Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kilo Vermek İsteyenleri Böyle Alalım! Sıcak Bir Banyonun Saatlerce Spor Yapmaktan Daha Etkili Olduğunu Biz Değil, Bilim Söylüyor!
İyi haberlerimiz var! Öyle görünüyor ki sabahları üşenip de zar zor çıktığınız o uzun ve yorucu koşular yerine sadece sıcak bir banyo yapabilirsiniz! Bir araştırmaya göre her ikisi de aynı miktarda kalori yakmanızı sağlıyor olabilir. İşte detaylar!
Banyo yapmanın faydaları sporla birden fazla alanda paralellik gösteriyor.
Koşunun faydalarını ele alarak başlayalım.
Koşmak bazen çok zor gelebilir. Her ne kadar bazı günler kendinizi harika hissetmenizi sağlasa da arada sıcak bir banyoyu tercih edebileceğiniz günler de mutlaka oluyordur. Özellikle de kış aylarında!
Kış ayları koşuya çıkmanın en çok acı verdiği zaman olsa da koşmak sizin için her zaman iyidir.
Sonuçta vücudunuzun koşarken yaydığı ısı her türlü soğukla başa çıkmaya yetebilir.
Koş Forrest, koş!
Düzenli koşmanın olumlu etkilerinden herkes haberdardır. Koşu hem kas kazandırır hem de kondisyonunuzu geliştirir. Koşucular aynı zamanda fiziksel faydaların yanında, koşu sırasında vücutlarında salgılanan endorfinler sayesinde ruh hallerinde de iyileşme hissederler. Buna da koşucu kafası denir.
Koşu yağ yaktırır.
Kısaca anlatmak gerekirse ne kadar çok koşarsanız, vücudunuzda o kadar çok yağ yakılır ve kas kazanırsınız. Sistem şöyle çalışır; koşuyu dengeli beslenmeyle desteklediğinizde koşularınız kalori eksikliğiyle sonuçlanır. Vücut da bu açığı kapatmak için depolanan enerjiyi yani yağ dokularını kullanır.
Dayanıklılığı artırır.
Koştukça dayanıklılığınızı geliştirebilirsiniz. Daha dayanıklı olmanız da faaliyetinizi daha uzun süre sürdürebilmenizi sağlar. Bu artan dayanıklılıktan da koşu ve spor dışında faydalanabilirsiniz. Kas dayanıklılığınızın artması kaslarınızın daha verimli çalışması anlamına gelir. Daha az enerji harcamak da nerede ne yapıyorsanız yapın daha fazla enerjiniz olacak demektir.
Koşu kalbiniz için de iyidir.
Nabzınızı koşu ve sporla sabit bir şekilde yükseltmek ve yüksek tutmak kalpteki kas dokularını da güçlendirir. Bu da kalbinizin oksijen açısından zengin kanı vücudunuzun her yerine ulaştırabilmesini sağlar.
Banyolar ise tam da bu noktada devreye giriyor. Yeni bir araştırma, iş sağlığa geldiğinde sıcak bir banyonun koşmak kadar etkili olduğunu ileri sürüyor.
Haberin kaynağı Loughborough Üniversitesi. Üniversitenin araştırmacılarından Dr. Steve Faulkner sıcak banyoların tip 2 diyabetin önüne geçebileceğini bile düşünüyor. Sıcak bir banyonun ne kadar faydalı olduğunu birçok kültür kabul etmişken bilim spor yaparak kan ter içinde kalmak yerine “pasif ısınma”yla sağlığın nasıl gelişebildiğini ortaya çıkararak bu görüşü destekliyor.
Çalışmayı yürüten Dr. Faulkner ve ekibi “sıcak bir banyonun kan şekeri düzenlemesi (metabolik sağlığın önemli bir ölçütü) ve harcanmış enerji (yakılan kalori miktarı) üzerindeki etkilerini” araştırdı.
14 erkek katılımcı araştırma süresince 40 derece sıcaklıktaki bir banyonun tadını tam bir saat boyunca çıkardı. Amaç, vücut ısısını bir saat içinde 1 derece artırmaktı, bu sıcaklık artışı bisiklete binerken de yaklaşık bir saat sürüyordu. Ekip her katılımcının seansları boyunca ne kadar kalori harcadığını ölçtü ve her denemeden sonraki 24 saat boyunca kan şekeri değerlerini gözlemledi.
Ve en sonunda bisiklete binmenin banyodan daha fazla kalori yaktırdığını kanıtladılar.
Ama tabii ki bu banyoda hiç kalori yakılmadı demek değil. Banyoda bir saatin yarım saatlik yürüyüşe denk olduğunu görüldü (yaklaşık 140 kalori yakıldı).
Dr. Faulkner'a göre, duş alırken kan şekerinde de farklılıklar görülüyor.
