Küresel İklim Forumu, Boğaziçi Üniversitesi'nde Başladı
Antalya'da sürdürülebilir kalkınma hedeflerini görüşmek üzere G20 ülkelerinin liderlerinin bir araya gelmesinin öncesinde İstanbul'da BM Genel Kurulu'nda dünya liderlerince kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi masaya yatırılıyor. Zirvenin dünkü açılışında konuşan Columbia Üniversitesi'nden Prof. Jeffrey Sachs, 'İnsanlar, gezegen ve refah' odaklı bu 17 hedefle dünyanın 'Sürdürülebilir kalkınma çağına girdiğini' söyledi.
Küresel sürdürülebilir kalkınma hedefleri, G20 toplantıları ve Paris COP21 İklim Zirvesi öncesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde tartışılıyor.
Sürdürülebilir kalkınma gündemi, Antalya’da yapılacak G20 Toplantıları ve Paris’te düzenlenecek COP21 İklim Zirvesi öncesinde İstanbul’da masaya yatırılıyor. G20 Ülkelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi Boğaziçi Üniversitesi'nde dün başladı. Zirve bugün de devam edip yarın sona erecek.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünya liderleri tarafından kabul edilen, “İnsanlar, gezegen ve refah” odaklı 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi için yapılan çalışmalar Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağları (Sustainable Development Solutions Networks- SDSN) aracılığı ile de dünya kamuoyu ile paylaşılıyor.
Zirvenin dünkü açılış oturumunda Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Lale Akarun, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye (BM SDSN Türkiye) Liderlik Konseyi Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (BM SDSN Global) Başkanı ve Columbia Üniversitesi Yeryüzü Üniversitesi Direktörü Prof. Jeffrey Sachs yer aldı.
'Dünya sürdürülebilir kalkınma çağına girdi'
Prof. Jeffrey Sachs, 'sürdürülebilir kalkınma' kavramının Birleşmiş Milletler (BM) için ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla üç ana eksende ilerlediğini belirterek BM’nin 25 Eylül tarihinde aldığı tarihi kararla 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ni benimsendiğini ve böylelikle dünyanın bu tarihten itibaren 'Sürdürülebilir Kalkınma Çağı'na girdiğini söyledi.
2016-2030 yılları arasında uygulamaya konulması planlanan söz konusu hedefler için küresel anlamda işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Sachs, Sürdürülebilir Kalkınma’nın ekonomik kalkınmanın yanı sıra insani, sosyal ve çevre boyutlarıyla eş zamanlı mümkün olabileceğini vurguladı. Jeffrey Sachs, aşırı yoksullukla mücadele, enerji sistemlerinin de-karbonize edilmesi, sürdürülebilir tarım, akıllı şehirler ve akıllı altyapı yatırımları, sürdürülebilir endüstriyel üretim, kaliteli sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim, mesleki yeterlilik ve işgücüne katılım ve sosyal eşitliğin güçlendirilmesi gibi konuları sürdürülebilir kalkınma adına aşılması gereken önemli problemler olarak niteledi.
OECD ülkeleri içinde Türkiye 33. Sırada
Ekonomik gelişmenin eğitim kalitesiyle doğrudan ilintili olduğunu belirten Jeffrey Sachs, son yıllarda Tayvan, Japonya, Vietnam gibi Güney Asya ülkelerinin eğitim kalitesinde ciddi ilerlemeler kaydettiklerini ifade ederken, öte yandan sosyal eşitsizliklerin tüm dünya ülkelerinde 1968-2010 dönemi göz önüne alındığında artmış olduğunu söyledi. Sachs, ayrıca OECD ülkelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri derecelendirmesinden de söz ederek, 34 ülkenin bulunduğu listede Türkiye’nin 33. Sırada yer aldığına dikkat çekti.
Zirvenin açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektör Yardımcısı Lale Akarun ise, BÜ’nün Sürdürülebilirlik Merkezi, İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi, Enerji Politikaları Merkezi gibi araştırma merkezlerine, Sosyal Politikalar Forumu ve Barış Eğitim Merkezi gibi oluşumlara, Yeşil Kampüs hedefi kapsamında uygulamaya geçirilen Rüzgar Enerjisi Santrali gibi projelerle sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında uygulamaya geçirilen pek çok örneğe sahip olduğunu belirtti.
'Türkiye için önemli fırsatlar sunuyor'
Prof. Dr. Üstün Ergüder ise, 2015 yılının küresel sorunlara çözümler geliştirilmesi anlamında, bu yıl G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
Akademi, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren Zirve bugünkü oturumların ardından tamamlanacak. Zirvede dünyanın farklı ülkelerinden Çözüm Ağı Başkanları’nın da katılımıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından yapılması gerekenler ve fırsatlar değerlendiriliyor.
17 sürdürülebilir kalkınma hedefi ve etkileri tartışılıyor
Zirvede 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin tanıtımının yanısıra, Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin G20 ekonomileri için etkileri de tartışılıyor. Akademi, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren zirvede, dünyanın farklı ülkelerinden Çözüm Ağı Başkanları’nın da katılımıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından yapılması gerekenler ve fırsatlar değerlendiriliyor.
Konferansın, “G20 Ülkelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Uygulanması: Hareket Planı“ konulu tartışmanın gerçekleşeceği ilk oturumuna, OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mithat Rende, BM SDSN Global Başkanı Prof. Jeffrey Sachs, ve BM SDSN Global Sürdürülebilir Şehirler Tematik Grup Başkanı ve Indian Institute İnsan Yerleşimleri Direktörü Aromar Revi katılacak.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!