Kıbrıs'ta Müzakereler Yakın Zamanda Başlayabilir
Lefkoşa'yı ziyaret eden BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, 5 aydır askıda olan müzakereler için ilkbaharın umut verici olacağını söyledi. KKTC lideri Eroğlu ise masaya dönüşün Nisan başında açıklanabileceğini belirtti.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, taraflar arasında Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklar krizinin aşılmak üzere olduğunu belirterek müzakerelerin birkaç hafta gibi kısa bir sürede yeniden başlayacağını düşündüğünü söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu Lefkoşa'da ziyaret eden Eide, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada atılması gereken adımlar olduğunu ancak ilkbaharın müzakereler açısından daha umut verici olacağını belirtti.
Müzakerelerin sadece yeniden başlamayacağını, görüşmeleri gerçekte planlanandan daha hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini söyleyen Eide, 'Tekrar vurgulamak istiyorum, bunun onaylanması ve deklere edilmesi gerekiyor ancak ben her iki tarafta da bunu mümkün kılacak bir istek olduğunu hissediyorum. Bu birkaç hafta gibi kısa bir süre içerinde olur, birkaç ay değil' dedi.
'Müzakere masasında bekliyoruz'
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da BM Temsilcisi Eide ve ekibiyle güzel bir görüşme yaptıklarını söyleyerek Eide'nin Rum lideri Nikos Anastasiades'in müzakere masasına dönme niyetinde olduğundan ve çok kısa bir zaman içerisinde bir araya gelme ihtimallerinden bahsettiğini ifade etti.
Kendisinin zaten müzakere masasında muhatabını beklediğini belirten Eroğlu, Anastasiades'in masaya gelmesi ve müzakerelerin tekrar başlamasının en samimi arzuları olduğunun altını çizdi.
Büyük bir ihtimalle Nisan'ın ilk haftalarında müzakere masasına dönüşün açıklanabileceğini söyleyen Eroğlu, 'Mühim olan müzakerelerin yeniden başlaması. Müzakereler başladıktan sonra masadaki başlıklar zaten belli. 6 başlık var. Benden önce yapılan görüşmeler, tartışmalar var. Eskiden gelen yakınlaşmalar vardır. Bunları da değerlendireceğiz' diye konuştu.
Kendileri için önemli olanın 17 Eylül'de Eide'nin başkanlık ettiği toplantıda 3. safhaya geçilmiş olması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Demek ki 3. safhada bıraktığımız yerden müzakerelere devam edeceğiz, bu önemli bir şey' dedi.
Müzakereler 5 aydır askıda
Kıbrıs Rum yönetimi adada tek taraflı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye Türkiye'nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim 2014'te müzakerelerden çekilmişti. Türk bandralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 20 Ekim sabahı, KKTC ile Türkiye’nin yaptığı anlaşma çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge’ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı.
Adanın garantör devletlerinden Türkiye, Kıbrıs sorununun alt başlığı haline gelen doğalgaz konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı çıkıyor, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarından adanın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor.
Kaynak: AA, Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!