Kredi Alırken Bu Konuya Dikkat
Konut kredisi kullanırken satın alacağınız gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK Lisanslı uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci denmektedir.
Ekspertiz süreci, konut kredisiyle hayallerindeki eve ulaşacak ziyaretçilerimizin en çok merak ettiği konulardan biri olmakla beraber kredi miktarının belirlenmesinde de önemli rol oynamaktadır. Hesapkurdu editörlerinden Tugay Güntekin sizin için ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gerekenleri yazdı.
SPK Lisanslı Eksperler ile Çalışın
Mortgage yasasına göre bu değer biçme işlemi bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilmelidir. Bankalar yasa gereği tarafsız gayrimenkul değerleme şirketlerinden bu hizmeti satın almaktadır. Yani evinize değer biçmeye gelen eksper, bankanın personeli değil aksine bağımsız bir kuruluşun görevlisidir. Görevlendirilen eksper, lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı olmak zorundadır. Aksi durumlarda konutunuza biçilecek değer beklenenden düşük çıkabileceği gibi sonrasındaki işlemlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz de artar.
Rapor Hakkında Mutlaka Bilginiz Olsun
Ekspertiz raporu kullanabileceğiniz kredi miktarını belirleyeceğinden rapor aşamasından önce değerlendirmenin neye göre yapıldığına mutlaka hakim olun. Raporda eksper tarafından araştırılacak unsurlar aşağıdaki gibidir:
Binanın kimliği / açık adresi
Kime ait olduğu / Türü
Kaç katlı, kaç yaşında olduğu
İmar durumu
Gayrimenkulun fiziki durumu
İtibar
İtiraz Etme Hakkınız Var
Raporlar belirlenecek değerin %75’i size bankadan kredi olarak verilecektir. Bu yüzden raporun doğru hazırlandığından emin olun. Binanın kaç katlı olduğunun, özellikle kaç yaşında olduğunun bilgisi ekspertiz raporunu etkilemektedir. Öte yandan imar ile ilgili bölümün de eksiksiz doldurulduğundan, binanın krediye uygunluğunun rapora yansıtıldığından emin olmanız gerekecektir.