Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Koruma Altına Alınmıştı: Rize'de 300 Yıllık Köprü Yol Yapım Çalışmasında Tahrip Edildi
Rize'nin Çayeli ilçesinde Anıtlar Kurulu tarafından 'kültür varlığı' olarak tescil edilerek koruma altına alınan 300 yıllık Yeşiltepe Kemer Taş Köprü'nün bir ayağı, yol genişletme çalışması sırasında hasar gördü. Bölge sakinleri köprünün yıkılma riski ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek tepkilerini dile getirdi.
Çayeli ilçesi ile Kaptanpaşa köyü arasındaki 20 kilometrelik güzergahta yol genişletme ve istinat duvarı yapım işi başlatıldı. Çalışma sırasında, Yeşiltepe köyü yakınındaki, Anıtlar Kurulu tarafından 'Kültür Varlığı' olarak tescil edilerek koruma altına alınan, 300 yıllık Kemer Taş Köprü'nün ayağına hasar verildi. Yol seviyesi 3 metre düşürülünce köprü ayağındaki taşlar da yerinden söküldü.
Yöre halkı tepkili: "Selin yıkamadığı köprüyü yıktılar"
Bir ayağının yol yapım çalışması sırasında hasar görmesinin ardından tarihi köprünün yıkılma riskiyle karşılaştığını söyleyen bölge sakinleri yetkililere tepki gösterdi.
DHA'nın aktardığına göre, Ahmet Okumuş, 'Bu memlekette kimse tarihi değerleri korumuyor. Su değirmenleri yıkıldı, köprüler yıkılıyor. Bu nereye kadar gidecek. Şimdi de bu tarihi köprü yıkılıyor' dedi.
Muhammet Aygün de 'Dedelerimizden kalan ve sel afetlerinin yıkamadığı bir köprüdür. Yol çalışması sırasında köprünün ayağını yıktılar. Bu köprü taşlarla iç içe geçerek tutunuyor. Köprüye zarar verildi. Yetkililer geldi, onlara da anlattık. Köprüye niye bu kadar dokundular? 'Proje böyle yapıldı' diyorlar. Böyle bir şey yok. Burada yanlış bir uygulama yapıldı ve köprüye hasar verildi' diye konuştu.
Çayeli Kaymakamı: "Yol dolgusu yapılırken taşlarda düşme meydana geldi"
Çayeli Kaymakam'ı Mehmet Öztürk ile Karayolları Rize Şube Müdürü Ercan Çiçek köye giderek tarihi kemer köprüde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. Kaymakam Öztürk, tarihi köprünün bulunduğu yerde dolgu yapılacağı için yol çalışma esnasında köprünün uç kısmındaki taşların bir kısmında düşmeler meydana geldiğini belirtti. Öztürk, şunları söyledi:
'Yolun seviye ile köprünün ayağı hemen hemen aynı olacağı ve bağlantısının yapılacağından köprüde herhangi bir tehlikeli durum söz konusu değildir. Tarihi köprülerin bakım ve onarımı karayollarının sorumluluğunda bulunmaktadır ve daha önceden de köprünün sağlamlaştırmasını yapmıştır. Kaymakamlık olarak bizler de herhangi bir olumsuz bir
Tarihi köprü restore edilecek
Köprüde yapılan incelemenin ardından ayağına daha fazla müdahale edilmemesi kararı alındı. Sökülen taşların muhafaza altına alınacağı ve yol çalışmasının ardından yapılacak dolgu sonrası restorasyona alınacak köprünün doğal taşlarıyla eski haline getirileceği belirtildi.
Yorum Yazın
osmanlı osmanlı diye yırtınıpta kültür mirasına sahip çıkmayan enteresan bir devlet sağa sola padişah ismi vermekle olmaz geçmişi yaşatmak
yol yabdılar
Ben bu koruma altına alma nasıl yapılıyor anlamıyorum. "Koruma altında" denilen şeylerin etrafı olduğu gibi açık. Çalan, adını yazan, imzasını kazıyan ne kad... Devamını Gör