Görüş Bildir
Haberler
Kimler Oruç Tutamaz? Oruç Tutmakla Yükümlü Olanlar Kimlerdir? Hamileler Oruç Tutar mı?

Kimler Oruç Tutamaz? Oruç Tutmakla Yükümlü Olanlar Kimlerdir? Hamileler Oruç Tutar mı?

CansinA
01.04.2022 - 21:46

Ramazan ayında Müslüman vatandaşlar oruç ibadetlerini yerine getiriyor. Bir ay süresince tutulması gereken oruç ibadeti, bazı durumlarda zorunluluk olmuyor. 2022 yılının ilk orucu bu gece kalkılacak sahurla birlikte başlayacak. Gece sahura kalkacak ve oruç tutmaya niyet edecek milyonlarca vatandaş var. İlk oruçtan önce en çok araştırılan konulardan biri de kimlerin oruç tutmakla yükümlü olduğu. Peki, kimler oruç tutamaz? Oruç tutmakla yükümlü olmayan kişiler kimlerdir? Hamileler ve emziren kadınlar oruç tutmalı mıdır? Detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ramazan ayı bu gece başlıyor. Müslüman vatandaşlar 2022 yılının ilk sahuruna bu gece kalkacak ve oruç için niyet edecekler. Kimlerin oruç tutması gerektiğiyse en çok araştırılan konulardan birisi. Ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslümanın Ramazan orucunu tutması farz olduğu söylenmektedir. Bununla birlikte kimlerin oruç tutamayacağı da araştırılıyor. Peki, kimler oruç tutamaz? Oruç tutmakla yükümlü olmayan kişiler kimlerdir? Hamileler ve emziren kadınlar oruç tutmalı mıdır? İşte detaylar...

Seyahat Edenler;

Seyahat Edenler;

Seyahat durumunda, oruç ibadetini gerçekleştirmesi beklenen Müslüman vatandaşlar seferi sayılır. Bu durumda oruç tutmayan/tutamayan kişiler, tutmadıkları günler için kaza orucu tutarak bu günleri telafi edebilirler. 

Geceden sahur vaktinde oruç tutmaya niyet edilip, sabah yolculuk yapmak zorunda kalan kişiler zorluk çekerse oruçlarını bozabilirler. Aynı şekilde bu durumda da kaza orucu tutulması gerekmektedir.

Hastalığı Olanlar;

Hastalığı Olanlar;

Oruç tuttuğu takdirde hastalığı ve şikayetleri artan kişiler, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorluk çekenler eğer geçici bir hastalık durumundalarsa hastalıklarından kurtulduklarında kaza orucu tutarak, tutamadıkları günleri telafi edebilirler. Kronik rahatsızlığı olan kişilerinse oruç tutmamasında bir sakınca yoktur.

Hamileler ve Çocuk Emzirenler;

Hamileler ve Çocuk Emzirenler;

Bu durumda oruç tutulması veya tutulmaması tamamen anne ve bebeğin sağlığıyla ilgilidir. Şayet oruç, annenin ya da bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyorsa, anneleri veya anne adayı olan hamilelerin oruç tutmamalarında herhangi bir sakınca yoktur.

Ağır İşlerde Çalışanlar;

Ağır İşlerde Çalışanlar;

Ağır işlerde çalışmak zorunda olan kişiler oruçlu olarak çalıştıkları takdirde sağlıkları riske girecekse, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza orucu tutarak telafi edebilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yaşlılar;

Yaşlılar;

Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan vatandaşlar, oruç yerine fitre verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, yaşlı olan kişilerin  oruca gücü yetmiyorsa, oruç tutmayıp fitre vermeleri gerektiği söylenmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın