Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kadir Gecesi’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir? Kadir Gecesi Hangi Dualar Okunur?

Kadir Gecesi’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir? Kadir Gecesi Hangi Dualar Okunur?

Suat Saygın
23.07.2014 - 08:52 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 22:53

‘Bin Aydan Daha Hayırlı’ olan Kadir Gecesi, 27 Nisan Çarşamba günü idrak edilecek. İslam dinindeki en önemli günlerden olan Kadir Gecesi’nde vatandaşlar namazlarını kılacak ve ibadetlerini yapacak. Bu sebeple Kadir Gecesi’nde yapılacak ibadetler araştırılıyor. Peki Kadir Gecesi'nde hangi dualar edilir? Kadir Gecesi anlam ve önemi nedir? Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler nelerdir? İşte Kadir Gecesi’ne yapmanız gereken şeyler…

Kaynak: http://www.suatsaygin.net/kadir-geces...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bu yıl Kadir Gecesi, 27 Nisan Çarşamba akşamını 228 Nisan Perşembe gününe bağlayan geceye denk geliyor. 

Bu akşam kutlanılacak olan Kadir Gecesi , Ramazan ayının 27. gecesi. 

Yıllardır bu şekilde kabul görse de aslında Kadir Gecesi’nin Ramazan ayı içinde hangi gün olduğu bilinmiyor. Peygamberimizin(s) “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” sözü üzerine ittifakla 27. gece olduğu söylenir. 

Kur’an’da bu gece ile ilgili Kadir Suresi yer almaktadır: ” Hakikat, biz onu (Kur’anı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selâmdır.”

Kadir Gecesi’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Kadir Gecesi’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?

1- Kur’an-ı Kerim Kadir Gecesi indirilmeye başlandığı için Kur’an okumak. Okuyabiliyorsak orijinalinden okuyabiliriz. Sonrasında mutlaka meal ve tefsirle bunu desteklememiz gerekiyor.

2- Ayete göre “bin aydan hayırlı” olduğu için ibadetle geçirmek. “Kim Kadir Gecesi’nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Hadis-i Şerif)

3- Bol bol dua etmek. Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor :

-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:

Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni. (Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

4- Her geceyi Kadir bil, her gördüğünü Hızır.

Kadir gecesinin gizlenmesi, her gecenin değerlendirilmesi gerektiğinden ileri gelmektedir. Her gördüğünü Hızır bil ise kimseye ön yargıyla yaklaşmayıp edeb üzere hareket etmemiz içindir. Bu iki olguyu Kadir gecesinden başlayarak hayatımıza geçirirsek irfan yolunda gelişmeler kaydedebiliriz.

5- Tesbih Namazı Kılmak

Her müslümanın en az ömründe bir kere kılması gerektiği söylenen nafile bir namaz. Hz. Ömer, “Ne zaman Peygamberimizi rüyada görmek istesem tesbih namazı kılarım ve görürüm” demiştir. Bu namazın nasıl kılınacağı bu adreste.

6- İnfak Etmek

Kur’an’da yer alan “infak” ifadesi, sadece sadaka vermek olarak algılanabiliyor. Oysa yardıma ihtiyacı olan kişilere maddi yardımda bulunmakla beraber derdi olanın derdini dinlemek, yolda insanları rahatsız eden şeyleri kaldırmak, bildiğini başkalarına öğretmek gibi çok geniş kapsamlı bir paylaşma düsturudur. Bu gece, insanlara faydalı olabilmek adına daha fazla neler yapabilirim sorusunu kendimize sormalı ve bu yönde hareket etmeye karar vermeliyiz.

7- Kitap Okumak

Kur’an’daki ilk emrin “ oku ” olmasından hareketle maddi ve manevi bilimlerle ilgili kitaplar okunmalıdır. Okumaktan maksat “ Kuran oku, kainat kitabını oku ve insanı oku ” olmalıdır. “ Bir saatlik ilim öğrenmenin 70 yıllık nafile ibadetten hayırlı olduğu ” hadis-i şerifi düşünüldüğünde kitap okumanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer-9.Ayet)

Kadir geceniz mübarek olsun…

Kadir Gecesi'nin Anlam ve Önemi Nedir?

Kadir Gecesi'nin Anlam ve Önemi Nedir?

Sözlüğe bakıldığında kadir (kadr) kelimesinin karşılığı olarak 'hüküm, şeref, güç, yücelik' gibi anlamlar görülmektedir. Dini anlamına bakıldığında 'Leyletü'l-Kadr' yani Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak anlam taşır. Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği belirtilen surede, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilir.

Allah'ın kullarına peygamberler aracılığı ile ilettiği son kitabı Kuran'an'ın, insanlık için büyük bir dönüm noktası teşkil ettiği ve bu gecenin Kadir Gecesi'ne tekabül ettiği ifade edilmektedir. Kadir Gecesi'nin öneminin vurgulandığı bir hadiste, Müslümanlardan önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları gerekçesiyle daha fazla sevap kazanabilme şanslarına karşılık, Müslümanların Kadir Gecesi'ne sahip olduğu söylenir. Kadr suresinde anlatılana göre, Kadir Gecesi'nde Allah'ın izni ile melekler ve Cebrail Aleyhisselam dünyaya iner ve Kadir Gecesi boyunca yeryüzünde huzura erilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kadir Gecesi Namazı Kaç Rekattır?

Kadir Gecesi Namazı Kaç Rekattır?

Kadir Gecesi'nde kılınan namaz 4 veya 12 rekat olarak kılınmaktadır.

Kadir Gecesi Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Kadir Gecesi Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Kadir Gecesi namazı için edilecek niyet aşağıdaki gibidir:

'Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber.'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
3
1
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın