onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kulis: AKP MKYK 'Atama Yetkisi'ni Neden Geri İstedi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kulis: AKP MKYK 'Atama Yetkisi'ni Neden Geri İstedi?

ATKN
01.05.2016 - 21:08 Son Güncelleme: 02.05.2016 - 10:18

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında alınan kararla il ve ilçe başkanlarını atama yetkisinin Genel Başkan Davutoğlu'ndan alınarak yeniden MKYK'ya verilmesi ile ilgili AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik 'radikal bir tutum değil' dese de, AK Parti MKYK'nın teşkilâtı atama yetkisini geri alması parti içi dinamikler açısından önemli bir gelişme. Parti kulislerine göre bu bir muhtıra...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Arşiv

Al Jazeera'den Didem Özel Tümer'in parti kulislerinden derlediği habere göre, konu yaklaşık iki aydır MKYK üyelerinin büyük bölümünün gündemindeydi. 

1 Kasım seçimlerinden sonra teşkilâtlarda yapılan bazı görevden alma ve atamalar rahatsızlık yaratmaya başlamıştı. Rahatsız olanlar açısından mesele o ismin yerine bu ismin gelmesi değil, değişikliklerin yapılış biçimiydi. İl ve ilçe başkanları haklarındaki raporlar nedeniyle görevden alınıyordu. Adıyaman, Mersin teşkilâtlarındaki değişiklikler gibi... Ama bunlar ne kadar 'objektifti'. Yeni atamalar hangi kriterlere göre yapılıyordu?

Bu soruların sorunlu hâle gelmeye başladığı teşkilâtların, milletvekillerinin rahatsızlıklarının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Bir MKYK üyesinin ifadesiyle, 'Teşkilâtın genleriyle oynanmaya başlanmıştı'.

‘Mesaj Davutoğlu'na’

‘Mesaj Davutoğlu'na’

AK Parti kurulduğundan bu yana, her büyük kongreden sonra toplanan ilk MKYK toplantısında, parti tüzüğüne göre kurulun uhdesinde olan il ve ilçe başkanlarını atama yetkisi teşkilâttan sorumlu genel başkan yardımcısına devrediliyor.

Ancak teşkilât başkanı bu yetkiyi tek başına kullanmıyor. Teşkilât başkanlığı çalışmayı yapıyor, son sözü ise genel başkan söylüyor. Yani aslında devredilen yetki, genel başkanın kullandığı bir yetki. Bu yetkinin kullanılışında Recep Tayyip Erdoğan döneminde hiçbir sıkıntı olmadı. Yetkinin kullanımına dâir bir sorgulama yapılmadı. Dolayısıyla cuma günkü MKYK toplantısında ortaya çıkan tablo bir ilk.

MKYK'da genel başkan ile birlikte 51 üye var. Cuma günü toplantı öncesinde altında 47 üyenin imzası olan bir dilekçe Genel Başkan'a yani Davutoğlu' na verildi. O günkü toplantının yetki devri gibi bir gündemi yoktu; ancak üyeler bu dilekçeyi, bu konuyu gündeme taşımış oldular.

Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre, dilekçe için imzalar perşembe akşamı toplanmaya başlandı. Sabaha karşı tamamlandı. Bazı üyeler bunun dilekçe vermek yerine sözlü olarak gündeme alınabileceğini belirtti. Ancak istişareler sonucunda bunun yazılı olmasına karar verildi. Dilekçede sadece üç ismin imzası yok. Bunlardan ikisi Davutoğlu'na yakın oldukları bilinen Mehmet Babaoğlu ve Selçuk Öztürk.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Davutoğlu toplantıya gelmeden girişimden haberdardı'

'Davutoğlu toplantıya gelmeden girişimden haberdardı'

Kulislerde dolaşan bilgilere göre Davutoğlu imza toplandığından Katar'da uçağa binmek üzereyken haberdar oldu. Kendisine yakın isimlerle bir değerlendirme yapıp toplantıyı iptal etme seçeneğini değerlendirdi. Ancak bunu yapmadı. Toplantıya birkaç saat geç gitti. Gecikmenin Davutoğlu'nun Katar'dan saat 5:00 civarında gelmesinden kaynaklandığı söylense de, Davutoğlu'nun sabah konuyla ilgili bazı görüşmeler yaptığı biliniyor.

MKYK toplantısı başlamadan önce mâlûm dilekçe Davutoğlu'na ulaştırıldı. Toplantıya gelir gelmez de konudan haberdar olduğunu, teklife katıldığını belirterek karar için ilk imzayı kendisinin atacağını söyledi. Toplantıya katılan isimlere göre Davutoğlu bunu bir tartışma ortamına girmemek için yaptı. MKYK'yı karşısına alan bir tavır içine girmedi.

'Adıyaman bardağı taşırdı'

'Adıyaman bardağı taşırdı'

Seyfettin Bilen

MKYK üyeleri aslında mart ayında yapılan toplantıda bu konuyu gündeme getirmeyi düşündü. Çünkü Adıyaman İl Başkanlığı'ndaki değişiklik bir anlamda bardağı taşırdı. İl Başkanı Seyfettin Bilen ocak ayında Genel Merkez'e çağrıldı. Kendisiyle yapılan görüşmeden sonra da istifa etti. Yerine eski bir milletvekilinin getirilmesi gündemdeydi. Bu isim üzerinde genel bir mutabakat vardı. Ama eski milletvekilinin yerine Abdurrahman Dimez atandı.

İddiaya göre bu atama teşkilâttan sorumlu genel başkan yardımcısının bile haberi olmadan, doğrudan Genel Başkan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Eski il başkanı ile sorun yaşayan bir milletvekilinin bu atamada Başbakan üzerinde etkili olduğu kulislere yansıdı.

Didem Özel Tümer, Al Jazeera Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
92
14
6
3
2
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmetcan Oral

Gemi su alıyor anlaşılan. Daha bu gün Sakarya AKP il teşkilatında yaşanan ahlaksızlık diye seri twitler okudum bu gün. Denilenler doğruysaa ki az buçuk bir i... Devamını Gör

Melike Çağlayan

Küçük adam kendi kadrosunu yaratmaya çalışınca böyük adam rahatsız olmuş. O da uşağı binaliyi devreye sokmuş küçüğü etkisiz bırakmak için. Yakında davidin ye... Devamını Gör

Caner Diş

yiyin birbirinizi .