Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kesinlikle İtibar Etmemeniz Gereken 11 Dolandırıcı Yöntemi
Dolandırıcılar artık her yerde. Telefonunuzun ucunda, internette girdiğiniz güvensiz sitelerde... Öyle ki bazen şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler deniyorlar. İşte o yöntemlerden bazıları:
1. Şu bankadan arıyoruz deyip, kart bilgilerinizi, şifrenizi söylemenizi ya da tuşlamanızı söylemeleri,
2. Sosyal medya hesabınıza link gönderip, mail atıp ya da arayıp çekilişle ödül kazandınız demeleri,
Bir anlık mutlulukla “Ödül kazandınız” yalanına inanmayın. Dikkatli olun; gerçek olduğundan emin olmadan bilgilerinizi vermeyin, herhangi bir linke tıklamayın.
3. Sizi arayıp kendilerini savcı, hakim, emniyet müdürü olarak tanıtıp banka hesabınızın bir terör örgütü tarafından kullanıldığını tespit ettiklerini söylemeleri ve şifrenizi istemeleri.
Hiçbir polis, hakim, savcı, asker sizi telefonla arayıp hesap bilgilerinizi, şifrenizi istemez.
4. Hesabınızda normal olmayan hareketlere rastladık, güvenliğiniz için kart bilgilerinizi söylemeniz gerekli demeleri.
Sizi telaşa düşürüp hesap bilgilerinizi hemen elde etmeye çalışacaklar, her zaman öncelikle kendiniz kontrol edin…
5. Arkadaşlarınızın sosyal medya hesaplarının kopyalarını oluşturup sizden borç para ya da kişisel bilgilerinizi istemeleri.
Karşınızdaki kişinin arkadaşınız ya da tanıdığınız olduğundan emin olmadan hiçbir bilginizi sosyal medya, internet üzerinden paylaşmayın.
6. Telefonunuzu arayıp bildiğiniz bir markanın adını kullanarak kampanya yaptıklarını söylemeleri ve alışveriş yapmanızı sağlamaları,
Ucuza alacağım diye düşünürsünüz ama size gönderdikleri şey sadece kutu içerisindeki çöp olur. O yüzden bir şey satın alırken fiyatının gerçekliğini 2 kere sorgulayın.
7. Kendisini banka çalışanı olarak tanıtan birilerinin kart bilgilerinizi eksiksiz söyleyip güveninizi kazandıktan sonra; "Şimdi telefonunuza bir kod göndereceğiz kartınızın güvende kalması için o kodu bize söylemeniz gerekiyor" demeleri.
Eğer bu şifreyi verirseniz kartınızdan büyük miktarda alışveriş yapılması olasıdır. Sonrasında da gerçek bankadan yüklü miktarda alışveriş yaptığınıza dair mesaj gelecektir.
Kartınıza gelen şifreyi hiçbir banka çalışanı sizden direkt olarak istemez. Bu kod siz alışveriş yaptığınızda ya da bir değişiklik yapmak istediğinizde gelecektir.
8. Arayıp; şehitler, gaziler, kimsesizler için yardım topladıklarını söyleyip bağış istemeleri.
Duygusal olarak zayıf olduğunuz noktayı yakalamaya çalışabilirler. Bu tip yardımlar yapabileceğiniz yasal kuruluşlar ise yaptıkları kampanyalar dışında bizzat sizi arayıp yardım istemez.
9. Oynadığınız oyunları hedefleyip, "Bedava 1000 altın, 200 oyun parası" gibi sahte linklere tıklamanızı sağlamaları.
Bu tip linkler genelde ya bilgilerinize ulaşmak için ya da bilgisayarınıza virüs yüklemek için oluşturuluyor. Tıklamayın!
10. "Üzerinize kayıtlı telefon hattından terörle ilgili bazı kişilerle konuşulduğu tespit edildi" deyip bilgilerinize ulaşmaya çalışmaları.
O anda önemli kişisel bilgilerinizle ilgili sorular sorabilirler. Böyle bir telefon ya da mesaj geldiğinde doğrudan kapatın.
11. Güvenli olmayan bir sitede "Bilgisayarınıza virüs girmiştir! Kurtulmak için tıklayın!" uyarısını göndermeleri.
Eğer tıklarsanız sizi sahte bir siteye yönlendirip kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerinizi değiştirmenizi isteyebilirler. Burada yazdığınız şifreler direkt o kişiler tarafından da kopyalanacaktır. Yani böylece hesaplarınızı ele geçirmiş olacaklar...
Yorum Yazın