Kapadokya Gezi Rehberi: Kapadokya’da Ne Yenir, Ne İçilir, Ne Yapılır?
Kapadokya Gezi Rehberi: Kapadokya’da Ne Yenir, Ne İçilir, Ne Yapılır?
Kapadokya : Katpatuka Güzel Atlar Diyarı
Eski ismiyle Nissa ve Muşkara.. Kapadokya adı ise Katpatuka’dan geliyor.
Katpatuka, güzel atlar diyarı anlamında fakat bazı rivayetlere göre de güzel adlar diyarı..
Çevresinde bulunan şehirlerin güzel adlı olması şeklinde de yorumlanabilir. Sanırım Nevşehir, Kırşehir ve Niğde için kullanılmış..
Şimdi ise Yenişehir anlamını taşıyan Nevşehir.. Yani güzel atlar diyarı Kapadokya..
Büyülü güzellikleri, buram buram tarihi ile gezip görme arzusu uyandırıyor insanda..
Yolculuğumuz İzmit‘ten başlıyor. Ulaşım uçakla veya otobüsle sağlanabiliyor. İzmit Otogardan Nevşehir Seyahat ile yaklaşık 8 saatlik bir gece yolculuğu veya Sabiha Gökçen Havalimanından 1 saatlik uçuş ile Nevşehir‘desiniz. Her iki yolculuk şekliyle de bu güzel atlar diyarına gitmeye gerçekten değer..
Panaromic Cave Hotel
Panaromic Bahçe
Kısa süreli bir gezi düşünceniz varsa önceden bir program yapmanızı tavsiye ederim. Hızlı ve etkili bir gezi olması için planlı olmanız şart. Konaklama yerimizi önceden ayarladık. Göreme‘de konaklamak pratik bir gezi için avantaj sayılır. Orta nokta ve gerçek bir güzellikler bölgesi.. Biz Panoromic Cave Pansiyonu tercih ediyoruz. UNESCO listesindeki 2 adet peri bacasıyla tam bir Kapadokya havası yaşattırıyor sizlere.. Odalar Göreme manzaralı ve kaya tipi geleneksel Türk stili ile dekore edilmiş.. Otele ait bahçe ve teras muazzam.. Keyif yapıp gezi sonraları dinlenmek için oldukça güzel..
Panaromic Cave Hotel Kapadokya
İlk gün Göreme turu yapacağız ve ardından Ürgüp hızlıca gezilecek.. Göreme Aşıklar Tepesi ile tepeden bir seyir yaparak başlıyoruz.
Aşıklar Tepesi Göreme
Burada bulunan kafeteryadan alınan bilgiye göre her sabah saat 05.00’te balon seyri muhteşem oluyor. Ve biz de bu bilgiye göre ertesi gün için planımızı yapıyoruz.
Güneşin doğuşu ile 3 Japon çiftin düğün fotoğrafları da bu manzarada gerçekleşiyor.
Aşıklar Tepesinden patika bir yol ile Göreme Milli Parkına trekking yapmak üzere yola koyuluyoruz. Yollarda manzara ve güzellikler arasında mutlaka fotoğraflar çekiyoruz.
At çiftlikleri, trekking güzergahında.. At çiftliklerinin bulunduğu alanlarda hediyelik eşya satan dükkanlara rastlıyoruz.
Kapadokya At Çiftlikleri
Oldukça otantik bir güzellikle kurumuş ağaçlar süslenmiş.. Kimi Çömlekler kimi ise nazar boncukları ile.. Bu güzellikleri fotoğraflamadan olmaz. Yürüyüş boyunca yol üzerinde vadi turlarının yapıldığı pek çok mekana rastlıyoruz.
Atv ve at turları akşam üzeri başlayıp yaklaşık 6 saat sürüyor. Rehber eşliğinde gerçekleşen bu turlara katılabilmek için daha kapsamlı bir vakte ihtiyaç olduğunu düşünüp tercih etmiyoruz.
Bu alanlardan ayrıldıktan sonra yürüme mesafesinde olan Göreme Milli Parkına ulaşıyoruz.