Dr. Faulkner’ın araştırmasına göre, “kan şekerine tepki iki durumda da benzerdi, ama yemekten sonraki üst kan şekeri seviyesi banyo yapanlarda spor yapanlara kıyasla %10 daha düşük çıktı.”
Banyoda aynı zamanda anti-inflamatuar etki de görüldü.
Banyodan sonra gözlemlenen anti-inflamatuar tepkini, spor yapanlarda gözlemlenene çok yakındı. Peki bu neden önemli? Faulkner’a göre spora verilen anti-inflamatuar tepki insanları enfeksiyon ve hastalığa karşı koruduğu için çok önemli. Bu, vücudu normalde hastalıkla mücadelede düşüşe sebep olan kronik inflamasyona karşı koruyan bir etmen. Banyolar, diyabetin önüne de bu şekilde geçiyor. Faulkner, makalesinde bu konuyla ilgili “Pasif ısınmanın tekrarla uygulanması sıklıkla tip 2 diyabet gibi uzun süreli hastalıklarla ilişkilendirilen kronik inflamasyonun azalmasına katkıda bulunabilir.” yazdı.
Pasif ısınma yakın zamana kadar bir araştırma alanı olarak görülmüyordu, ama şimdiden umut vadeden sonuçlar sundu.
Bu alanda başka çalışmalar da yapıldı. Mesela 2015 yılında Finlandiya’da yayınlanan bir makale sık sık sauna kullanmanın kalp krizi ve inme riskini düşürdüğünü ileri sürdü (bu çalışma da erkek katılımcılar üzerinde yürütüldü). Oregon Üniversitesi bu bulguları destekledi. Makale yayınlandıktan sonraki yıl Oregon Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma sıcak banyoların kan basıncını düşürdüğünü ortaya koyan bir yazı yayınladı.
Aynı ekip başka bir araştırma yürüttü. Bu sefer pasif ısınmanın vücuttaki nitrik oksit (kan damarlarını gevşeten ve kan basıncını düşüren bir molekül) miktarlarını arttırdığını buldu.
Bu da önceki bulguları destekler nitelikte, çünkü bu durumun sonuçları, sıcak banyoların tip 2 diyabet hastalarının yüksek kan basıncını düzenlemek ve dolaşımı iyileştirmek için kullanılabileceğini göstermekte.
Bunun sebebi nedir?
Faulkner yazısında bunu “Tip 2 diyabet nitrik oksit azalmasıyla ilişkilendirilir, pasif ısıtma bu seviyeyi sağlıklı noktalara çıkararak kan basıncını düşürebilir.” şeklinde açıkladı.
Pasif ısınmayı konu alan bir çalışma daha oldu.
Bu çalışmada da su içinde durmak ve koşu bandında koşmak arasındaki ısı yoğunluğu karşılaştırıldı. Suda durmak daha fazla ısı artışına, dolayısıyla da kan basıncında daha fazla düşüşe neden oldu. Bu keşif pasif ısınmanın ne kadar parlak bir alan olduğunu tekrar sergiledi. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı, ama düşük kan basıncı demek düşük kalp hastalığı riski de demek. Yani, pasif ısınma kalp sağlını korumakta çok önemli bir faktör olabilir.
Pasif ısınma konusundaki ilk çalışmalar 1999 yılında yapıldı.
Bu çalışmalarda da kan şekeri düzenlemesi gibi metabolik faaliyetlerde iyileşme gözlemlendi. Çalışmada tip 2 diyabet hastası katılımcılar 3 hafta süreli bir pasif ısınma terapisine tabii tutuldu. Sürenin sonunda vücut ağırlığında azalma, artan kan şekeri düzenlemesi ve insüline daha ihtiyaç duyulmaya başlandığı görüldü. Bilim insanları pasif ısınmanın hangi yolla sağlıkta gelişme sunduğunu hala araştırmakta.
Kuramlardan biri ısı şok proteinine ya da “zorlanma durumunda insan vücudunun her hücresinde üretilen moleküller”e dayanıyor.
Araştırmacılar, spor yapıldığında ve pasif ısınma uygulandığında bu moleküllerde artış olduğunun altını çiziyor. Bu da kan şekeri düzenlemesinde bir rol oynuyor olabilecekleri anlamına geliyor. Bu günlük hayatta önem taşıyabilir. Söylediğimiz gibi, düzenli spor yapmak sizin için faydalı olabilir, ama gereken zamanı ya da enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız sıcak bir banyo da oldukça iyi gelebilir!
Yorum Yazın
iyi güzel ben de isterim saatlerce kaynar suda uyumayı, ama evde küvet yok fakiriz biz
kendimi bildim bileli cehennem sıcağında duş alırım. bi faydasını görmedim. aslında tam tersi, soğuk duş almanın metabolizmayı hızlandırıp bağışıklık sistemi... Devamını Gör