Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Köpek mi Çakal mı Tartışması: DNA Testi Talep Edildi
Trabzon'da sokakta bulunarak veterinere götürülen hayvanın, köpek mi yoksa çakal mı olduğu tartışma konusu oldu. Bitkin haldeki hayvan, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince çakal-köpek melezi olduğu gerekçesiyle rehabilitasyona alınmadı. Havyanın ırk ve genetik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla DNA tespiti talep edildi.
Ortahisar ilçesinde hayvanseverin bitkin bulduğu köpeğe benzeyen hayvan, korumaya alındı.
Çene yapısı, tüyleri ve sesi yaban hayvanlarına benzediği düşünülen hayvan, veteriner kliniğine teslim edildi. Ancak veterinere götürülen hayvanın, köpek mi yoksa çakal mı olduğu tartışma konusu oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince çakal-köpek melezi olduğu gerekçesiyle köpek sınıfında sayıldığı için rehabilitasyona alınmayan havyanın ırk ve genetik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla DNA tespiti istendi.
Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, köpeğin ırkı nedeniyle belirsizlik yaşadıklarını söyledi.
Kurban, “Bir kadın beni arayıp bu yavruyu ürkek şekilde bulduğunu söyleyip fotoğraflarını gönderdi. Fotoğraflarına bakınca farklı göründüğünü düşünüp kliniğe yönlendirdik. Birçok veterinere sorduk herkes farklı şey söyledi. Kimisi kurt kimisi çakal melezi dedi. Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri bize çakal melezi olup köpek kabul edilebileceğini söyledi. Diğer veterinerler ise çakal olduğunu söylüyor. Bu hayvan büyüdüğünde çakal gibi davranış gösterirse ne olacak? Yetkililerden bu hayvan için gen testi veya farklı bir şekilde ırk tespiti yapmasını, ne melezi olduğunu bildirmelerini istiyoruz. Sahiplendirme yapamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çakal ve kurdun sahiplendirilmesi yasak. Bu hayvanın ne olduğunu bilemiyoruz, doğaya bırakılsa yaşayamaz. Durumuna göre artık hayvanat bahçesi veya sonu ne olur bilemiyorum” dedi.
Trabzon Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erol Sayın, yavru hayvanın fiziksel özelliklerinin çakal görünümünde olduğunu belirtti.
Sayın, “Genetik olarak yüzde 100 çakal geni taşıyor mu, taşımıyor mu; patileri nasıldır, diye bakmaya gerek yok. Bu işten anlayanlara sorduğunuzda bu yavrunun çakal yavrusu olduğunu söyleyecektir. Yetkili kurum bu yavruyu alıp bir an önce rehabilite etmeli. Doğada çakallar köpekler çiftleşme döneminde birbirleriyle eşleyip melez yavrular doğabilir. Bu yavrumuzu tamamen çakal yavrusu olarak tanımlıyoruz ve derhal yavrunun ekiplerce rehabilite edilmesi lazım” diye konuştu.
Yavrunun melez olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyleyen uluslararası köpek ırk hakemi Nil Yeşim Dursun ise “Bu hayvana neresinden bakarsanız bakın melez olduğu anlaşılıyor. Çakal, kurt gibi karma bir görünüme sahip. İstanbul’da köpeğin fotoğrafını gönderdiğimiz çoğu kurum yetkilileri de yaban melezi olduğu görüşünde. Bu ufaklığa DNA tespiti yapılarak ırkının netleştirilmeli ve sonuca göre rehabilitasyon veya sahiplendirme seçeneğine gidilmeli” dedi.
Yorum Yazın
Çakal 😀
Cinsini bilmem ama son fotoya bakinca karadenizli oldugu kesin.