onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kültür ve Tarih Severlerin Mutlaka Görmesi Gereken Nam-ı Diğer Hayalet Şehir Kayaköy

Kültür ve Tarih Severlerin Mutlaka Görmesi Gereken Nam-ı Diğer Hayalet Şehir Kayaköy

12.03.2022 - 09:45

Kayaköy belki de daha önce ismini hiç duymadığınız bir yer. Gezginlerin 'hayalet köy' adını verdiği Muğla iline bağlı eski bir mübadele köyü. Mimarisi eski Rum evleri olan bu köyün terk edilmiş hâli sizi eski zamanlara götürüyor ve zamanı keşfetmek için sokak aralarında gezintiye davet ediyor. Gelin mübadelenin sessizliğini ve çaresizliğini hissedebileceğiniz Kayaköy'ü birlikte keşfedelim!

Kayaköy'e nasıl ulaşabilirsiniz?

Kayaköy'e nasıl ulaşabilirsiniz?

Kayaköy, Fethiye merkeze yaklaşık 20 dakika mesafede bulunuyor. Ölüdeniz’e ise 10 km. mesafede yer alan Kayaköy, Ölüdeniz molasından hemen önce rotanıza ekleyebileceğiniz bir nokta. Kayaköy’e gitmek için dilerseniz navigasyondan faydalanabilir ya da Hisarönü’nden sonra tabelaları takip edebilirsiniz.

Kayaköy'e giriş ücreti var mı?

Kayaköy'e giriş ücreti var mı?

Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olduğu için Müzekart ile giriş yapabilirsiniz. Henüz Müzekart’ınız yoksa giriş ücretini nakit olarak ödemeniz gerekiyor. Cüzi bir miktar ile çok farklı bir hayatı hissedebilirsiniz.

Kayaköy’ün tarihçesi

Kayaköy’ün tarihçesi

Likyalıların “Karymlassos”, Rumların “Levissi” ismini verdiği ve mübadeleden sonra adı Kayaköy olan köyün geçmişinin M.Ö. 3000’lere gittiği biliniyor. Şimdilerde gezginlerin 'hayalet köy' dediği tarihin sessiz tanıklarından biri olan Kayaköy'de bulunan en eski izler ise M.Ö. 4. yüzyıla ait. Köydeki yapıların hepsi Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde Rumlarca yapılmış. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Rumların Batı Trakya’daki Türkler ile mübadelesi sonucunda boşaltılan köydeki yapıların doğal etkenlerle tahrip olmasıyla kent metruk bir görünüm almış.

Kayaköy’de göreceğiniz yapılar

Kayaköy’de göreceğiniz yapılar

Kayaköy’de gezmeye dik yokuşu tırmanarak başlıyorsunuz. Yokuşu bitirip geniş meydana vardığınızda ilk gözünüze çarpan yapı Yukarı Kilise oluyor. Yukarı Kilise diğer ismiyle Taksiyarhis Kilisesi uzun zamandır kapalı ve maalesef gezme imkânı yok. Aşağı Kilise’yi de mutlaka görmeniz gerekir. Kayaköy’ün diğer büyük kilisesi olan ve Panaghia Pirgiotissa ismi ile bilinen Aşağı Kilise hâlâ sağlam durumda. Yüksek duvarlarla çevrili kilisenin çakıl taşlarından yapılmış mozaikleri ve içerisinde yer alan Hz. İsa ve havarilerinin yer aldığı freskler kesinlikle görmeye değer. Kilise mübadeleden sonra 1960 senesine kadar cami olarak kullanılmış ve sonrasında köyle aynı kaderi paylaşmış. Kayaköy’de toplam 14 şapel bulunuyor. Gezi esnasında hemen hepsiyle karşılaşıyorsunuz. Sokaklarda gezerken şapellerin üzerine çizilmiş haçlar ya da haç işaretli mermer levhalar görebilirsiniz. Dilerseniz küçük bir şapel bulunan tepeye tırmanabilirsiniz. Kayaköy’ü buradan panoramik olarak izlemek harika olabilir. Kayaköy'de kız ve erkek okulu olarak iki ayrı Rum Okulu mevcut. Eğitim dilinin Rumca olduğu okullardan Kızlar Okulu, Turabi Çeşmesi’nin hemen üst tarafında, Erkekler Okulu ise Yukarı Kilise’nin kuzeybatısındaki üst noktada bulunuyor. Günümüzde sadece ana duvarları yerinde duran yel değirmenleri ise yüksek tepelere kurulmuş. Zamanın ticari hayatını tahayyül edebilmek açısından görebileceğiniz yapılardan biri olarak ayakta durmaya çalışıyor.

Kayaköy hakkında birkaç küçük bilgi

Kayaköy hakkında birkaç küçük bilgi

Mimarlar Odası ve Türk-Yunan Dostluk Derneği tarafından Barış ve Dostluk Köyü olarak ilan edilen Kayaköy'ü UNESCO da Dünya Dostluk ve Barış Köyü olmaya layık gördü. Sinema yapımcıları da Kayaköy’e yoğun ilgi gösterenlerden ve Kayaköy'de 2014 yılında 'Water Diviner', 2015 yılında “Ezan” filmi ve 2016’da yılında “666 Cin Musallatı” filmleri çekilmiş. Köyün doğal plato olması savaş ve korku filmleri için köyü çekici hâle getiriyor. Ayrıca dünyanın en popüler antik yürüyüş yollarından biri olan Tarihi Likya Yolu Kayaköy’den de geçiyor.

Kayaköy’de konaklama ve yeme-içme nasıl yapılıyor?

Kayaköy’de konaklama ve yeme-içme nasıl yapılıyor?

Kayaköy hem profesyonel hem amatör fotoğrafçılar için harika bir yer. Kadraja sığamayacak bir tarih ve harika doğa manzarası için çekilecek çok kare var. Olur da Fethiye’ye yolunuzu düşürürseniz Kayaköy’e uğramadan kesinlikle dönmeyin. Kayaköy’de konaklamak için butik ve apart oteller ile birçok pansiyon mevcut. Lüks bir konaklamaya sahip değiller ama yaklaşık 5000 yıllık bir tarihin içinde atmosferi solumak istiyorsanız kesinlikle tavsiye ediyoruz. Kayaköy size kültür gezisi ve zihinsel yolculuk anlamında çok şey vadediyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın