Kulağa Hoş Gelse de Sonuçlar Felaket: Tüm Böcekler Yok Olsaydı Dünya Ne Hale Gelirdi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kulağa Hoş Gelse de Sonuçlar Felaket: Tüm Böcekler Yok Olsaydı Dünya Ne Hale Gelirdi?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Böcekler, çoğumuz için yalnızca rahatsız edici varlıklar. Sivri bacaklar, tüylü vücutlar ve kan emici ağız yapılarıyla korku salan bu canlıların aynı zamanda ölümcül hastalıklar taşıyabilmesi, imajlarını daha da pekiştiriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sivrisinekler, her yıl cinayetlerden daha fazla insan ölümüne sebep olurken Zika ve sıtma gibi hastalıkları yayarak büyük tehdit oluşturuyorlar.
Ancak tüm böcekler zararlı değil! Hatta %90’ı gezegenimize ve bizlere faydalı. Yine de bu bilgi sizi böceklere karşı daha hoşgörülü yapar mıydı?
Dünyadaki tüm böcekler yok olsa, bundan ilk etkilenecek olan çiftçiler olurdu. İlk başta böcek zararlıları ortadan kalktığı için tarım daha kolay görünebilir.
Ancak böceklerin yokluğu tarım verimini artırmak yerine, yiyecek kaynaklarını kökten tehdit ederdi. Böcekler yalnızca zararlı değil, aynı zamanda birçok canlının da temel besin kaynağı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kuşlar, sürüngenler ve kurbağalar gibi küçük hayvanlar, böcekleri ana besin kaynakları olarak tüketiyor. Böcekler ortadan kaybolunca, bu hayvanlar hızla yok olur ve besin zinciri bozulur.
Sonuç olarak nihai etkisi, biz insanlara kadar ulaşan geniş çaplı bir açlık kriziyle yüz yüze kalırız.
Böceklerin gezegenimizdeki polen taşıyıcılar olarak da büyük bir işlevi var. Çiçekli bitkilerin %85’i, polenlerin böcekler tarafından taşınmasıyla üreyebiliyor.
Arılar, kelebekler, yaban arıları ve sinekler gibi polinatörler, yiyeceklerimizin %50-90’ını oluşturan bu bitkilerin üremesine katkı sağlıyor.
Bu polinatörler olmadan, sebze, meyve, pirinç ve buğday gibi temel gıdalar yetiştirilemezdi. Beslenme türümüz ne olursa olsun, yiyecek kaynakları hızla tükenir ve açlıktan ölmeye mahkum olurduk.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
sivri sinek denilen beyinsizi kimse bana savunamaz aga
dünyadaki her canlının bir faydası var ki zaten. insan tuhaf bir tür sadece faydasını anlamadım