Kim Demiş Oyunlar Zaman Kaybı Diye: Oyunlar Sayesinde Öğrendiğimiz 10 Şey
Oyun oynamak çoğu zaman fiziksel sağlığa zararlı bir durum olarak algılansa da aslında gerçek bundan çok uzak. Çünkü oyun oynamak sadece keyifli vakit geçirmekten ibaret değil.
İşte görsel zeka gelişiminden zaman yönetimine kadar oyun oynayarak kazanacaklarınız!
1. Yaratıcı düşünme
2. Mantıklı karar verme
Oyun oynamak daha doğru kararlar almaya yardımcı olur çünkü hemen hemen her RPG oyununda sınırlı bir envanter genişliği bulunur. Dolayısıyla hikayenin gidişatına göre yanınıza hangi silahları, iksirleri veya değerli madenleri alacağınıza karar vermeniz gerekir. Ayrıca karakterinizin hangi yeteneklerde ustalaşacağı, hangi görevi takip edeceği gibi konuların tümü farklı şekilde sonuçlanabildiğinden ileriyi görerek veya araştırma yaparak karar almanız önemlidir. Bu nedenle oyun oynamak gerçek hayat kararlarında daha detaylı düşünmenizi sağlar.
3. Kararlarınla yüzleşme
Kimi oyunlarda aldığınız ufak kararlar hikayede büyük değişiklikler yaratabilecek güçtedir. Bu nedenle tercihlerinize göre oyunun gidişatını etkileyebilir ve beklediğinizden farklı bir sona ilerleyebilirsiniz. Bu size verdiğiniz kararlarla yüzleşme ve buna göre kendini geliştirme farkındalığı kazandırır.
4. Hatalarından ders çıkarma
Herhangi bir oyunda başarılı olmak fazlasıyla deneme yanılma ve mesai gerektirir. Eğer aynı hataları tekrarlamaz, gerekli geliştirmelerden geri kalmaz ve yeni yetenekler geliştirirseniz takıldığınız bölümleri daha rahat geçebilirsiniz. Bu önemli bir derstir çünkü bir şeyde neden başarısız olduğunuzu anlayarak hareket etmenize yardımcı olur.
5. Zamanı iyi kullanma
Maalesef oyunlardaki hayat da gerçek hayattaki gibi kısa, zaman ise kısıtlı. Yani tek bir hata sizi başa dönmek zorunda bırakabilir. Bu nedenle oyun oynarken zamanı ve kaynakları daha iyi kullanmayı öğrenmek, dolayısıyla düşmanın karşısına eskisinden daha güçlü çıkmak gerekir. Bu gerçek hayattaki sorunlarla da daha iyi mücadele etmenizi sağlayan bir yetenektir. 🎊
6. Öğrenmekten keyif alma
Normalde öğrenme ve gelişme, fazlasıyla sıkıcı ve sinir bozucu süreçlerdir, fakat oyun oynarken sıkılmadan gelişmeyi öğrenebilirsiniz. Esas olan her zaman kazanmak değil, sonuca giden yolda yaşadığınız maceradır. Bu nedenle bu tip bir bakış açısı, sonuç odaklı yaşamak yerine yolculuktan keyif almanızı ve yeni şeyler öğrenirken eğlenmenizi kolaylaştırır. 🎉
7. Ekip olarak çalışma
Pek çok oyunda mücadeleye tek başına girmektense ekip olarak çalışmak ve düşman karşısında birleşmek gerekir. Bu da takım arkadaşlarınızı daha mantıklı seçmenize ve ekip çalışmasına aşina olmanızı sağlar. Oyun oynayarak herkesin karakteri, yeteneği ve kişiliği gibi özelliklerini daha iyi ayırt edebilir; kimin takımınızda olmasını isteyip istemediğine nasıl karar vereceğinizi öğrenebilirsiniz.
8. Dil öğrenme
Oyun oynamanın en önemli kazançlarından biri karşı tarafla nasıl iletişim kuracağını öğrenmektir. Özellikle çok oyunculu oyunlarda takım arkadaşlarınızla sürekli iletişim halinde olmak, daha etkili saldırılar planlamanızı sağlar. Ayrıca oyunlardaki yaygın dil İngilizce olduğundan, en azından belirli bir seviyeye kadar dil öğrenmiş olursunuz. Bu da size yabancı dilde iletişim kurma imkanı tanır. 😎
9. Hile yapmama
Oyun oynayan pek çok kişi en azından bir kere de olsa hile yapmayı denemiştir ancak esas oyuncular hile yapmanın ne kadar zevksiz olduğunu bilerek oyun oynar. Dolayısıyla bir süredir oyun oynuyorsanız hile yaparak kazanmanın da ne kadar sıkıcı olduğunu öğrenmişsiniz demektir.
10. Sabırlı olma
Çoğu oyuna ilk başladığınız neredeyse hiç paranız veya yeteneğiniz olmaz, bu özellikleri oyun içinde deneyim kazandıkça kendi kendinize edinmeniz gerekir. Yani oyun oynayarak sabırlı olmayı ve kendinizi geliştirerek başarılı olmayı öğrenebilirsiniz. ✨
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
İngilizceyi okuldan çok oyunlardan öğrendim 🤣
evet gerçekten okulda bildiğimi de unuttum
o sırada mavi balinadan ölen insanlar: 👁️👄👁️
Oyunlar zarar verir diyen uzmanlar görsün utansın…