Kişinin Gelirini Artırmadan Zenginleşebileceğini İddia Eden İktisadi Konsept: Latte Faktörü
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kişinin Gelirini Artırmadan Zenginleşebileceğini İddia Eden İktisadi Konsept: Latte Faktörü
Merhabalar. Ekonomi alanında öyle bir teori var ki kişinin gelirini artırmadan zenginleşebileceğini iddia ediyor. Yazar David Bach'ın ortaya attığı ve aynı isimle kitabını çıkardığı 'latte faktörü' nedir? Gelir artırmadan para nasıl biriktirilir? Zenginleşmek için neler yapılmalıdır?
Detaylar içerikte!
Bir fincan kahveden öğrenebileceğimiz çok önemli bir ekonomi dersi olduğunu biliyor muydunuz? Nasıl oluyor bu diyorsanız yavaştan açıklamaya başlayalım. Bu öğretinin adına "Latte faktörü" deniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Latte faktörü, yazar David Bach tarafından ortaya atılan ve giderek popüler olan bir konsept. Bu konsepte göre günlük hayatta düzenli olarak harcadığımız küçük miktardaki paralar aslında bizim cebimize hayal edebileceğimizden çok daha fazla pahalıya mal oluyor.
Kaba bir tabirle bu faktör, farkında olmadan sürekli tükettiğimiz ama aslında o kadar da gerekli olmayan şeyleri satın almayı durdurduğumuzda nelere sahip olabileceğimizi gösteren iktisadi bir kavram.
Örneğin her gün 5 dolardan kahve satın alıyorsunuz ve bu aylık 150 dolar yapıyor. Bunu 1 yıl sürekli yaptığınızda ise 1825 dolar ediyor. Bach'a göre zamanla tasarruf edilen küçük miktarlardaki paralar bir nakit dağına dönüşüyor.
Bach'ın dikkat çeken bu teorisi, kişinin gelirini artırmasa bile küçük giderlerini azaltarak ya da tamamen ortadan kaldırarak birikim yapabileceğine işaret ediyor.
Bu basit ama önemli konsept ilk ortaya atıldığı sıralarda büyük tartışmalara yol açtı. Örneğin bazı ekonomistler, lattenin fiyatının Bach'ın dediği gibi 5 dolar olmayıp daha ucuz olduğunu ve bir kahve satın almaktan feragat ederek insanın zenginleşemeyeceğini öne sürdü.
Tabii bu faktörü sadece latte ile sınırlamak doğru değil. Latte faktörü kahveden daha fazlasıdır. Faktörün esası gereksiz olan küçük şeylere ne kadar harcadığımız ile ilgilidir.
Dışarıda bir şeyler yemek, Netflix aboneliği, kaydolduğunuz ama gitmediğiniz spor salonu, en yeni akıllı telefon alımı bunlara birer örnektir.
Latte faktörü konusunda uzmanlar genellikle şunları öneriyor. O parayı tatil için saklayın, acil durum fonu oluşturun ve borçlarınızı ödeyin.
İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar altında paramız değer kaybederken yatırım ve tasarruf konusu kafamızı oldukça karıştırıyor. Peki siz "latte faktörü" hakkında neler düşünüyorsunuz? İçinizde uygulayan var mı? Yorumlara bekliyorum.
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
ekonomi düzelsin, gelir artsın diye çalışma yapmaktansa insanların onları "günlük" mutlu eden zevklerinden feragat etmelerine yönelik çalışma yapalım ki "bir... Devamını Gör
Dolar olmuş 21 tl ülkenin haline bak…sizin yapacağınız içeriğe ben…
b sk git,en iyi cozumleme ile dolar euro pound gibi enflasyonsuz ulkelerde yari uygulanabilir bir olay,uyudun uyandin geberdin,.ucretlileri uyutmak icin patr... Devamını Gör