Girişler 20 TL. Fakat müze kartınız veya müze kart özellikli kredi kartınız varsa giriş sağlanabiliyor. Park içinde oldukça gösterişli peri bacaları var. Ve çok fazla sayıda kilise. Her bölüm için girişte bir bilgilendirme yapılmış. Bunları dikkatlice okuyarak gezimize devam ediyoruz. Yukarı doğru çıktıkça güzellikler daha da artıyor.
Göreme Açık Hava Müzesi
Bir çok kilise ve Hristiyanlık yaşam alanı Göreme Milli Parkı içerisinde.. Ayrıca saha içerisinde, Ürgüp, Avcılar, Uçhisar, Çavuşini, Yeni Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy hayatını yansıtan tarihi ve doğal bütünlüğü sağlayan sahalar bulunuyor. Gezimizi tamamladıktan sonra buradan ayrılıyoruz.
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Milli Park önünden geçen Ürgüp minibüsleri ile hedefimiz Ürgüp. Kısa bir süre sonra vardığımız Ürgüp‘te tepede bulunan kale dikkat çekiyor. Fakat önce karnımızı doyurmamız gerek. Daha önce de bildiğim bir mekan olan Kardeşler Lokantasına giriyoruz. Tandır Çorba ve Çoban salata tercihimiz. Kardeşler Lokantasından bir önceki yazımda bahsetmiştim
Kardeşler Lokantası Ürgüp
Başlıyoruz Ürgüp sokaklarında yürümeye. En çok dikkat çeken çok fazla kuruyemiş dükkanı olması. Tepeye doğru süren yolculuğumuzda Şarap mahzenleri de dikkat çekiyor. Yukarı mahallelerde Meşhur dizilerin çekildiği konaklar var. Asmalı Konak, Yer Gök Aşk gibi dizilerin çekimlerinin yapıldığı yerler..
Asmalı Konak Bahçe Kapadokya
Asmalı Konak‘ta küçük bir tur yapıyoruz. İçeriye girişte 2 TL belediyenin aldığı bir ücret var. Konak içinde diziye ait fotoğraflar mevcut. Ve diziye ait bazı odalar. Fakat konak, dizideki görüntüsüne uygun ve detaylı olarak hazırlanmamış. Bazı odaları kapalı.
Ürgüp Kuruyemiş
Ürgüp‘te tepeden manzara seyri ve konakları gezme kısmı bitince meşhur kuruyemişçilerin olduğu caddeyi geziyoruz. Ürgüp kuruyemiş daha önce de uğradığım ve farklı yemişlerin kurularının olduğu bir dükkan. Sebze ve meyve kurularıoldukça leziz görünüyor. Tadına bakmakta ve bir çok soru sormakta sakınca yok çok güzel ilgi ve alaka gösteriyorlar.
Cevizli Muska Pestil – Ürgüp Kuruyemiş
Çilek Kurusu – Ürgüp Kuruyemiş
Diğer kuruyemişçilerden farklı olarak çilek, kivi, Hindistan cevizi, dut, ananas, kavun, guava, pomelo gibi meyvelerin kuruları burada dikkat çekiyor. Bu sırada dükkan sahibinin sıcacık karşılaması ve ikramları bizi mest ediyor. Ayağımızı mı sürttük bilmiyorum ama bir çok müşteri bizden sonra dolduruyor dükkanı
Kivi Kurusu – Ürgüp Kuruyemiş
Ardından başlayan yağmur ve dışarıdaki malzemelerin içeri alınma telaşı sırasında biz de yardımcı oluyoruz. Gayet samimi bir ortam var. Dükkan sahibi bize harika bir Karadut Çayı ikram ediyor. İçerisinde dut taneleri de mevcut. Tabi alışverişimizi yaparken ne var ne yok tadına da bakıyoruz
Ürgüp gezimiz sonrası Göreme‘ye geri dönüyoruz. Göreme merkez çarşısında dolaşırken bir tepede bulunan peri bacaları manzaralı “Manzara Restaurant” dikkatimizi çekiyor. Akşam yemeği için bu mekanda karar kıldıktan sonra yavaş adımlar ile yöneldiğimiz mekanda dingin bir akşam üstü güzel yemekler yiyoruz. Bu kez peri bacaları ışıl ışıl… Sokaklar hareketli. Göreme’nin gece görüntüsü de bir başka..
