Koronavirüse Karşı Alınan Tedbirler Üzerinde Psikolojik Durumunuzun Nasıl Bir Etkisi Olduğunu Sizler İçin Açıklıyoruz!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Koronavirüse Karşı Alınan Tedbirler Üzerinde Psikolojik Durumunuzun Nasıl Bir Etkisi Olduğunu Sizler İçin Açıklıyoruz!
Bitmesi için gün saydığımız virüsle ilgili her geçen gün bambaşka şeyler öğreniyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Biliyorsunuz ki Kovid-19'un ortaya çıkmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgının olduğunu açıklamıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ek olarak psikolojik durum ve akıl sağlığı üzerinde önlemlerin başarısı veya başarısızlığı üzerindeki beklenen etkileri konusunda inceleme yapıldı.
Antisosyal kişilik bozukluğu; duygusuzluk, aldatma, düşmanlık, dürtüsellik, sorumsuzluk ve risk alma gibi özelliklerde belirginlikle birlikte empati eksiliği gösterme eğilimiyle ilgili kişilik bozukluğudur.
Kovid-19 salgınına karşı tartışmalı ve çok devlet desteği ile devam eden Brezilya'da yapılan mevcut çalışmada pandemi bağlamı göz önüne alındığında antisosyal özellikler ile kontrol önlemlerine uyum arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı.
Katılımcıların yaşları 18 ile 73.2 yaş arasında değişmekteydi (M = 30.97; SD = 10.47). G*Power kullanılarak yapılan bir hassasiyet testi ≥0.05 efekt boyutlarında tekrarlayan ölçülerde (p = .05) etkileşiminde ANOVA dahilinde - aralığında N = 1578 ile birlikte 0.99= güce sahip olduğumuzu gösterdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Helsinki Bildirgesine uygun olarak yapılan çalışmada, tüm katılımcılar araştırmadan önce bir onay formu imzaladı. Verilerin toplanması ise online bir şekilde yapıldı.
LPA'nın kişilik özelliklerine göre uygulanması, bireylerin kimliklerinin belirlenmesine yardımcı olur çünkü kişilik özellikleri, insanları bireysel farklılıklarına göre ayıran gizli özellikleridir.
Sonuçlar:
Antisosyal modeldeki profil (n=405); duyarsızlıkta, sahtekarlıkta, düşmanlıkta, dürtüsellikte, sorumsuzlukta, manipülede ve risk almakta yüksek puanlar gösterirken, Duygusallıkta düşük puanlar sundu.
ASPD puanları, yaş ortak değişkeninde büyük farklılıklar gösterdi. Dürtüsellik haricinde, benzer sonuç, cinsiyet değişkeninde de gözlemlendi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tartışmalar ve Kararlar:
MANCOVA analizi kullanılarak gözlemlenen bulgularda da, sınırlama önlemlerine daha az uyan kişilerin, tüm değişkenleri kontrol ettikten sonra bile, ASPD puanlarında yükselme (Sorumsuzluk hariç) ve Duygusallıkta düşük puanlar gösterme eğiliminde olduklarını ortaya koymuştur.
Bulgularımız, halk sağlığı politikaları için yararlı olabilir; örneğin, bu özelliklerde bir yükselme olduğunu gösteren taramalar yoluyla, daha fazla farkındalık sağlanabilir ve bunun sonucunda sınırlama önlemlerine uyumu amaçlayan müdahaleler gerçekleştirilebilir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Of çok uzundu 😩