Görüş Bildir
Haberler
Koaksiyel Kablolar

Koaksiyel Kablolar

Atıf Şener
05.03.2014 - 16:48 Son Güncelleme: 05.03.2014 - 19:17

Koaksiyel Kablolar

Bilgisayarlar donanımlarında bulunan Ethernet kartlarına irtibatlanan kablolar vasıtası ile birbirlerine bağlanabilirler. Networklerde kullanılabilecek çeşitli tiplerde kablo standartları vardır.

Network bağlantılarında kullanılan kablo tipleri aşağıda listelenmiştir.

1- Coaxial Kablo (Koaksiyel) Thinnet ve Thicknet

2- Twisted Pair (Çift bükülü kablolar)

  • UTP Unshielded Twisted Pair Kablo ( Bükülü korumasız)

  • STP Shielded Twisted Pair Kablo ( Bükülü korumalı)

3- Fiber Optic Kablo

Bu kablo standartlarını biraz incelersek;

1- Coaxial Kablo (Koaksiyel): Koaksiyel kablolar özellikle network sistemlerinin yeni yaygınlaştığı dönemlerde daha ağırlıklı olarak kullanılmıştır. O dönemlerde yaygın olarak kullanılmasının nedenleri esnek oluşu, ve uygun fiyatlı oluşudur. Yapısal olarak BNC konnektörler ile sonlandırılan bu kablolar ortasında bakır bir iletken telin dışının plastik ile kaplndıktan sonra saç örgü şeklinde çevresi yine bakır yada metal tellerle sarılmış ve en dısında tekrar plastik kaplanmıştır. Kablo kalitesinin iyi olabilmesi için içindeki teller bakırdan imal edilmiştir. bu kablolar genellikle televizyon anten kablolarına benzerler.

Coaxiel kablolar la kurulan networklerde kablonun başlangıç ve bitiş noktasının mutlaka BNC termine edicilerle sonlandırılması şarttır.

Coaxiel kablolar Thinnet (Ince) ve Thicknet (Kalın) olmak üzere 2 çeşittir.

Thinnet Coaxiel kablolar 0.25″ çapında esnek ve daha yumuşaktır. maksimum haberleşme mesafeleri 185 metredir. Thin Coaxiel kablolar RC-58 standartlarında üretilirler. Diğer bir adı ile 10 Base 2 dir.

Thicknet Coaxiel kablolar yapısal olarak daha kalındır. 0.50″ çapında daha sert olarak üretilirler ama ince kablolara göre 500 metreye kadar mesafelerle haberleşebilirler. Diğer bir adı ile 10 Base 5 tir.

Coaksiyel networklerde Thicknet kabloları bilgisayara bağlamak için

Thicknet koaksiyel network sistemlerde bilgisayarlara bağlantı için DIX (Digital Intel Xerox) adaptörleri ve AUI (Attachment Unit Interface) soketleri kullanılır.

Kaynak: http://www.ccnaegitimi.com/2013/12/21...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın