Kalp Kırıcı Tecrübelerden Biri Olan Ayrılıklardan Sonra İnsan Beyninde Ne Gibi Değişikler Olur?
Mutlu birlikteliğin sonuna gelindiğinde kalp kırıklığının yanı sıra beynimizde de görülen birtakım değişiklikler mevcuttur. Sizin için bunların neler olduğunu araştırdık...
Yaşanılan büyük kalp kırıklığından sonra insanların neden düzgün düşünemediklerinin nedeni bilim insanları tarafından açıklandı.
Yapılan araştırmalara göre beyninizde tecrübe edilen bir ayrılıktan sonra işlevsel organizasyonun azaldığı öğrenildi.
Bu da beyninizin anormal iletişim kalıplarını kullanmasına yol açıyor.
Sıra dışı beyin aktiviteleri genellikle klinik depresyon teşhisi taşıyan insanlarda görülse de bu durum romantik bir ilişkinin sonuna gelmiş insanların beyinlerinde de gözlemlendi.
Çünkü sinirsel iletişim geçici de olsa çaresizlik hissi tarafından etkilenir.
Yapılan araştırmada katılımcıların hiçbirinde klinik depresyon teşhisi olmamasına rağmen yaşanan ayrılık tecrübesi sebebiyle değişken depresyon belirtileri gözlemlendi.
Tarama sonuçlarına göre bu semptomların beynin bilgiyi işleme yeteneğindeki eksiklerle doğrudan bağlantılı olduğu öğrenildi.
En perişan görünen katılımcılarda beynin çeşitli bölgeleri tarafından üretilen bilgileri birleştirme ve işleme kapasitesinde belirgin düşüşler gözlemlendi.
Bu işleme süreci normalde dünyayı anlamlandırmamıza ve içinde bulunduğumuz durumlara uygun tepkiler geliştirmemizi sağlar.
Dolayısıyla bu süreçte ortaya çıkan herhangi bozulma yaşamda yön bulma çabalarımızı engeller.
Ek olarak taramalar depresif semptomların şiddeti ile beyindeki uzamsal çeşitliliğin azalması arasında ters orantılı bir ilişki olduğunu ortaya çıkarttı.
Beyindeki uzamsal çeşitlilik, beynin farklı bölgelerinin farklı görevleri yerine getirmesiyle beynin uzlaşma derecesi anlamına gelmektedir.
Bu orantı azaldıkça denge bozulur ve bilişsel verimliliğin azalmasına sebep olacak kaotik bir durum ortaya çıkar.
Aynı zamanda bu gibi olumsuz tecrübeler beynin operasyonel yeterliliği üzerinde olumsuz bir etki yaratarak zihin sağlığında düşüşe sebep olabilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın