Kişisel Gelişim - Neyi Geliştirelim
Kişisel Gelişim - Neyi Geliştirelim
Son yıllarda ortaya çıkan kişisel gelişim akımı talebini karşılamak için pek çok kitap ve görsel yayın üretildi. Talebin fazlalığından, uzman olmayanlar dahi bu alana girdi. Biz de Sima Psikolojik Danışmanlık Merkezinden Uzm. Psk. Mahir Efe Falay’a bu akımı sorduk.
“Kanımca kişisel gelişim için 5 başlıkta ‘iyileştirme’ yetecektir. Sanıldığı ölçüde zor bir şey değildir. Kişi bu başlıklarda gelişme sağlamışsa, ‘gelişti’ diyebileceğimiz bir raddeye yükselmiştir”
Bunların ne olduğunu sorduğumuz Uzm. Psk. Mahir Efe Falay, vatandaşlara kişisel gelişim konusunda önerilerde bulundu.
Birçok şey yaşamış ve yaşıyor ve yaşayacak olabiliriz. Ama olmuş bitmiş üzerinde bir değişiklik şansımız yok. Kısmen olacak üzerinde de. Ne kadar hazırlık yaparsanız yapın bazı şeyler olabileceği gibi olmayabilir.
Eğer siz bu bilince varır ve temel hazırlıktan sonra kendinizi geleceğin rastlantısallığına teslim ederseniz gelecek de sizi ödüllendirecektir. Kafada kurmaksa cezalandırılacaktır; hem zamanınız hem de gücünüz alınacaktır.
Hayat, sürekli hareket eden bir tren misali birçok duraktan geçip gidiyor ve sonraki duraklara vakti gelince varıyor. Tek sabit olansa trenin vagonlarıdır.
İleriki duraklar ‘gelecek’, geçtiği duraklar ‘geçmiş’ ve vagonlarıysa ‘an’ olarak sembolize edebilirsiniz. Ve geçen geçtiği, gelecek olan gelmediği için yapabileceğiniz tek şey ‘an’ı yaşamaktır. Bu sayede etrafta ne yaşanıyorsa onun bir parçası olabilirsiniz. Veya bir şakaya gülebilir, bir filme ağlayabilirsiniz.
Erdemlerin en büyüklerinden ‘affetme’ size sadece basit bir aftan öte yararlar sağlayacaktır. Hepsinden önce ‘kapanmamış defter’ kapanacak ve söz konusu yaşantı artık tekrar tekrar aklınıza gelmeyecektir. O aklınıza gelince hissettirdikleri de artık eskisi gibi olmayacaktır.
Denebilir ki ‘bana şunu şunu yaptı, nasıl affedeyim?’
Her zaman af olacak kişinin kendisinin yüzünün önünüzde olması gerekmez. Karşınızdaki boş koltuğa onun imgesini canlandırın. Öyle odaklanın ki adeta kanlı canlı karşınızda otursun. Ardından ‘seni affediyorum X – Y – Z’ deyin. X – Y – Z affedildikten sonra artık belleğinizde eskisi gibi yer tutmayacaktır.
Ve size de çoğu insan için çok zor gelen bir eylemi gerçekleştirmenin haklı gururu kalacaktır.
Kişisel Gelişim – Neyi Geliştirelim
Kimisi vardır zeytinyağı damlası gibidir, hiçbir şeyi tutmaz üzerinde. Kimisi de sünger gibidir ve her şeyi – acılar dâhil – çeker ve üzerinde tutar. Evet, hayatta iyi de kötü de olur. Ama kötüleri aklınızda tutmak sürekli olarak moral bozukluğu ve stres ile yaşamanıza neden olur; bu da kimi hastalıklara (diyabet, gastrit, zona, MS vb.) yol açabilir. ‘Sünger’ tarzında biriyse bunlardan en az birine kesin olarak yakalanır.
O yüzden olması gereken, olanlara olmuş olarak bakıp geçmişte kalmalarına izin vermektir. Ve bunlardan birer ders – öğrenim çıkarmaktır. Bu sayede olmuş olanlar değişmez. Ama onlara yüklediğiniz anlam değişir ve o anlam değişince olanın bitenin sizdeki etkisi inanılmaz ölçüde değişebilir.
Burada bahsettiğim bir tehdit karşısında değil. Korku, en nihayetinde insani ve soyumuzun devamlılığını sağlamış bir duygudur. Fakat bu korku, sosyal manada bir korkudur.
Bilirsiniz ki siz ya da birisi ‘Yoksa ne derler?’ diyerek kurgusal bir korku yaratabilir. Veya ‘Aman şöyle düşünecekler’ düşüncesiyle bunu iyice mühürleyebilir.
Kişisel olarak gelişmişlik için, yapılması gereken şey böyle stresli durumlarda kendi kendinize ‘En Kötü Ne Olabilir ki?’ diye sormaktır. Bu soru arka arkaya çeşitli olayların öncesinde soruldukça adeta bir kalkan görevi görüp davranışınızın önündeki muhtemel engeli kaldıracaktır.”
Sadece yukarıda yer alan 5 başlıktaki değişimle bile gelişim sağlanabileceğini söyleyen Uzm. Psk. Mahir Efe Falay, son olarak “Kişisel gelişim için yüksek maliyete gerek yok. Yeterince isteyin, nasıl olabileceğini görün ve o yolda ufak başarısızlıklardan yılmayın yeter” dedi.
Yorum Yazın