onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kredilerde Büyüyen Sorun İçin S&P Türkiye'yi Uyardı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kredilerde Büyüyen Sorun İçin S&P Türkiye'yi Uyardı

Bankaların artan kredi ivmesinin sorunlu kredilere yansıyacağını belirten ABD'li kredi derecelendirme kurumu S&P, enflasyon ve reel getiriler konusunda da uyardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Negatif faiz oranları yüzünden bankaların kredi iştahı artacak

Negatif faiz oranları yüzünden bankaların kredi iştahı artacak

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'de bankacılık sektörü ile ilgili raporunda, bankaların enflasyona endeksli tahvil getirilerinin fayda sağlayacağına dikkat çekerken, 'Yükselen enflasyonun bankaların 2022 gelirleri açısından olumlu etkisi olacak. Ancak, bu etki artan provizyon ihtiyaçları ve negatif reel faizden dolayı dengelenecek ve reel anlamda karlılığı zayıflatacak' denildi.

Negatif faiz oranları nedeniyle bankaların kredi iştahının artmasının beklendiğinin belirtildiği raporda yüksek enflasyon nedeniyle tüketim talebinin ise azalmasının beklendiği kaydedildi.

Bankalarda aktif kalitesi sorunları belirginleşecek

Bankalarda aktif kalitesi sorunları belirginleşecek

S&P, baz senaryoda bankacılık sektöründe takipteki kredi rasyosunun (non performing loans-NPL) artmasını beklediklerini belirterek, yükselen enflasyon nedeniyle perakende ve kurumsal müşterilerin kredibilitesinin zorlanacağını bunun da bankacılık sisteminde riskleri artıracağını belirtildi.

BDDK'nın Eylül 2021'de kredilerin sınıflandırılması sürelerinin uzatılmasının sona ermesinin de, bankalarda aktif kalitesi sorunlarını daha belirginleştireceği ifade edildi.

Sorunlar sürecek

Sorunlar sürecek

Yükselmesi beklenen kredi büyümesinin nominal olacağını, NPL üzerindeki net etkiyi görmenin ise reelde biraz gecikeceğini belirten S&P analistleri, NPL rasyosunun 2023 yılına kadar %9'un üzerine çıkmasının beklendiği ifade edildi.

Son yıllarda yükseliş trendinde olan risk maliyetinin önümüzdeki iki yılda da süreceğinin beklendiğin belirtilirken, pandemi, kur krizi ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi etkenlerin ortaya çıkaracağı etkilerin de bu durumu destekleyeceği belirtildi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın