onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kurultay Sonrası Muhalifleri Bekleyen 2 Sorun

Kurultay Sonrası Muhalifleri Bekleyen 2 Sorun

Deniz Gök
20.06.2016 - 22:53 Son Güncelleme: 21.06.2016 - 09:41

Ankara 13. Noterliği MHP'de Çağrı Heyeti'nin Pazar günü düzenlediği olağanüstü kurultaya toplam 656 delegenin katıldığını açıkladı. Muhaliflerin kurultayıyla ilgili ilk değerlendirmesini yapan Bahçeli'nin ise 'tüzük değişikliklerinin alayı geçersiz' dediği öğrenildi. Öte yandan önemli bir dönemeci geride bırakan muhalifleri bundan sonra iki temel sorunun beklediği belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Anadolu Ajansı'nın haberine göre muhaliflerin başvurusu üzerine pazar günü yapılan kurultayın ardından Ankara 13. Noterliği yetkilileri, tasnif işlemini tamamladı.

Yeniden sayım ve kontrol işlemi sonrası, kurultay salonunda 656 parti üyesinin, kimlik karşılığı imza attığı ve delege kartı aldığı tescillendi.

Kurultay sonrası muhalifler 752, genel merkez ise 495 delegenin kurultaya iştirak ettiğini ileri sürmüştü.

İhraca karşı önlem

İhraca karşı önlem

Olağanüstü kurultayda Genel Başkan seçimi yapılmasını sağlayacak değişiklik için toplanan kurultayda başka tüzük değişiklikleri de yapılmıştı.

Yapılan değişikliklerle tüzükte yer alan ve içinde ihraç geçen hemen hemen her madde değiştirilerek muhaliflerin ihracının önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

Ayrıca Genel Başkan'ın teşkilat kapatma yetkisi de sınırlandırılmıştı.

Toplam 13 maddede değişiklik yapılırken Divan Başkan'ı Musavvat Dervişoğlu bu maddelerin 'Anti demokratik' olduğuna vurgu yapmıştı.

Muhalifleri bekleyen 2 sorun

Muhalifleri bekleyen 2 sorun
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

19 Haziran kurultayını takip eden gazetecilerden Al Jazeera muhabiri Gonca Şenay'a göre önemli bir dönemeci geride bırakan muhalifleri bundan sonra iki temel sorun bekliyor.

İlk sorun kurultayı tanımayan Genel Merkez’e karşı verilecek mücadele, ikincisi ise kurultayda Divan Başkanlığı’na iki aday çıkması ile artık adı net olarak ortaya çıkan kendi aralarındaki bölünme.

Genel Merkez boyutu

Genel Merkez boyutu

Noter 656 delegenin kurultaya katıldığını tespit etti ancak Genel Merkez bu imzaların doğruluğu üzerinde bir çalışma yaptırıyor.

Gonca Şenay'a göre parti yönetiminin bu imzaların tamamının doğru olduğu tespit edilse bile kurultayı tanımamak için başka savları da var. 

Kurultayın yasada belirtildiği merkez ilçede yapılmamış olması, dernekler yasasına göre tüzük değişikliği için üçte iki çoğunluk gerekirken bunun sağlanamamış olması, açılışta yönetimden bir ismin yer almamış olması gibi noktalarda Genel Merkez’in itirazları var. 

MHP avukatı Yücel Bulut, hukuksuz olan kurultayı tanımadıkları için alınan kararları yargıya götürmeyi düşünmediklerini de açıkladı. Bu durumda Genel Merkez daha önce açıkladığı gibi 10 Temmuz’da önce tüzük değişikliği sonra da Genel Başkan seçimi için kurultay yapacak.

Üstelik 19 Haziran kurultayını tanımadığı için bu kurultayda  tüzükteki disiplin hükümleri değiştirilmiş olmasına rağmen adayları ve bazı delegeleri ihraç yoluna başvurabilir.

Muhalifler ise yapılan tüzük değişikliğini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunacak. Eğer Başsavcılık onay verirse yeni bir hukuki sorun daha ortaya çıkacak.

Muhaliflerin kendi sorunu

Muhaliflerin kendi sorunu

19 Haziran kurultayı ile birlikte muhaliflerin önüne net olarak çıkan en önemli sorun ise kendi aralarındaki bölünme. Daha önce seçimli kurultaya kadar işbirliği halinde olacaklarını ilan eden adayların daha tüzük değişmeden 19 Haziran kurultayının başından sonuna kadar “Akşener ve diğerleri” diye ayrıldıkları net olarak görüldü. 

Kurultay, daha önce zaten tek başına hareket ettiği bilinen Meral Akşener’in bu pozisyonunun net olarak görülmesini sağladı. 

Akşener’in salona girişi, divan başkanlığı için uzlaşma olmaksızın kendi adayını çıkarması ve tüzük değişikliği önergelerinden diğer adayların haberdar olmaması bu ayrılığın üç somut göstergesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bahçeli: Alayı geçersiz

Bahçeli: Alayı geçersiz

Öte yandan partisinin başkanlık divanındaki konuşmasında 19 Haziran kurultayıyla ilgili ilk değerlendirmesini yapan Genel Başkan Bahçeli'nin, kurultayda yapılan tüzük değişiklikleriyle ilgili 'alayı geçersiz' değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.

CNN Türk'ün edindiği bilgilere göre, Bahçeli 19 Haziran kongresinin iptalini gerektirecek çok sayıda hata yapıldığını iddia etti.

Muhaliflerin 10 Temmuz kurultayını yapmak üzere 3 kişilik komite kurmasını ise Bahçeli 'komedi' olarak nitelendirdi, 'bunun geçerliliği yok ve muhatap alınmayacak' dedi.

Bu arada muhaliflerin 19 Haziran kurultayına katılan MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Meclis İdare Amirliği'nden istifa etti. Yılmaz 'etik olarak gereken buydu. O nedenle istifamı verdim.' dedi.

AA, Al Jazeera ve CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
79
56
20
14
6
2
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Buğra

her çırpınışta biraz daha batmak :(

Core I

Bahçeli, AKP'nin bir numaralı adamı. Kazan-kazan ilişkisi, Bahçeli koltukta oturdukça, Tayyip'te sarayda oturmaya devam edebilecek. Bunların kirli düzeni, pi... Devamını Gör

Mümtaz Nazif

Sıktı artık.Meral Akşener gelirse oyum mhpnin gelmezse hadi yalla.