Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kamuoyu Araştırması: Türkiye'de Halkın Başlıca Gündemi 'Terör ve Ekonomi'
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi 2017 Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırmasını yayımladı. Araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Terör, en büyük sorun olmayı sürdürürken, işsizlik ve hayat pahalılığını en önemli sorun olarak görenler artışta. Ayrıca vatandaşların yüzde 37'si gazete, yüzde 53'ü kitap okumuyor...
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 26 ilde kent merkezlerinde ikamet eden bin kişiyle 11 Aralık 7 Ocak arasında yapılan araştırmaya göre Türkiye'nin gündemindeki en büyük sorun olarak terör (yüzde 29) ve 'FETÖ' (yüzde 18) görülüyor. Bu iki maddeyi en büyük sorun olarak görenlerin oranı önceki yıla göre azalırken en büyük sorunu işsizlik (yüzde 17) ve hayat pahalılığı (yüzde 13) olarak görenlerin oranı ise artışta.
"Ekonomik olarak geçen yıla göre daha kötü olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 49"
Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmelerin bir etkisi olarak kendini geçindiremediğini söyleyenlerin oranı yüzde 6, ekonomik olarak geçen yıla göre daha kötü olanların oranı yüzde 49, daha iyi olanların oranı ise yüzde 7,5 olarak belirlendi. Yüzde 26 ise son bir yıldaki gelişmelerden ekonomik olarak etkilenmediğini söyledi.
Öte yandan hükümetin ekonomi politikalarını başarılı bulanların oranı yüzde 39'dan 48'e çıkarken başarısız bulanların oranı yüzde 35'ten 28'e indi.
Türkiye'de en büyük sorunun hak ve özgürlüklerin sınırlanması olduğunu düşünenler (yüzde 3) ve Kürt sorunu olduğunu söyleyenler (yüzde 3) ise azınlıkta.
"Hükümetin Kürt sorununa yönelik politikasına destek son 5 yılın zirvesinde"
Komşusunun Kürt olmasını istemeyenler yüzde 19, Türk olmasını istemeyenler ise yüzde 4 oranında.
Hükümetin Kürt sorununa yönelik politikalarını başarılı bulanlar yüzde 43 ile son beş yılın zirvesine çıkarken başarısız bulanlar da beş yıl önceki yüzde 50 oranından yüzden 25'e geriledi.
2015'te çatışmaların başlamasının ardından sürecin tekrar başlamasını destekleyenlerin oranı yüzde 53 iken bu oran 2017'de yüzde 23'e düştü.
"FETÖ'nün diğer partilerde de uzantısı var"
"OHAL'in devamını destekleyenlerin oranı yüzde 38"
"En büyük tehdit olarak ABD, İsrail ve İngiltere görülüyor"
Türkiye için en çok tehdit oluşturduğu düşünen ülkeler ABD, İsrail ve İngiltere oldu. Üç ülkenin de tehdit oluşturduğunu düşünenlerin oranı yüzde 50'nin üzerindeyken İsrail dışında diğer iki ülkenin tehdit oluşturduğunu düşünenlerin oranı artışta.
Araştırmaya katılanların çoğunluğunun 'Türkiye'nin müttefiki ya da dostu' olarak gördüğü tek ülke yüzde 67 ile Azerbaycan. İkinci sırada yer alan KKTC'nin müttefik olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 44.
Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyenlerin oranı 2016'daki yüzde 46'dan yüzde 58'e yükseldi.
Hükümetin Suriye politikalarını başarılı bulanların oranı yüzde 38 ile son beş yılın zirvesine çıktı.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklediklerini söyleyenlerin oranı yüzde 49,7, başarısız bulanların oranı ise yüzde 28,5 oldu.
Seçmenleri arasında en fazla pop müzik konserine gitme oranı olan parti CHP, en fazla futbol maçına gitme oranı en fazla olan parti MHP, en fazla sanat veya halk müziği konserine gitme oranı olan parti HDP, en fazla klasik müzik konserine gitme oranı olan parti ise AKP olarak belirlendi.
Araştırmaya katılanların yüzde 69'undan fazlası 1 saatten fazlasını sosyal medya ve bilgisayar oyunlarına ayırıyor.
"Her iki kişiden biri yargının siyasallaştığını düşünüyor"
Türkiye'de bir siyasi kutuplaşma olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 53. AKP seçmenlerinin yüzde 40'i böyle düşünürken Meclis'teki diğer partilerde bu oran yüzde 62'nin üzerinde.
Siyasette bir boşluk olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 43, olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 39 olarak belirlendi. AKP seçmenlerinin yüzde 25'i bir boşluk olduğunu düşünürken diğer seçmenlerde bu oran yüzde 59'un üzerinde.
Seçmenlerin yüzde 46'sı İYİ Parti'nin bu boşluğu doldurabileceğini düşünüyor, yüzde 41'i ise 'dolduramaz' diyor.
Seçmenlerin yüzde 51'i Türkiye'de yargının siyasallaştığını düşünüyor. AKP seçmenlerinde yargının siyasallaştığını düşünenlerin oranı yüzde 34 iken diğer partilerde bu oran 56'nın üzerinde.
Araştırmanın tamamını buradan okuyabilirsiniz
Yorum Yazın
Bir eşcinsel olarak "Naptim ulan ben sana!!" diye bagirmak istiyorum insanlarin suratina. Nolucak yani lezbiyenim diye kizina tecavuz mu edicem ne alip verem... Devamını Gör
Kimse size lezbiyen olmayın demiyor, benim yanımda olmayın diyor, bu da insanların en doğal hakkı.
Hani çoğumuz bu ülkeden gitmek istiyoruz felan ama şu ankete bakarsak bizler ırkçı homofobik kültürsüz sorgulamayan bir toplumuz. Gerçekten gitmek istediğini... Devamını Gör
Sen nası bi kralsın yaa 😁 Çok doğrusun güzel yazmışsın
Boşanmış kadını hala komşu olarak istemeyen kesim kocasına güvenmeyen kadınlar mı yoksa kendine güvenmeyen erkekler mi? Ne mal insanlar var ya sabır. Diğer k... Devamını Gör
Aynen, ben de çok şaşırdım... Bunun seçenekler arasında olması bile saçma... Erkek yada kadın, İnsanlar bekâr yaşayamaz mı?