Kentsel Dönüşümde Değişen Yönetmelik Beraberinde Neler Getiriyor?
Biz yoğun ülke gündemine maruz kalırken hükümet yatırımcının önünde engel bırakmamak için harekete geçti ve kentsel dönüşümde yönetmelik değiştirildi. Bakanlar Kurulu devreye girerek, belli bir bölgeyi ‘Riskli alan’ ilan edebilecek. Böylece müteahhitlerin tasarlanan büyüklükte alanlar için proje geliştirmeleri kolaylaşacak. Bir bölgenin yüzde 65’i riskli ise yüzde 100’ü kapsama alınmış olacak. Bu sayede tek tek bina sahiplerinin itirazının önüne geçilecek. Projeler hızlanacak. Bugün basına yansıyan bilgilere göre Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da kentsel dönüşüm yapılabilecek...
6306 sayılı kentsel dönüşüm yasanın uygulama yönetmeliği değişti. Yönetmelikle hali hazırda 120 bin binanın dönüşüme girdiği Türkiye’de kentsel dönüşümü hızlandırıcı adımlar atıldı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi...
İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, Fikirtepe’de yaşanan olumsuz sürecin bir daha olmaması için bu yönetmeliğin çıkarıldığını söylüyor.
Değişiklik neler getirdi?
Uzmanlar yönetmelikte süreci hızlandıran değişiklikler ile artık neredeyse jet hızında bir kentsel dönüşüm süreci yaşanacağını vurguluyor.
Mevcut tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşmalarının beklenmesi inisiyatifi tamamen kaldırıldı.
Kentsel dönüşümde yeni yönetmelik bireyseli mülkiyet itirazlarının projeleri durdurmasının önüne geçecek...
TOKİ veya İdare de riskli alan tespiti başvurusu yapabilecek.
“Riskli alan” ilanında 15 bin metrekareden az olmamasını öngören sınır kaldırıldı. Böylece daha büyük alanlar için proje geliştirilebilecek.
Bir bölgedeki binaların yüzde 65’i riskli ise yüzde 100’ü için Riskli Bölge ilanı yapılacak. Bu takdirde arsa payını satarak çıkmak isteyenlerde satış için binanın yıkılması şartı kaldırıldı. Bu kişilere 15 günlük uyarı ihtarnamesi gönderilecek.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da kentsel dönüşüm yapılabilecek.
Riskli yapı tespiti yapan personelde sertifikalarını sadece Çevre Bakanlığı değil belirleyeceği kurum ve kuruluşlar da verebilecek.
Lisanslandırmada inşaat mühendislerinin taahhütname vermesi kaldırıldı.
Malikin vefat etmiş olması halinde mirasçılık belgesi çıkarma, kayyum atama veya işlem yapma yetkisi Bakanlık’ta olacak.
Yorum Yazın
Bazı kokular geliyor ama "Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da kentsel dönüşüm yapılabilecek..." sanırım buradan...
Hani Yeşilçam filmlerinde görürdük ya, oyuncular kendilerini kepçenin önüne atarken zalim fabrikatör zalim bir ifadeyle karşılarında elinde sigarasıyla öylec... Devamını Gör
Biri rantsal dönüşüm denmesine kızmıştı alın size rant.