onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kıl Kökü İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kıl Kökü İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
01.09.2021 - 07:21

Kıl kökü iltihabı her yaşta insanı etkilediği gibi genel olarak genç erişkinlerde sık görülür. Kıl kökünün bulunduğu her alanda ortaya çıkan iltihap, bölgede kabarıklık, kırmızılık ve kaşıntı ile diğer bölgelere iltihabın yayılım göstermesine neden olur. Bu bağlamda vücutta bir tane görülebileceği gibi, çok sayıda mısır tanesi büyüklüğünde ortaya çıkabilirler. Genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşen bir cilt rahatsızlığıdır ancak vücudunuzdaki kızarıklık yayılıyor, kokulu ve irin dolu şişliklere neden oluyorsa tıbbi yardım almanız gerekir. Peki, kıl kökü iltihabı neden olur, nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kıl kökü iltihabı diğer bir ifade ile folikülit, saç derisinin yanı sıra vücutta kıl oluşumunun olduğu her bölgede meydana gelebilir. Sürtünmenin sık olduğu koltuk altı, kalça, boyun bölgesi ve uyluklarda gelişme potansiyeli yüksektir. Folikülit, genellikle bakteri, mantar ya da virüsler nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle vücutta neden olduğu kırmızı, şiş ve kabuklu görünümden dolayı rahatsız edicidir. Bu nedenle pek çok kişi kıl kökü iltihabı neden olur, nasıl geçer? Sorusunun yanıtını araştırmadır. Peki, kıl kökü iltihabı neden olur, nasıl geçer? Tüm detaylar bu yazıda…

KIL KÖKÜ İLTİHABI NEDEN OLUR?

Kıl kökü iltihabına sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Genellikle bakteri ve mantarla bağlı gelişen folikülit, düzensiz kullanılan ilaç ve antibiyotikler nedeni ile gelişebilir. Bazı metabolik rahatsızlıklar, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı ya da kortikosteroid kullanımı gibi etkenler folikülit oluşumuna neden olabilir.

 Çocuklarda mantara bağlı ortaya çıkan folikülit, enfeksiyonu olan biri ile temas halinde bulaşabilir. Aynı zamanda ortak kullanım alanı olan havuz, jakuzi ve nem oranı artışına bağlı ortaya çıkabilir.  Bunların yanı sıra ciltte tahrişe sebep olan dar kıyafetler giyinmek, aşırı terlemenin ardından duş almamak, tıraş olmak ve bağışıklık sisteminin zayıflaması folikülit geliştirme riskini arttıran nedenler arasında yer almaktadır.

FOLİKÜLİT NASIL GEÇER?

Kıl kökü iltihabı genellikle birkaç gün içinde veya basit tedavileri ile iyileşebilirler. Ancak bazen folikülite neden olan mikroorganizmalar dokulara girerek kan dolaşımını yayılım gösterebilirler. Hafif seyreden kıl kökü iltihabı, sıcak kompresler ile kısa sürede iyileşir. 

Sık sık tekrarlaması halinde kıl kökünde hasara bağlı saç dökülmelerine ve deride yara izlerine neden olur. Çok sayıda vücutta ilerleyen olgularda doktorunuz antibiyotik kremler reçete edebilir veya oral yollarla antibiyotik tedavisi uygun görebilir. 

Orta dereceli enfeksiyonlarda antibiyotik kremler, jel ya da losyonlar önerilebilir. İlerleyen olgularda ise küçük bir cerrahi operasyon gerekebilir. Bu küçük ameliyat ile folikülit üzerinde küçük bir kesi açılır içi aktarılarak iltihabın iyileşmesi ve yayılması önlenebilir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın