onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Lenf Bezlerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Lenf Bezlerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
04.11.2021 - 09:45

Lenf bezleri, bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Lenf düğümü olarak bilinen bu yapı, böbrek şeklindedir. Bu lenf bezleri vücuda lenfatik damarlarla bağlantılıdır. Lenf bezleri,  lenfositlerin ana bölgesinin içinde olan B ve T hücreleridir. Vücudun her yerinde bulunurlar ve beyaz kan hücresinin görevlerini üstlenirler. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasından lenf bezleri sorumludur. Birçok yabancı ve zararlı maddeyi hatta kanserli hücreleri bile filtreler. Bundan dolayı lenf düğümlerindeki herhangi bir sorun pek çok hastalığın habercisi olabilmektedir. Peki, lenf bezlerine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Lenf sistemi, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Yapısı itibari ile dolaşım sistemi olarak tanınır. Ancak dolaşım sisteminden oldukça da farklıdır. Dolaşımdan bağımsız olarak çalışır, bağışıklık sistemi maddelerini de dolaşım sistemine aktarır. Kan dolaşımı hücre ve dokularda yer alan artık maddeleri nasıl topluyorsa, lenf sistemi bu maddeleri aynı şekilde toplar. Fakat lenf sisteminin maddeleri taşıma işlemi oldukça farklıdır. Kan dolaşımı hem atar hem de toplar damardan meydana gelir. Lenf sisteminde ise sadece toplar damar çalışır. Hücrelerden aldığı artık maddeleri ana lenf damarına getirir. Ana lenf damarı ise kanal işlevi görür ve maddeleri toplara damarlara iletir. Lenf sisteminde bulunan lenf bezleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Lenf Bezlerinde Görülen Hastalıklar ve Belirtileri...

Lenf Bezlerinde Görülen Hastalıklar ve Belirtileri...

Lenf sisteminde yaşanacak herhangi bir anormallik, bütün sistemi etkiler. Lenf bezlerinde ortaya çıkan hastalıklar ise şunlardır:

  • Lenfoma (Lenf Kanseri): Lenf düğümlerinde ortaya çıkan urlar lenf kanserine neden olabilmektedir. Lenfoma, Hodgkin ve Hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki çeşittir. En çok görülen lenf kanseri Hodgkin dışı B hücreli olanıdır.

  • Castleman Hastalığı: Lenf bezlerinde görülen en nadir hastalıktır. Lenf hücrelerinde aşırı büyüme görüldüğü için lenfoma ile karıştırılır.

  • Lenf İltihabı (Lenfajit): Derinin altında bulunan lenf kanalların iltihaplanması sonucu oluşur. Yaygın görülen bir enfeksiyondur. İlerlediği takdirde lenfomaya dönüşme ihtimali vardır.

  • Lenfödem: Bu hastalık lenf sıvısının dokularda büyümesi sonucunda deri altında ödem ile ortaya çıkar. Kollarda ve bacaklarda oldukça sık görülür.

Lenf bezlerinde görülen hastalıkların belirtileri ise şunlardır:

  • Beklenmedik kilo kaybı

  • Alkole duyarlılık

  • Kaşıntılar

  • Yüksek ateş

  • Göğüs ağrısı

  • Öksürük

  • Solunum zorluğu

  • Bademcik şişmesi

  • Dalakta büyüme

  • Lenf bezlerinde şişlik

Lenf Bezlerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Lenf Bezlerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Lenf bezlerinde görülen herhangi bir sorun için hastanelerin kulak burun boğaz bölümlerine gidilmelidir. Hastaya ilk olarak fiziki muayene yapılır. Eğer gerek görülürse ultrason, bilgisayarlı tomogrofi ya da manyetik rezonans gibi görüntüleme tetkikleri uygulanır. Ayrıca lenf bezlerinde kanser hücresinin varlığını saptamak için biyopsi ve PET/C taraması yapılmaktadır. Kişi bazı durumlarda onkoloji servislerine de yönlendirilebilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Görünmez

Emin misiniz?