onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kıt Kanaat Geçinenler Buraya: Para Biriktirmenize Yardım Edecek 9 Pratik Öneri

etiket Kıt Kanaat Geçinenler Buraya: Para Biriktirmenize Yardım Edecek 9 Pratik Öneri

Onedio Business
05.01.2016 - 17:35 Son Güncelleme: 07.05.2016 - 13:57

Devamlı kendimize 'yarın başlıyorum' sözünü verip hiç uygulayamadığımız konular arasında bizi en çok zorlayan şeylerden biri diyet yapmaksa; diğeri de kuşkusuz bütçemizi yönetememek, paramızı biriktirememek. (Bir nevi cüzdan diyeti.)

Uygulaması söylemesi kadar kolay olmuyor tabii; ama yine de, hazır Dünya Tasarruf Günü gelmişken, işimize yarayabilecek birkaç pratik çözüm önerisine bakalım:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Hayat tarzınızı ve değerlerinizi düşünün.

İlk olarak, gün içinde yaptığınız şeylerin ve bu şeyler için harcadığınız paraların sizin değerlerinizi, hayat tarzınızı yansıtıp yansıtmadığını düşünün. Yansıtmadığını ve gereksiz olduğunu fark ettiğiniz harcamaları tespit ettiğinizde, bunlardan tasarruf etmeniz kolay olacaktır.

2. Net bir birikim amacı belirleyin.

Kendinize, bu yaz yapmaktan veya sahip olmaktan en çok keyif alacağınız şeyi göz önünde tutarak kesin bir amaç belirleyin. Örneğin bu yabancı bir ülkeye seyahat etmek de olabilir; doğumgünü hediyesi olarak kendinize yepyeni bir akıllı telefon almak da. 

Buna benzer, çok belirgin bir amaç edindiğinizde, diğer harcamalarınızdan gönüllü olarak kısmaya başladığınızı fark edeceksiniz.

3. Bütçenizle kavga etmeyin.

Bütçeniz her ayın sonunda ya sizin, ya da onun galip gelmek zorunda olduğu bir savaş alanı değil. Bütçenizle savaşmak yerine, onu doğru okuyabilmeyi deneyin. Önünüze her ay, hiç hesapta olmayan harcamalar çıkacaktır. Bu olduğunda, başka bir alandan arttırıp arttıramayacağınıza bakın.

4. Mobil uygulamalardan yardım alabilirsiniz.

Diyet yaparken, spor yaparken, iş yaparken kullandığımız gibi, para biriktirmek konusunda da bizim yerinize notlarımızı alıp hesabımızı tutabilen mobil uygulamalar var. Level Money buna bir örnek; bu ve benzer uygulamalardan yardım alabilirsiniz. 

Nereye ne gitti, ne kaldı; bu ay ne kadarlık giyim harcaması yapıldı; bunun gibi konularda ipin ucunu kaçırmamanıza bu uygulamalar yardım edebilir.

5. Acı gerçekler: Harcadığınız zamanın parasal karşılığını hesaplayın.

Çoğumuz para kazanmaya uğraşırken harcamak zorunda kaldığımız zamanın kıymetini unutuyoruz. Ayda, haftada, yılda kaç saat çalışmak zorunda olduğunuzu hesap edin. Kazandığınız parayı bu saatlere bölün. 

Bu şekilde, çok kolaylıkla boş yere yaptığınız bir çok harcamanın aslında hayatınızdan kaç saati götürdüğüne kahrolabilir, acı ama gerçek bir farkındalık kazanabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kısmak istemediğiniz harcamalarınızı belirleyin.

Kira, fatura vb zorunlu olarak kısılamayacak harcamalardan bahsetmiyoruz. 

Sizi gerçekten mutlu eden, bu nedenle de hiç kısmak istemediğiniz harcamaları düşünün. Bunları bir kenara ayırdığınızda, geri kalan nelerden tasarruf edebileceğinizi daha net görürsünüz.

7. Birikimleriniz için hiç kullanmadığınız bir bankada hesap açıp otomatik ödeme talimatı verin.

Kazandığınız paradan her ay belirli bir miktarı, normalde hiç kullanmadığınız, bankamatik kartına da sahip olmadığınız bir banka hesabına otomatik transfer ettirmeyi deneyin.

8. Geliriniz arttığında tuzağa düşmeyin.

Herhangi bir şekilde yıl içinde geliriniz arttığında, veya beklemediğiniz bir yerden para geldiğinde, ihtiyaçlar icat etmek tuzağına düşmeyin. Bu ek gelir gelmeseydi bir çift ayakkabıya ne kadar ayırırdınız? Yine aynısını ayırın.

9. Çok küçük adımlarla da olsa, birikiminizi her ay biraz daha arttırmak yönünde kendinize meydan okuyun.

Örneğin her ay, bir önceki ayın %1 fazlası. Emin olun bu kadar küçük bir fark ile olduğunuzdan daha zor bir durumda kalmayacaksınız. 

Tam tersine, kafanızdaki 'para biriktiremiyorum' veya 'şu ankinden daha çok biriktiremem' algısı hızla kırılacaktır.

BONUS

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
303
93
34
23
23
20
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam