Lübnan'da Çöp Krizi: 35 Yaralı
Lübnan’da haftalardır süren çöp krizini protesto etmek için sokağa çıkan göstericilere polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Çıkan çatışmada 35 kişi yaralandı.
Başkent Beyrut'taki Meclis binası yakınında, ülkedeki çöp krizini protesto etmek amacıyla toplanan göstericiler, ‘Arap Baharı’ adı verilen halk ayaklanmaları sırasında olduğu gibi ‘Halk devrim istiyor’ ve ‘Halk rejimin yıkılmasını istiyor’ sloganları attı. Gösterilerde ülkedeki yolsuzluk iddiaları da protesto edildi.
https://twitter.com/syndicalisms/status/635160605377347585
Güvenlik güçleri, cop, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla gösteriye müdahalede bulundu. Polis ile göstericiler arasında çatışmalar çıktı, 35 kişi yaralandı.
Lübnan İçişleri Bakanı, çıkan olaylar sırasında gözaltına alınan göstericilerin serbest bırakılması için talimat verdiğini açıkladı.
Başbakan'dan 'adalet' sözü
Ülkede gerilimin artmasının ardından bugün bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Temmam Selam da, yaşananlardan herkes sorumlu olduğunu söyleyerek, ‘adalet’ sözü verdi.
'Dün yaşananlar hepimizin taşıması gereken büyük bir sorumluluktur. Barışçıl gösteriler, anayasal haktır. Vatandaşlarımızın düzenlediği barışçıl gösterilerde, onları korumamız gerekiyor' diyen Selam, yaşananların anlık bir tepki olmadığının altını çizdi:
'Dün yaşananlar karşısında kimse sorumluluktan kaçamaz. Özellikle de sivil toplum kuruluşları mensuplarına ve oradakilere aşırı güç kullanımı konusunda. Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu herkes hesap verecek, kimseyi korumayacağım.'
'Siyasi çöp daha büyük bir sorun'
'Mesele yalnızca çöp değil bilakis daha büyük siyasi çöp sorunları var' diyen Selam, ülkedeki krizlerden, siyasi çekişmelerin faili olan siyasilerin de sorumlu olduğunu savundu. Selam göstericilere, hiçbir siyasi kesimin kendilerini kullanmalarına izin vermemeleri çağrısında da bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Ben halk ve vatandaşın yanındayım. İktidar olmak, sahte tanıklar olmamız anlamına gelmiyor. Meclis aracılığıyla hesaba çekme görevini yerine getiremeyen siyasi güçlerin yerine siz, halk olarak bizi hesaba çektiniz.'
Lübnan'da 'çöp krizi'nin tarihçesi
Başkent Beyrut'taki tek çöp toplama şirketinin Temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oldu.
Lübnan'da hükümetin iki aydan bu yana soruna bir çözüm bulamaması, ülkede tansiyonun artmasına neden oldu.