onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır? Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır? Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
08.12.2021 - 11:16

Kemik erimesi diğer bir adı ile osteoporoz, kemik yoğunluğu ve kalitesinin azalması sonucunda kırıklara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Yaş ile doğru orantıda kemik erimesi artmaktadır. Kemik hastalıkları arasında yaygın görülen osteoporoz, kadınlarda menopoz sonrasında östrojen hormonu azalmasına bağlı da artış gösterir. Osteoporoz nedeniyle kırık oluşumunun sık görüldüğü kemikler omurga, el bilekleri ve kalçadaki kemiklerdir. Genellikle kırık ya da çatlak bir kemik sonrası yapılan kemik yoğunluğu testlerinde kemik erimesinin tanısı konur. Peki, kemik erimesi nasıl anlaşılır? Kemik erimesine ne iyi gelir? İşte kemik erimesi hakkında merak edilen tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kemik erimesi, yaşın ilerlemesine bağlı olarak artış gösteren, kullanılan ilaçlar ve beslenme bozuklukları gibi birçok faktöre bağlı gelişebilen bir rahatsızlıktır. Halk dilinde kemik erimesi olarak ifade edilen osteoporoz, kemiklerin kırılgan ve zayıf bir hal almasına neden olur. Kadınları daha fazla etkileyen kemik erimesi rahatsızlığının en dikkat çeken belirtileri arasında sırt ve omurgada meydana gelen ağrılar yer alır. Kemik erimesi nasıl anlaşılır? Kemik erimesine ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarına gelin hep birlikte bir göz atalım…

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik metabolizmasındaki bozukluğa bağlı kemiklerdeki protein örgüsünde seyrelmeye ve kemiklerin kolayca kırılabilmesine neden olan bir hastalıktır. Kemiğin gözenekli kemik dokusuna dönüşerek kemiğin erimesi şeklinde meydana gelir. Sonuç olarak kemik direncini kaybeder, yoğunluğu azalır ve protein ağı olumsuz etkilenir. Kemik lamellerinin azalmasına bağlı gelişen kemik erimesi, bilek, kalça ve omurlarda sık oluşum gösterse de bedendeki kemiklerin tümü bu durumdan etkilenebilir. Zayıf, narin ve ince yapılı kadınlarda osteoporoz daha fazla görülmektedir.

Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır?

Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır?

Vücutta kemik kaybı başladığında tipik olarak bir belirti ile karşılaşmak mümkün değildir. İlk etapta kemik yoğunluğundaki azalma kırık ve çatlak oluşumuna neden olmayacağından dolayı fark edilmesi zordur. İlerleyen osteoporozun varlığının ilk işareti ise, düşme ve kazalarda meydana gelebilecek küçük kırıklardır. Aynı zamanda kemik erimesi ile birlikte en çok sırt ve omurga ağrıları yaşanır. İlerleyen osteoporoz şu farklı belirtilerle de kendini fark edilir kılar;

• Boyda kısalma

• Çarpık duruş ve kamburlaşma

• Omurgadaki çökmüş ya da kırılmış bir omurun sebep olduğu bel ağrıları

• Geçmeyen sırt ağrıları

• Eklemde ağrılar

• Diş eti sorunları

• Dişlerde kayıp

• Bacaklarda kramp

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Yaşınız, tıbbi durumunuz, tedaviniz ya da yaşam tarzı seçimleriniz dahil olmak üzere pek çok faktör osteoporoz geliştirme olasılığınızı arttırabilir. Kemik erimesi şikayetiniz var ise yapılan bir test ile kemik erimesinin vücudunuzun neresinde olduğu ve şiddeti belirlenebilir. Sürekli kullanılan kortizon, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ya da tiroit hormonu gibi kemik erimesini tetikleyen ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuz kemik ölçümü yaptırmanızı önerebilir. İlaçlar ya da farklı nedenlere bağlı gelişebilen kemik erimesinin tespitin ardından kalsiyum ve D vitamini ile kemik oluşumunu arttıran kemik yıkımını önleyen ilaçlar fayda sağlar. Kemik erimesi tanısı bulunan hastalar süt, çökelek, yoğurt ve sert peynirleri düzenli olarak tüketebilirler. Kalsiyum ihtiyacına ek olarak D vitaminin de alınması son derece önem taşır. D vitamini ihtiyacını güneşle karşılayabileceğiniz gibi yağlı balıklar sütler, meyve suları, yumurta sarısı ve zenginleştirilmiş tahıllar ile D vitamini karşılanabilir. Yürüme, koşma, ip atlama, merdiven çıkma gibi egzersizlerle kalçalarınızdaki omurgalarınızdaki ve bacaklarınızdaki kemiklerin güçlenmesine fayda sağlar. Vücut ağırlığı, denge ve aerobik hareketler bu hastalığın tedavisinde önemlidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın