onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kafamızı Yiyerek Toparlıyoruz: Bu Sağlıklı Yiyecekler Zihinsel Verimliliğinizi Coşturacak

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kafamızı Yiyerek Toparlıyoruz: Bu Sağlıklı Yiyecekler Zihinsel Verimliliğinizi Coşturacak

mignon
03.12.2015 - 10:46

Her gün en az 3 öğün yemek yiyoruz ama bizim için ne ifade ettiğini pek umursamıyoruz. O an gözümüze ya da midemize hitap eden şeyleri yiyoruz. Aslında yiyecekler bizim hayattaki verimliliğimizi etkileyen en önemli şeylerden biri.

Bazı yiyecekler özellikle uzlaşma, odaklanma ve kararlığımızı direkt olarak etkilemekte.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

En önemli karbonhidrat glikoz!

Hepimizin bildiği gibi glikoz karbonhidratların en önemlisi ve en yaygınıdır. Beynin uyanık ve alarmda kalmasını glikoz sağlar. Her gün belli miktarda glikoz almamız günlük fonksiyonlarımızı yerine getirmemiz için gereklidir.

  • Makarna, beyaz ekmek ve şekerli içecekler daha hızlı kana karıştığı için, kan şekerinizi daha çabuk yükseltir. Ancak çok daha çabuk acıkmanıza sebep olabilir. 

  • Tam tahıllı yiyecekler, kuruyemişler ve sebzeler kana yavaş karıştığı için, kan şekerinizi daha geç yükseltir ancak masadan tam olarak doymuş kalkmanızı sağlar. Böylelikle kolay kolay acıkmazsınız.

  • Yüksek yağ oranı olan yiyecekler, fazlasıyla enerji sağlarlar ancak vücut yağı yakmak için fazlasıyla enerji harcar bu da oksijen seviyesinin azalmasına ve uyku sersemliğine neden olurlar.

  • Glikoz oranı düştüğünde odaklanamamızın sebebi beyne giden şeker oranının düşmesidir, bu nedenle açken dikkatimizi toplayamayız.

Her şeyin diyeti olduğu gibi beynimizin de diyete ihtiyacı vardır!

Her şeyin diyeti olduğu gibi beynimizin de diyete ihtiyacı vardır!

Evet beyin diyeti diye bir şey var. Bu diyet unutkanlığa ve ileri yaşlarda bunamaya engel olmakta birebir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre doğru yiyeceklerle beyin kalitemizi %20 arttırabiliriz.

Beyin diyeti uygulamaları kesin sonuçlar vermese de, bu diyeti uygulayanların %52'sinin daha az Alzheimer riski taşıdığı görülmüştür.

Beyin diyetinde sıklıkla tüketmemiz gereken besinler;

  • Tahıllar (tam buğday ürünleri, kuru fasulye, nohut, mercimek...)

  • Yeşil yapraklı sebzeler

  • Zeytinyağı

  • Deniz ürünleri

  • Yumurta ve süt ürünleri

  • Şarap

  • Kırmızı meyveler

İşte verimliliğinizi arttıran yiyecekler...

İşte verimliliğinizi arttıran yiyecekler...

Somon içerisindeki yağ asitleri nöronlarınızın yıpranmasını engeller. Nöronların daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

Ay çekirdeği içerisindeki B1 vitamini hafızanızı güçlendirir ve kavramsal fonksiyonların daha iyi çalışmasını sağlar.

Avokado içerisindeki lutein maddesi, kavrama yetisini, üç boyutlu hafızayı ve problem çözme kabiliyetini arttırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yumurta içerisindeki B4 vitamini hafızayı güçlendirir ve refleksleri kuvvetlendirir.

Kahve içerisindeki kafein, uzun dönem hafizayı güçlendirir, refleksleri hızlandırır ve uykunun mümkün olmadığı durumlarda kavramayı arttırır.

Bitter çikolata içerisinde bulunan antioksidanlar, beyindeki boz maddeyi arttırır. hafıza kapasitesini ve hatırlama becerisini kuvvetlendirir.

Ispanak içerisindeki lutein, yaş ile birlikte gelen eksiklerin giderilmesine ve motor öğrenme yeteneğinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Ceviz içerisindeki Omega-3 ile öğrenme becerisini geliştirir ve hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda normal beyin fonksiyonları için de oldukça önemli bir besindir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Havuç içerisindeki lüteolin maddesi ile, yaşlılıkla birlikte gelen beyin fonksiyonlarındaki yavaşlamanın önüne geçer ve beynin daha etkili çalışmasını sağlar. Beyne zarar verecek toksinlerden korur.

Yeme düzeni de en az yediklerimiz kadar önemli!

Yeme düzeni de en az yediklerimiz kadar önemli!
  • İlk olarak açken yemek yapmayın ya da almayın, çünkü açlık anında daha çok şekerli, tuzlu ve yağlı yiyecekleri tercih ederiz ve bu yiyecekler verimi arttırmak yerine azaltır. Öğünlerinizi önceden belirleyin, böylelikle öğününüz yaklaşmadan hazırlıklara başlarsınız ve açlık anında zararlı yiyeceklere yönelmezsiniz.

  • Ani şeker düşmesi ya da yükselmesi sağlığınız için zararlıdır. Şeker açlıkla doğrudan ilişkili bir sorundur bu nedenle sık sık ama az olarak yemek yeme alışkanlığı edinebilirsiniz.

  • Sağlıklı atıştırmalıklar hayat kurtarıcı olabilir. Mesela anlık bir acıkma anında el altında bulundurduğunuz kuruyemiş, bitter çikolata ya da yoğurt daha sağlıksız şeylerle beslenmenize engel olur. Bu nedenle okul/iş gibi yerlerde el altında bu yiyeceklerden bulundurabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
28
6
5
3
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam