Görüş Bildir
Haberler
Körfez Savaşı Ne Zaman Bitti? Körfez Savaşı'nın Sonuçları

Körfez Savaşı Ne Zaman Bitti? Körfez Savaşı'nın Sonuçları

Elif Ateş
02.02.2022 - 11:44

Yakın dönem tarihinde önemli bir yeri olan Körfez Savaşı, kısa bir zaman içinde tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Bu savaş, Birinci Körfez Savaşı ya da Çöl Fırtınası Harekatı olarak da bilinir. Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Fransa, Suriye, Mısır'dan oluşan 37 ülke bu savaşa katılmıştır. Bu ülkeler bir koalisyon oluşturarak Irak'a karşı askeri harekat düzenlemişlerdir. Savaştan sonra yenilen ülkelerde birçok değişiklik yaşanmıştır. Peki, Körfez Savaşı ne zaman bitti? Körfez Savaşları'nın sonuçları nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Batı Bloğu ve Doğu Bloğu arasında yıllarca süren Soğuk Savaşta, Irak Sovyetler Birliği'nin bir müttefiki olmuştur. Bundan dolayı Amerika Birleşik Devletleri ile her zaman bir mücadele yaşamıştır. Arap Birlikleri ve İsrail arasında süren savaşta, Irak'ın Arap askerlerini desteklemesi Amerika'nın hoşuna gitmemiştir. 1980 yılında başlayan Irak ve İran savaşlarında Amerika, ilk başlarda tarafsız kalmıştır. Ancak bu durumda olmasına rağmen Irak'a birçok silah yardımı yapmıştır. Irak'ın yenilmeye başlaması ile birlikte Amerika desteğini arttırdı ve güçlü siyasiler ilişkiler kurma yoluna gitti. Savaş bittiği sırada Irak, hem Kuveyt'e hem de Suudi Arabistan'a borçlanmış duruma geldi. Irak her ne kadar borçlarının silinmesini talep etse de her iki devlet tarafından da kabul edilmedi. Irak, Kuveyt'i işgal etme kararı aldı ve Körfez Savaşı'nı başladı. Körfez Savaşları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Körfez Savaşı Ne Zaman Bitti? Körfez Savaşı'nın Sonuçları...

Körfez Savaşı Ne Zaman Bitti? Körfez Savaşı'nın Sonuçları...

2 Ağustos 1990 yılında Irak, Kuveyt'i bombalayarak işgal etmeye başladı. Irak her ne kadar yeni savaştan çıkmış olsa da Kuveyt'e göre ordusu daha güçlüydü. Kuveyt ordusu, Irak saldırılarına sadece 12 saat direnebildi. Kuveyt Emiri ve ailesi, devlet bakanları 12 saatin sonunda, bölgeyi Irak'a bırakarak Suudi Arabistan'a kaçtı. Irak'ın bu zaferinden sonra bölgede geçici yönetim oluşturuldu. Dünyadaki birçok devlet Irak'a bölgeden çekilmesini söyledi. Ancak 28 Ağustos 1990 yılında Kuveyt Irak'ın 19. ili olarak açıklandı.

Birleşmiş Milletler Konseyi bu işgali eleştirdi ve Irak'a büyük bir ambargo uyguladı. Irak'a 15 Ocak 1991 yılına kadar bölgeden çekilmesi için izin verildi. Eğer çekilmezse bir savaş ile karşılaşılacağı belirtildi. Bu sürenin dolmasından sonra, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde ki Birleşmiş Milletler Konseyi Körfez'de bir askeri harekata girişti. Amerika Birleşik Devletleri hiç beklenmedik bir zaman da 27 Şubat 1991 yılında ateşkes ilan etti. Ancak bu ateşkesin yürürlüğe girmesi ve savaşın bitmesi 2 Mart 1991 yılını buldu.

Körfez Savaşı'nın bitmesi ile bölgedeki anlaşmazlıklar kökten çözülemedi. Savaşın sonucunda Orta Doğu ve Afrika'da köktenci adı verilen akımlar daha da güçlendi. Aynı zamanda Orta Doğu'da bulunan Arap ülkelerinin tek bir çatı altında birleşmesi planı da son buldu. Irak'ın yenilmesinden dolayı bölgede İran hakimiyeti oluştu.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın