onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: ‘Erdoğan'la Türkiye Ziyaretini Konuştuk’

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: ‘Erdoğan'la Türkiye Ziyaretini Konuştuk’

ATKN
28.04.2015 - 11:09 Son Güncelleme: 28.04.2015 - 12:01
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dün, KKTC seçiminden zaferle çıkan Mustafa Akıncı'nın 'Anavatan-yavruvatan ilişkisi yerine iki kardeş ilişkisi kuralım' sözleri sorulunca kriz yaşandı. Erdoğan, sert tepki göstererek, 'Ağzından çıkanı kulağının duyması lazım, bu milli mücadeleyi yalnız mı sürdürecek?' dedi. CNN Türk'e çıkan Akıncı 'Hep yavru mu kalalım' karşılığını verdi. O sırada Erdoğan kendisini arayınca olay tatlıya bağlandı. Akıncı Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını ise Anadolu Ajansı'na açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 'Biz yavru vatan, ana vatan değil, iki kardeş ülkeyiz' şeklindeki sözlerine geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki gelmiş, 'Ağzından çıkanı kulağının duyması lazım' demişti. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise Erdoğan'a yanıt vererek 'Biz hep yavru mu kalalım?' demişti. Erdoğan ile telefon görüşmesi yapan Akıncı, görüşmenin detaylarını açıkladı.

İlk ziyaret Türkiye'ye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin sorulması üzerine Akıncı, 'Bir tebrik telefonu şeklindeydi. Sohbet ettik kısaca, çünkü zaten havaalanındaydı, ayrılmak üzereydi. Sohbette öne çıkan Türkiye'yi ziyaret konusu oldu. 'Herhalde Türkiye'yi ilk ziyaret edecek yer olarak seçeceksin' dedi. Tabii ki öyle olacaktır. Yemin töreni Perşembe günü olacak. Ondan sonraki süreçte de kendilerine en uygun zaman neyse, birlikte kararlaştıracağımız bir tarihte bu ziyareti gerçekleştirmekten memnuniyet duyacağım' diye konuştu.

Çözüm odaklı siyaset

Akıncı, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını gözeterek, Kıbrıs sorununda çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini söyledi. Kıbrıs müzakerelerinde taraflar arasındaki 11 Şubat 2014 mutabakatı çerçevesinde kalacağını ifade eden Akıncı, söz konusu uzlaşmaya Türkiye’nin ve Derviş Eroğlu’nun da onay verdiğini hatırlattı. 

BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin 4 Mayıs’ta adaya geleceğini söyleyen Akıncı, Eide ile Kıbrıs müzakerelerinin bundan sonrasını ele alacaklarını söyledi.

Erdoğan'la Akıncı arasında 'yavruvatan' polemiği

Türkiye ile ilişkiler

Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı saygıya dayalı, kişilikli bir ilişki olacağını düşündüğünü söyleyen Akıncı, 'Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahibi olmasını ve bu kurumları da iyi yönetmesini istiyorum. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nda olduğu gibi kurumların batırılmasına şiddetle karşıyım. Her türlü ilişkide ne çatışmacı ne de teslimiyetçi bir çizginin izlenmesi taraftarıyım” diye konuştu.

'Ana vatan sevgisi yüreklerde olan bir duygudur. Duygusal anlamı büyüktür' diyen Akıncı, ana vatan duygusunun tarihten ve kültürel bağlardan gelen bir duygu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

'KKTC diye bir devlet var. Bu devleti de tanıdım diyen bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu ilişkilere dikkat etmek gerekiyor. Çünkü kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendini yöneten, duygusal anlam bir yana, kardeş ilişkisi içinde bir Türkiye isteyen Kıbrıs Türk toplumunun varlığı, Türkiye'nin aleyhine bir durum değil.'

Akıncı, hedefinin, KKTC'nin kendi kendine yetebilen, kendi demokrasisini ve ekonomisi güçlendirme çabası sergileyen bir ülke haline gelmesi olduğunu belirterek, KKTC'nin bu sayede gelecekte federal bir yapı içinde Rumlar karşısında ezilmeden AB kurumları içinde yaşayabileceğini söyledi. 

Merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 'Türkiye'nin istemediği kişi buralarda Cumhurbaşkanı seçilemez' sözüne atıfta bulunan Akıncı, şunları kaydetti:

'Halbuki aslolan Kıbrıs Türk halkının istemediğinin seçilememesi olmalıydı. Yıllarca Türkiye'den yetkililer çeşitli dönemlerde şu ya da bu biçimde, şu ya da bu oranda seçimlerimize müdahil oldular. Bu kez Türkiye hükümeti böyle bir müdahalede zaten bulunmayacağını, hatta ima bile etmeyeceklerini söyledi. Bilhassa sayın Bülent Arınç'ın ağzından da bu ifade edildi.'

Maraş sorunu

Maraş denince, telle çevrilmiş ve 40 yıldır yılanlara terkedilmiş bir bölgeden bahsedildiğini belirten Akıncı, 'Ben bunu üç ayaklı bir biçimde müzakere edelim ve sonuçlandırırsak yaşama geçirelim diye önerdim. Bu da vizyonumun bir parçasıydı. Kapalı Maraş, BM denetiminde sahiplenince yerleşime açılabilir' dedi.

Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünde iki tarafın da ortak ihtiyaç hissetmesi halinde bir başlangıç noktası olabileceğine dikkati çekerek, 'Bir doğalgaz olayından birçok gerginlik ortaya çıktı. Bunlar bizi ancak gerginliğe taşır. Biz istikrar istiyoruz' ifadelerini kullandı.

'Rum tarafı bu tutumunu sonlandırmalı'

Akdeniz’den çıkan doğal kaynaklar konusuna da değinen Akıncı, Rum tarafının bugüne kadar izlediği 'egemen devlet' olma tutumunun son bulması gerektiğini söyledi. Akıncı, daha derinlerdeki bir zenginliğin şimdiden kavgasını yapmak yerine, gelecekte o zenginliğin nasıl paylaşılabileceğinin akılcılığını sergilemek gerektiğini vurguladı.

Mustafa Akıncı, 'Federal çözümde doğal kaynaklar da federal otoriteye ait olacak. Doğalgaz da onlardan biridir. Bunların oturup konuşulması lazım' diye konuştu.

Kaynaklar: AA ve CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam