Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüse Karşı Hangi Ülkelerde Hangi Kısıtlamalar Uygulanıyor, Hangi Önlemler Alınıyor?

Koronavirüse Karşı Hangi Ülkelerde Hangi Kısıtlamalar Uygulanıyor, Hangi Önlemler Alınıyor?

S
12.02.2022 - 10:10

Bazı ülkelerde koronavirüse karşı önlemler birer birer azaltılırken bazı ülkelerde Omicron varyantının peyda olmasıyla yeniden uygulanmaya başlayan kısıtlamalar hâlâ son sürat devam ediyor. Peki hangi ülkede ne tür kısıtlamalar ve önlemler söz konusu? Cevabı merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.ecdc.europa.eu/en/publica...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Amerika Birleşik Devletleri

1. Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri federal bir yapıya sahip olduğundan ve eyaletlerden oluştuğundan her biri belli konularda kendi önlem ve kısıtlamalarını uygulayabiliyor. Yukarıdaki görsel de ise eyaletlere göre kısıtlama durumları yer alıyor: 

  • Yeşille ifade edilen eyaletlerde genel olarak herhangi bir kısıtlama söz konusu değil.

  • Mavi olanlarda genellikle maske kısıtlamaları kalkmış olsa da ilkokula giden öğrencilerin maske takması zorunluyken bazı işletmeler de maske takılması gerekiyor.

  • Gri olanlarda iç mekânlarda maske takma zorunluluğu devam ediyor.

  • Koyu pembe olanlarda ise bazı eyaletlerde maske zorunluluğuna ek olarak bazı devlet binalarına sektörlere ait mekânlara girebilmek için aşılı olma şartı koşuluyor. Bu zorunluluğun nerelerde şart koşulduğu ise eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor.

Ancak genel itibariyle bakıldığında, özellikle Şubat başından beri Amerika’daki birçok eyalette kısıtlamalar büyük oranda kaldırılmaya başlandı. Örneğin, New York’ta genel maske takma kısıtlaması dün itibariyle kalktı.

2. Birleşik Krallık ve İrlanda

2. Birleşik Krallık ve İrlanda

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, 2 gün önce ülkedeki tüm kısıtlamaların ay bitmeden kaldırılmasının planlandığını açıkladı. Ülkede vakalar Ocak başından beri düştüğünden kısıtlamalar 24 Mart itibariyle kaldırılacaktı. Ancak durumun daha da iyiye gitmesi, iktidarın böyle bir karar almasına yol açtı.

Yurt dışından İngiltere’ye gelenler için geçerli olan kurallar da hafiflerken Birleşik Krallık’ın diğer krallıklarında (İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) bu durum geçerli değil. Yerel hükûmetler bazı konularda kendi kurallarını ve kısıtlamalarını koyuyor.

İrlanda’da perakende mağazalarında, konaklama işletmelerinde, sağlık kuruluşlarında ve toplu taşıma araçlarında yüz maskesi zorunluluğu sürerken ülkeye girişler ve çıkışlar serbest.

3. Avrupa Birliği

3. Avrupa Birliği

Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğunda kısıtlamalar kalkmaya başladı. İlk olarak Danimarka’da 1 Şubat itibariyle tüm kısıtlamalar kalktı. AB’de ay başında aşı sertifikası olan kişilere yönelik seyahat kısıtlamaları kalktı. Bunun üzerine AB ülkeleri de birer birer ülkeye giriş konusunda kısıtlamaları kaldırmaya başladı.

4. İskandinav Ülkeleri

4. İskandinav Ülkeleri

Danimarka 1 Şubat itibariyle ülkedeki tüm kısıtlamaları kaldırdı. Ayrıca ülkedeki aşılama programı ilkbaharda sonlandırılacak. İsveç hükûmeti de 2 gün önce tüm kısıtlamaları kaldırdı. Finlandiya’da kısıtlamalar 14 Şubat’ta gevşetilecek, 1 Mart itibariyle de tamamen kaldırılacak. 9 Şubat itibariyle kısıtlamaları gevşeten Norveç de ayın 19’undan itibaren kısıtlamaları tamamen kaldırıyor.

5. Batı Avrupa ve Benelüks Ülkeleri

5. Batı Avrupa ve Benelüks Ülkeleri

İspanya’da bu hafta açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırılırken kapalı alanlarda zorunluluk devam ediyor. Komşu ülke Portekiz’de ise maske zorunluluğu her yerde devam ediyor. Ayrıca Portekiz, ülkeye turizm amacıyla gelen kimseyi almıyor.

Fransa’da maske zorunluluğu sürüyor. Bazı işletmeler hâlâ kapalıyken toplu taşımada da azaltma söz konusu. Fransa, ülkeye gelen herkese test şartı koşuyor. 

Negatif PCR testiyle İtalya’ya girmek mümkün. Ülkede bugün itibariyle açık alanda maske takma zorunluluğu kalktı. Ülkede bölgelerin koronavirüs durumuna göre renklere ayrılması uygulaması sürüyor.

Almanya’da ülkeye girişte PCR testi istiyor. Koalisyon hükûmeti kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılmaması konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Federal devlet olduğu için ülkenin farklı eyaletlerinde farklı kurallar geçerli olabiliyor. Genel olarak maske zorunluluğu sürerken, toplum taşımaya erişim için de en azından negatif test sonucu gerekiyor.

Hollanda’ya girmek için aşı olmak ve aşı olunduğunu ispatlayan bir belge bulundurmak gerekiyor. Takviye aşısı olmayanların 10 gün karantinada kalması gerekiyor. Ülke genelinde ise vakalar son zamanlarda arttığı için kısıtlamalar yeniden uygulanmaya başlandı. Çoğu işletmeye ve yere girişte izin kartı gerekiyor. Halka açık kapalı mekânlarda maske zorunluluğu uygulaması da devam ediyor.

Belçika ülkeye girişlerde PCR testi istiyor. Hollanda gibi burada da vakalar arttığından kısıtlamalar yeniden geldi. Kapalı alanlarda etkinliklere maksimum 200 kişi alınıyor. Bazı işletmelere girmek için aşılı olunduğunu veya virüse daha önce yakalanılıp iyileşildiğini kanıtlayan belge gösterilmesi gerekiyor. Maske zorunluluğu da devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Doğu Avrupa ve Balkan Ülkeleri

6. Doğu Avrupa ve Balkan Ülkeleri

Rusya’da hastalarla temaslı olanların mecburi olarak girdiği 7 günlük karantina, geçtiğimiz hafta sonu itibariyle kaldırıldı. Ayrıca hükûmetten bir süre önce kısıtlamaların azaltılacağı doğrultusunda açıklamalarda bulundu.

Polonya hükûmeti birkaç gün önce hastaların karantina süresinin kısaltılması ve okulların yeniden açılması doğrultusunda karar aldı. Temaslılar da karantinadan muaf tutulmaya başlandı.

Romanya’da henüz kısıtlamalar kalkmasa da hükûmet bu konuyu 15 Şubat’tan sonra görüşeceğini açıkladı. Kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılmamasına ülkenin Sağlık Bakanlığı’nın belirteceği görüşe göre karar verilecek.

Yunanistan’da ülkeye giriş için PCR testi uygulaması kalktı. Artık aşı olanlar ülkeye rahatlıkla girebilecek. Ayrıca turizm sezonunun başlayacak olması nedeniyle kurallar gevşetilecek ama kısıtlamalar bir noktaya kadar devam edecek.

Bulgaristan ise aşı sertifikası, hastalığın geçirildiğini kanıtlayan belge veya PCR testi ile ülkeye girişleri açtı. Maske zorunluluğu ise devam ediyor.

7. Avustralya

7. Avustralya

2020’nin Mart ayından beri ülkeye giriş çıkışların neredeyse tamamen yasak olduğu Avustralya’da 21 Şubat itibariyle aşısını olanlara sınırlar açılacak. Avustralya federal bir ülke olduğu için bazı eyaletlerde açık ve kapalı alanlarda maske takma zorunluğu söz konusu. İşletmeler ise azaltılmış kapasiteyle çalışıyor.

8. Kanada

8. Kanada

Koronavirüs söz konusu olduğunda son haftalarda kamyon ve tır şoförlerinin düzenlediği eylem nedeniyle gündemi kaplayan Kanada’da dün bazı eyaletler kısıtlamaların tamamını, bazıları ise bir kısmını kaldıracağını açıkladı. Bu süreç kimisinde önümüzdeki hafta başlarken, kimisi kısıtlamaları kaldırmak için baharı bekleyecek.

9. Uzak Doğu Ülkeleri

9. Uzak Doğu Ülkeleri

Japonya’da bazı eyaletlerde kısmi olağanüstü hâl uygulaması yürürlükte. 47 eyaletten 34’ünde işletmelerin çalışma saatlerinin sınırlandırılması da dâhil yoğun tedbirler sürüyor. Olağanüstü hâl şimdilik 20 Şubat’a kadar geçerli olacak. Ondan sonra uzatılıp uzatılmayacağı belirsiz. Ülkeye giriş çıkışlarda aksaklıklar yaşanmaya devam ediyor.

Son olarak Çin’de ise devam etmekte olan Kış Olimpiyatları öncesinde sıfır tolerans politikası uygulandı ve birçok şehirde durumun iyiye götürülmesi amacıyla kısıtlamalar artırıldı. Sonrasında durumun iyiye gittiği yerlerde kısıtlamalar azaltıldı. Ülkede her ortamda maske takılması zorunluyken Olimpiyatlar için şehir dışından Pekin’e gelinmemesi istendi. Ayrıca yurt dışından girişler kapalı.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mertens

Bir biz kaldık hala maske zırvası, günlük test sayısının çokluğuyla övünülme. Hala aşılılara test yapılması