Kadının Adı Yok" kitabıyla hala daha 8 Mart'ların başlığını atabiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor.
25 yaş ve üstü kadınların en az bir eğitim düzeyini tamamlama oranı yüzde 87,3 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 97,1, istihdamdaysa durum daha içler acısı.
Türkiye'de kadın milletvekili oranı yüzde 17,3, kadın büyükelçi oranı yüzde 27,2, yükseköğretimde görevli kadın profesör oranı yüzde 33,2 ve yönetici pozisyonunda çalışan kadın oranı yüzde 20,7 olarak yüzde 50'ye yaklaşamıyor bile.
DİSK 2021 Asgari Ücret araştırmasındaki verilere göre, kadınların çok büyük bir bölümü asgari ücret ve altında maaşlar alıyor. Asgari ücret ve yüzde 10 fazlasına kadar maaşlarda Türkiye genelinde yüzde 48,7 olurken, kadınlar söz konusu olunca bu oran yüzde 55,6’ya çıkıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Özel sektörde her dört kadından üçü asgari ücret komşuluğunda ve asgari ücret altında ücretle çalışıyor. Özel sektörde asgari ücret altında çalışma genel olarak yüzde 21,7 olurken, özel sektördeki kadın işçilerin yüzde 30,8’i asgari ücret altında ücretlerle çalıştırılıyor.
Kayıtdışı çalışan kadınların neredeyse tamamı en fazla asgari ücret civarında bir ücret elde edebilmektedir.
Kadın istihdamında Türkiye, OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. Kamuda da bu ayrım değişmiyor. Devlet kademelerinde çalışan kadın oranı 2020 yılında yüzde 29 olurken, 2022 Mayıs ayında yüzde 18 olmuştu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de, son 20 yılda iktidarın özellikle istihdam politikalarında erkekten yana tercihini daha fazla kullandığının görüldüğünü belirtti.
Daha eşitlikçi bir ortamda ve ülkede bulunmanın gereğini sürekli vurgularken, olması gerekenin sadece insani bir dünya olduğunu bir 8 Mart'ta daha hatırlatıyoruz. Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğrad... Devamını Gör
🌱🌷☘️8 mart Dünya kadınlar gününüz kutlu olsun, 🌱🌿🌷
Kızlar böyle feminizm gibi şeylerin peşinden koşmayın maalesef Türkiyedeki feminist çoğu pkkya hizmet ediyor feminist derneklerin amacı örgüte militan dev... Devamını Gör
Dünyanın ilk kadın pilotunu çıkaran ülkeden araplaşmaya giden ülke.......... nereye gidiyoruz biz