Kapadokya serüveninde son gün önemli. Planlama yapıp son dakikada etkin bir gezi yapmak üzere yola koyuluyoruz. Hedef Uçhisar Kalesi. Göreme‘den bindiğimiz küçük otobüsle 10 dk’da hedefteyiz. Bu arada belirtmek isterim ki, eğer sayıca az kişi ile Kapadokya turu yapıyorsanız ve kendi aracınızı kullanmadıysanız orada araç kiralamak 2 gün için çokta mantıklı değil. Çünkü Göreme’de konaklama yapıyorsanız her yere ulaşım sağlayan minibüsler var. Ve oldukça ucuz.
Gelelim Uçhisar Kalesi‘ne. Arnavut kaldırımlı caddelerden ufukta Kaleyi görerek ve fotoğraf çekerek ilerliyoruz.
Oldukça ihtişamlı bir görüntü. İçeri girişler 6 TL’lik bir biletle sağlanıyor. Kale içinden ve dışından merdivenler ile en tepeye tırmanarak şahane manzaraya doğru yol alıyorsunuz. Kapadokya gözlerimizin hapsinde ve karşımızda muhteşem bir manzara var. Vadileriyle ünlü bu bölgede tepeye çıktıkça rengarenk kelebeklerle karşılaşıyoruz.
Uçhisar Kalesinden Manzara
Uçhisar Kalesinden sonra düşüncemiz Paşabağ ve Zelveyi görmek.. Zamanımızın kısıtlı olduğunu düşünerek en iyi kararı vermeyi çalışıyoruz. Fakat birbirine çok yakın bu iki güzellik için her ikisine de gitme kararı alarak taksiye atlıyoruz.
Paşabağ, genellikle kartpostallarda rastladığımız tepesinde kayalar olan peri bacalarının olduğu belde. Girişte 3 adet büyük peri bacası var.
Paşabağ Peribacaları
Yürüyüş yolundan ilerledikçe farklı yapılardaki peri bacaları göze çarpıyor. Yürüyüş boyunca keşif yapıp fotoğraf çekiyoruz.
Paşabağ Kapadokya
Paşabağ Peribacaları
Paşabağ beldesinden 2 km. uzaklıkta Zelve var. Zelve‘de ise vadi boyunca şahane manzaraları bulunan bir Açık Hava Müzesi bulunuyor. Girişler 25 tl. Elimizde haritamızla Zelve Açık Hava Müzesi‘ni keşfe çıkıyoruz. Haritada numaralandırılmış alanlar belirtilmiş ve yol boyunca da levha ve işaretlerle belirlenmiş. Keyifle geziyoruz. Vadi boyunca kuş sesleri, rengarenk kelebekler bize eşlik ediyor. Çalılar arasından gelen sesle bir kara kaplumbağasına da rastlıyoruz. Bol bol fotoğraf çekip uzun uzun yürüyor ve son günümüzün keyfini çıkarıyoruz.
Zelve Açık Hava Müzesi
Zelve Açık Hava müzesini detaylı gezdikten sonra girişte bulunan gözlemecilerde el yapımı gözlemelerden yiyoruz. Dönüş tekrar Göreme‘ye. Yine müzenin önünden geçen minübüslerle kolaylıkla ulaşımı sağlıyoruz. Akşama uçağımız olduğu için dinlenmek üzere çarşıda bulunan Fat Boys Cafe’yi tercih ediyoruz. Dışarıda rahatça yayılabileceğimiz puflar ve yer sedirleri var. Güzelce dinlenip Kapadokya turumuzu burada sonlandırıyoruz.
Gezemediğimiz, göremediğimiz ve yapamadığımız çok şey var. Kapadokya 2 gün ile sınırlandırılmadan adım adım gezilecek muhteşem güzelliklerle dolu. Bir daha gelmek üzere şimdilik ayrılıyoruz.
Haberin Tamamı : Kapadokya Gezi Rehberi: Kapadokya'da Ne Yenir, Ne İçilir, Ne Yapılır?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın